Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Csak kapkodjuk a fejünket

Ferencz Zsombor november 27, 2014 Vélemény

rsz_1rsz_2portre_zsomborFelpörögtek az események az elnökválasztások óta. Szilágyiék már az első forduló után felmondtak, mintha minden kudarcért kizárólag ők felelnének. Aztán felfüggesztették a döntésüket és a helyükön maradtak, valószínűleg februárig. A párt helyi vezetői sunyin meglapultak, hátha egy újabb lehetőséghez jutnak a jövő év tavaszáig. A Kelemen-Szilágyi párharc kapcsán a „Biró-párt” még az SZNT elnökével is harcba szállt, de ez a jelenet a politikai porondon már nem oszt, nem szoroz.

A második forduló után újabb „tűzijátékok” következtek. Borboly és Antal a kormányból való kilépés mellett szólalt fel. Kovács elvtárs Frunda nyakának ugrott, mivel nem hagyta cserben a régi cimboráit. Érthető módon támogatói kiálltak Ponta tiszteletbeli tanácsadója mellett. Ezenkívül még az egyik sajtómunkásuk is a szervezet ellen fordult, erre őt is „kicsinálták”. Felszínre kerültek azok a csoportérdekek és ellentétek, amelyek már eddig is léteztek és belülről marták az alakulatot, de el voltak rejtve. Az erdélyi magyar sajtó olyan vérszomjjal ugrott Kelemen torkának, hogy egy vak hang sem jött már ki belőle. Időközben „beértek” a kormányzás eddigi gyümölcsei is. Korodinak, Tánczosnak és Markónak – a többi, korábban megvádolt párttársukkal együtt – azokra a gyanúsítgatásokra kell válaszolniuk, amelyek a partnereik korrupciós botrányaival hozták őket összefüggésbe. Egy része a díszes társaságnak úgy végzi a dolgát, mintha mi sem történt volna, tolja tovább a kormányzat szekerét. Olyan politikus is került, akit az elnökjelöltként megbukott miniszterelnök csapatába új tagként a napokban neveztek ki. Ezzel párhuzamosan „természetesen” megjelentek azok a sajtóhírek, amelyek a nemkívánatos új államelnök pártjával köttetendő koalíció lehetőségéről tesznek említést. Nem túl kecsegtetőek ezek a fejlemények.

Magyarországon eközben egyre koncentráltabbá vált a „kétharmados narancslé”. Az utóbbi évek valamennyi választását toronymagasan megnyerő párt, a külhoni magyarok támogatását és a gazdaság élénkítését is magukba foglaló intézkedései mellett, olyan ötletekkel állt elő, amelyek felforgatták és rossz fényt vetettek az egész országra. A csodaszámba menő adózási stratégiájuk, valamint a környéken egyedülálló oroszbarát politikájuk sok nyitott kérdést hagy maga után. A romániai választások eredményei nyomán erdélyi partnerként immáron bárkit elfogadnak, megszűntek az eddig oly fontos preferenciáik és szubjektív szempontjaik.

Az így kialakult rendezetlen állapotok azt bizonyítják, hogy egy kisebbség életében nincs keresnivalója a pártpolitikai mocskolkodásnak, a háttéralkuknak. Nem válhatunk mások kizárólagos hatalmi eszközeivé. Amennyiben hosszútávú építkezést akarunk megvalósítani, el kell távolodnunk a mindennapos politikai sárdobálástól, és egy higgadtabb, kiegyensúlyozottabb és a mindenkori kormányoktól kevésbé függő közéleti rendszert kell önmagunknak kialakítanunk. Az egyetlen hiteles szempont, amely meghatározhatná politikusaink döntéseit, a magyar közösség széles körű konzultálása, akár elektronikus úton történő szavaztatása – lásd Johannis Facebook-forradalmát – lehetne.

Share Button
Ennyien olvasták: 692

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.