Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Csak pótcselekvésekre futja?

Központ április 11, 2013 Vélemény

MORGÓ

LaciokCsak pótcselekvésekre futja?

Tagadhatatlan, március 10-e, a vásárhelyi tüntetés új lendületet adott az autonómia-küzdelemnek. A román média, illetve a demonstráció ellen agitáló RMDSZ és lakájsajtója hiába követett el mindent, hogy minimalizálja az esemény jelentőségét, csak fokozta annak visszhangját. A székely zászlót hajkurászó hatalmi indulat hatására felhorgadt az érintett intézmények, önkormányzatok vezetőinek büszkesége, s zömük határozottan visszautasította a jogilag indokolatlan prefektusi követeléseket.

A történet azt bizonyítja, hogy a hatalmi visszaélés többnyire ellenszegülést szül, továbbmenve: az elnyomás ellenállást. A román kormányzat mintha megfeledkezett volna erről az örökérvényű igazságról, s folytatja a szélsőséges híveinek bizonyára tetsző erődemonstrációt. Gyergyószentmiklóson például egy Wass Albert-emlékest szervezőit és résztvevőit citálják rendre az ügyészségre nyilatkozattétel végett, s már sportrendezvényeken is dúl a központilag gerjesztett magyargyűlölet. Legutóbb egy kolozsvári focimeccsen, majd egy bukaresti kézilabda mérkőzésen tombolt a szélsőséges etnikai indulat.

És mit tesz ezalatt az RMDSZ, amelynek vezetői változatlanul úgy gondolják, hogy zavartalanul folytatathatják az eddigi kislépések politikáját? Leszámítva, hogy exelnökük a magyarországi libsi médián keresztül üzenve oktatja ki az autonomistákat, szinte semmit. Azaz valamit mégiscsak, hisz legutóbb a Mikó Imréről elnevezett kisebbségi jogvédő szolgálatuk tett feljelentést az ügyészségen és a rendőrségen a kolozsvári futballmeccsen történt zászlóégetés miatt. Az ügyet egyébként a két ország sportdiplomáciájának kell, kellene lerendeznie. Hát nem semmi – mondhatnánk pestiesen szólva. Pótcselekvésnek ez is megteszi.


Share Button
Ennyien olvasták: 400

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.