Központ
2017. november 20. hétfő, Jolán
Havazás
Hétfő
Havazás
Havazás
Holnap
Havazás
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Csak pótcselekvésekre futja?

Központ április 11, 2013 Vélemény

MORGÓ

LaciokCsak pótcselekvésekre futja?

Tagadhatatlan, március 10-e, a vásárhelyi tüntetés új lendületet adott az autonómia-küzdelemnek. A román média, illetve a demonstráció ellen agitáló RMDSZ és lakájsajtója hiába követett el mindent, hogy minimalizálja az esemény jelentőségét, csak fokozta annak visszhangját. A székely zászlót hajkurászó hatalmi indulat hatására felhorgadt az érintett intézmények, önkormányzatok vezetőinek büszkesége, s zömük határozottan visszautasította a jogilag indokolatlan prefektusi követeléseket.

A történet azt bizonyítja, hogy a hatalmi visszaélés többnyire ellenszegülést szül, továbbmenve: az elnyomás ellenállást. A román kormányzat mintha megfeledkezett volna erről az örökérvényű igazságról, s folytatja a szélsőséges híveinek bizonyára tetsző erődemonstrációt. Gyergyószentmiklóson például egy Wass Albert-emlékest szervezőit és résztvevőit citálják rendre az ügyészségre nyilatkozattétel végett, s már sportrendezvényeken is dúl a központilag gerjesztett magyargyűlölet. Legutóbb egy kolozsvári focimeccsen, majd egy bukaresti kézilabda mérkőzésen tombolt a szélsőséges etnikai indulat.

És mit tesz ezalatt az RMDSZ, amelynek vezetői változatlanul úgy gondolják, hogy zavartalanul folytatathatják az eddigi kislépések politikáját? Leszámítva, hogy exelnökük a magyarországi libsi médián keresztül üzenve oktatja ki az autonomistákat, szinte semmit. Azaz valamit mégiscsak, hisz legutóbb a Mikó Imréről elnevezett kisebbségi jogvédő szolgálatuk tett feljelentést az ügyészségen és a rendőrségen a kolozsvári futballmeccsen történt zászlóégetés miatt. Az ügyet egyébként a két ország sportdiplomáciájának kell, kellene lerendeznie. Hát nem semmi – mondhatnánk pestiesen szólva. Pótcselekvésnek ez is megteszi.


Share Button
Ennyien olvasták: 159

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.