Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Csalók Vásárhely főterén

Pál Piroska január 25, 2017 Vélemény

A csalásnak számos formájával találkoztunk már az elmúlt időszakban: volt, akit telefonhívásban ijesztettek meg azzal, hogy a gyereke balesetet okozott, és csak az azonnali banki átutalással kifizetett ügyvéd tudja megmenteni a kemény börtönévektől. De olyan szélhámosok is bőven akadnak, akik 5 eurós telefonfeltöltésért ígérnek munkahely-lehetőséget. Az átverés módozatainak kiötléséhez csak élénk fantázia és mérhetetlen gátlástalanság szükséges. Ezek lehetnek a Marosvásárhelyen újra felbukkanó casting-csapda összetevői is.

Ha a város főtérén sétálunk, szinte biztos, hogy találkozunk azokkal a fiatal férfiakkal, akik feltűnően kedvesen, ám nagyon rámenősen szólítják le a járókelőket visszautasíthatatlan ajánlatukkal. Azzal kecsegtetik – az először bókokkal megfelelően elkábított – kiszemelt áldozatokat, hogy reklámokban, valamint különböző promóciós videókban szerepelhetnek, és ezzel mesés összegeket tehetnek zsebre. Mindehhez semmi más nem szükséges, csak a közeli irodába menni, aláírni egy 12 hónapra szóló szerződést, illetve természetesen kicsengetni a száz lej körüli beiratkozási összeget. Ebből a pénzből az „ügynökség” profi fotókat készít a „modellről”, és innen már csak Hollywood a határ. A naiv „zsákmány” kifizeti az összeget – amire nyugtát is kap! –, és az „ügynökség” ígéretéhez igazodva: várja a telefonhívást.

Ami persze nem érkezik. Vagy ha mégis, akkor újabb, nagyobb összeget kérnek a jövendőbeli reklámarctól, arra hivatkozva, hogy a beiratkozási illetmény nem fedezi a „modell” népszerűsítését, és emlékeztetik, hogy 12 hónapra szóló szerződésre tette a névjegyét.

A károsultak általában ekkor jönnek rá, hogy átverés áldozataivá váltak. A minap, egy helyi televíziócsatornán bemutatott eset nyomán több pórul járt vásárhelyi jelentkezett, elmesélték a történetüket, de a Facebookon is többen elpanaszolták, hogy bizony őket is csőbe húzták. A bátrabbak – vagy indulatosabbak –, visszamentek a cég székhelyére, hogy a pénzüket visszakérjék, vagy legalább az újabb, leendő „modelleket” figyelmeztessék az átverésről, ám a pár napja még szívélyesen bókoló fiúk kéz- és lábtöréssel fenyegetőztek. A szemtanúk és áldozatok elmondása szerint az „ügynökség” vándorcirkusz módjára járja az országot, városról városra mennek, hisz ha sokáig maradnának ugyanazon a településen, elterjedne a hírük, és a biznisz nem lenne jövedelmező…

A bemutatott eset nem csak etikátlan és morálisan megkérdőjelezhető, hanem piócaként él az emberek hiszékenységéből, és nem átall a bennünk lakozó hiúságra hatni. Hiszen kinek ne okozna pillanatnyi megelégedést, örömöt, hogy a „modellügynök” őt, vagy a kisgyerekét kiemeli a tömegből, mert olyan szépnek látja, hogy terméket reklámozni, sőt, eladni lehet az arcával.

Mivel a jelek szerint a cég legálisan működik – késő ősz óta szedi áldozatait Vásárhelyen, és a rendőrség, de az adóhivatal sem állította le egyelőre őket –, a hoppon maradtak Facebookon toborozzák a hozzájuk hasonlóan lóvá tett személyeket, hogy önbíráskodás révén megfenyítsék a „modellgyűjtő” céget, de ha nem egyéb, legalább a szívélyes fiúkat…

Share Button
Ennyien olvasták: 3879

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

1 Hozzászólás

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.