Központ
2020. június 02. kedd, Anita, Kármen

Csehül áll az Azomaros

Központ július 25, 2013 Vélemény

FerenczZsomborCsehül áll az Azomaros

A Kultúrpalota kistermében került sor annak a szerződésnek az aláírására, amely a marosvásárhelyi vegyipari kombinát egyik részlegének a korszerűsítését célozza. A tudósításokból kiderül, hogy a fejlesztés által megnövelik a termelékenységet, tehát elsősorban egy kapacitás-bővítő beruházásról van szó, de ugyanakkor az energiahatékonysági és környezetvédelmi feltételeken is javítani szándékoznak. Ezzel a szerződéssel egy újabb tollvonást és egy újabb ígéretet kapott a város – konkrét megoldások helyett.

Pedig ígéretekkel már évek óta tele a padlás. Azt is megszokhattuk, hogy időnként egy-egy politikai alakulat vezetői a nyilvános fenyegetőzés eszközeivel élnek, de gyakorlatilag minden marad a régiben. A tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy bár látszólag a szavazatok száma a legfontosabb, azért a pénz az úr. A visszatérő motívumként jelentkező fenyegető nyilatkozatok és büntetések ellenére, még senki sem bántotta a bizonyítottan is súlyos környezeti szennyezéseket okozó, de nyereséges vállalatot.

A százéves Kultúrpalotában tartott rendezvényen részt vett az a jobb napokat is megélt Maros megyei RMDSZ-képviselő, aki környezetvédelmi miniszterként képtelennek bizonyult ennek a problémának a megoldására. A nagy dobveréssel beüzemeltetett mozgó laboratóriuma a sárgás ködbe veszett, a török tulajdonosokat svájci beruházókra cserélték, a műszaki fejlesztésekhez pedig egy cseh vállalatot szerződtettek. Mindössze a környezetszennyezés maradt nekünk, vásárhelyieknek. A hatósági szigort felváltotta az engedékenység, a tiszta környezet biztosítását pedig az ígérgetés. A mostani szerződéskötéssel ennek a folyamatnak egy újabb fejezetéhez érkeztünk. A várva várt „tisztulást” azonban nem aláírásokkal, hanem a szennyező forrás megszüntetésével lehetne elérni. A hangzatos szerződéseken túlmenően a városnak ammóniamentes, tiszta levegőre volna szüksége.

Persze a sok gyári alkalmazott mellett számosan élnek Vásárhelyen olyanok, akiket kevésbé károsítanak a gyár szennyező elemei, akik közvetett módon ugyan, de úgymond a füstből élnek – nem is akárhogyan. A város fölött terjengő sárgás ködfelhő szinte alig engedi szóhoz jutni azokat az „érzékeny” személyeket, akik még hallatnák szavukat a nyereséges, füsteregető vállalkozókkal szemben. Így továbbra is marad Vásárhely névjegyeként a távolból is könnyen észrevehető füstfelhő, valamint a lélegzetelállító, csípős ammóniaszag. Továbbá az a szégyen, hogy nem választottunk magunknak (nemzetiségtől függetlenül), olyan politikusokat, akik meg tudták volna állítani ezt a nemzetközi szinten is egyedülálló környezetszennyező tevékenységet. És nem indult egyetlen olyan civil kezdeményezés sem, amely a hatósági tehetetlenség ellenére, hatékonyan fel tudott volna lépni a műtrágyagyárral szemben. Az ammóniaszag végleg eluralkodott Vásárhelyen.


Share Button
Ennyien olvasták: 444

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.