Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Cselekvésképtelen politikusok

Központ augusztus 29, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborCselekvésképtelen politikusok

Évekkel ezelőtt sokak számára furcsának tűnhettek azok az udvarhelyi hírek, amelyek az önkormányzatban fennálló feloldhatatlan patthelyzetről szóltak. Annak idején a polgármester és a városi tanács közötti viták annyira elfajultak, hogy a prefektus bizonyos testületek feloszlatását rendelte el, majd bírósági tárgyalásokra is sor került. A vita mögött az akkoriban még éles RMDSZ-MPP harc állt, de mára már megoldódott ez a „probléma” is azáltal, hogy teljes hatalmat szerzett magának az RMDSZ.

A demokrácia óhatatlan velejárója a bürokrácia, és amíg az egyszerű ember számára ez egy sorscsapás, addig a politikusok szempontjából ez egy kiváló menekülési lehetőség a felelősségvállalás alól. A legtöbb esetben, ha kérdőre vonják képviselőinket, miért nem váltották valóra az ígéreteiket, akkor ők valamelyik akadékoskodó intézményre mutatnak, amelynek a nyakába varrják sikertelen próbálkozásaikat. Ha az RMDSZ a kormányon volt, akkor a parlament „rosszakaratával” magyarázta bizonyítványát. Most pedig kapóra jön az új helyzet, hogy bizony ellenzékből mennyire nehéz az élet. Az önkormányzatokban (főleg ott, ahol nincs többségi RMDSZ hatalom) hasonló a helyzet. Marosvásárhelyen az utóbbi években csak a tanács és a polgármester közötti egymásra mutogatás folyt, és ha valami nem ment a rendjén, mindig a másik fél volt a hibás.  Abban az esetben, ha ezek az érvek mégsem hatottak, akkor lehetett még arra is hivatkozni, hogy „nincs pénz”.

A hatalomgyakorlás pluralizmusa, amikor egymás munkáját ellenőrzik a párhuzamos intézmények (például a helyi tanács, a polgármesteri hivatal és a prefektúra, valamint a kormány, a parlament, a szenátus és az államelnöki hivatal), azt a célt szolgálja, hogy ne kerülhessen újból diktatúrába az ország. Ezzel a helyzettel viszont visszaélnek a politikusok, és cselekvésképtelenségük álcázására használják fel.

A fenti okokból adódó patthelyzetek egyaránt tetten érhetők az ország vezetésében és a vásárhelyi önkormányzatban. A kormányzói hatalom megpróbálja kisemmizni vagy figyelmen kívül hagyni a számára kényelmetlen elnöki hivatalt. Hiábavalók a törvényességi érvek, az elnök leváltására tett kísérlet sikertelensége, a jogállamiság fontossága, mi kénytelenek vagyunk a hónapok óta húzódó konfliktust elviselni  a vele együtt járó gazdasági megtorló intézkedésekkel együtt. Másfelől a marosvásárhelyi önkormányzatban még mindig fennáll a száműzött alpolgármesterek problémája, amelyben az említett szerepeket a polgármesteri tanácsadók látják el. Hiábavaló volt a városi képviselő-testület határozata, a polgármestert nem tudták leállítani az öntörvényű ámokfutásából. Ennyire futotta csak érdekérvényesítő képességeikből?

Persze, a nyaralását mindenki a maga rendje és módja szerint hasznos időben elvégezte, a város és az ország pedig „izzadhatott” a kánikulában, ráért nekik a problémákat megoldani. A befektetők bizalmának az eljátszásáról, a lakosság érdekeinek a semmibevételéről, Románia, és esetünkben Marosvásárhely fejlődésének a megakadályozásáról – legalábbis a felelőtlen politikusok szerint –  ráér majd kedvezőbb széljárás esetén vitát nyitni.


Share Button
Ennyien olvasták: 479

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.