Központ
2017. december 14. csütörtök, Szilárda
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szombat
Eső valószínű

Csillagok, csillagok…

Szentgyörgyi László október 12, 2017 Vélemény

Véleményem szerint

Mennél diktatórikusabb egy államvezetés, annál mélyebb, áthidalhatatlanabb a hatalmat gyakorló, magának kisajátító úgynevezett elit és a tömeg – emlékeznek még a stupid people kifejezésre? – között tátongó szakadék, mondhatnám űr. Ahol egy szűk réteg sajátította ki, s gyakorolja – mikor kormányon, mikor ellenzékben – a hatalmat, a politikait és gazdaságit egyaránt, ott megszokott az irány-, arány- és ami ezzel együtt jár: a mérték- és értékvesztés. Nem más ez, mint a hamis értékrend, ami szerint az elit él. A tömeg hogyan él, nos, az senkit nem érdekel, egy bizonyos ponton túl már a magát a tömeget alkotó egyedeket sem.

Romániában is valami ehhez hasonló állapot alakult ki, nem most, már nagyon régen. A helyzetet súlyosbítja a társadalomra jellemző, fentről indukált, központilag szinten tartott, olykor, ha a helyzet úgy kívánja, és időnként bizony úgy kívánja, államilag felfokozott idegengyűlölet. Talán elég azokra a közvélemény-kutatásokra utalnom, amelyek azt vizsgálták, mely országokat, nemzeteket tartják a megkérdezettek a románság legfőbb ellenségeinek. A válaszok feldolgozása után kiderült – mily meglepetés -, hogy Oroszország és Magyarország, illetve az orosz és magyar nemzethez tartozók Románia és a románság ellenségei. Nos, a szándékosan gerjesztett, államilag karbantartott idegengyűlölet kiválóan működik, hatása lépten-nyomon tetten érhető.

Ebből következően a magyarkártya szükség esetén mindig előhúzható, kijátszható. A magyargyűlöletnek az Erdélyi Iskola képviselőinek XVIII. századi színre lépése óta hagyománya van, már az általános iskolai tankönyvek is ennek a mérgét csöpögtetik a nebulókba. Aztán csodálkozunk, hogy az új generáció tagjai szinte túltesznek irántunk érzett gyűlöletben a nacionálkommunista érában nevelkedetteken. A politika ugyanazt hangoztatja, azt a látszatot próbálja kelteni, hogy a magyarkérdés mintaszerűen megoldottnak tekinthető, ennek ellenkezőjéről nap mint nap meggyőződhet az, aki nyitott szemmel jár-kel az életben. Elég csak a székelyföldi autonómiaigények fogadtatására utalnunk, vagy az anyanyelvhasználati jogok bővítésének akadályozására, esetleg az oktatásban tetten érhető kizárólagosság, hátrányos megkülönböztetés példáira.

A kettős mérce alkalmazása a napi gyakorlat része. Ismerik: amit szabad Jupiternek, nem szabad az ökörnek. Például magas román állami érdemrendet kapni. Tőkés László ugyan megkapta a Románia Csillaga érdemrendet – még Traian Băsescu elnöksége idején -, de jól tudjuk, merről érkező nyomásra meg is fosztották tőle. Igaz, nem a tettei, hanem véleménynyilvánítása miatt. Az is igaz, hogy ezt, legalábbis a hatályos román törvények szerint csak abban az esetben tehették volna, ha a kitüntetettet jogerősen szabadságvesztésre ítélik, vagy ha olyan tetteket követ el, amelyek méltatlanná teszik az elismerésre.

Tőkés László az 1989-es forradalomban játszott szerepéért kapta a kitüntetést, ebből következően a visszavonást úgy is értelmezhetjük, hogy ezáltal a román hatalom elismeri, hogy Romániában nem forradalom volt az, ami a rendszerváltáshoz vezetett, hanem katonai puccs. Ebből következően talán Tőkés Lászlónak is meg kellene elégednie azzal, hogy a megítélt kitüntetés visszavonása nem őt, hanem az adományozó és visszavonó román hatalmat minősíti.

Share Button
Ennyien olvasták: 576

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.