Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Csodavárás

Szentgyörgyi László november 27, 2014 Vélemény

lacijoMORGÓ

2014. november 16-án robbant a Johannis-bomba. A robbanás következményeivel csak ezután szembesülünk. Az új államelnök bizalmi indexe azóta is töretlenül emelkedik. Dehát ez nem meglepetés. Ezúttal is a győztes mindent visz elve látszik érvényesülni. Minden bizonnyal a közvélemény-kutatók által jól ismert, leírt jelenséggel van dolgunk, miszerint a választások után a megkérdezettek jelentős része úgy emlékszik, hogy a győztesre voksolt.

Mindenesetre az új államelnök iránti elvárások igen nagyok. Mit várnak a választópolgárok Johannistól? A munkahelyteremtés, a korrupció visszaszorítása, a bérek és nyugdíjak emelése áll a kívánságlista első három helyén. Ezek mind-mind olyan területek, amelyekhez az államelnöknek – legalábbis munkaköri leírása szerint – alig, vagy csak érintőlegesen van, lehet köze. Dehát ilyen, illetve eddig terjed ez idő szerint az átlagpolgár tájékozottsága. Ennek megfelelően kell fogadnunk, kezelnünk azt is, hogy a választások szinte másnapján a megkérdezettek 60 százaléka már úgy vélte, jó irányba haladnak a dolgok Romániában.

Mindezek ellenére a Johannis-bomba valóban robbant. A politikai közéletben mindenképp. Gondoljuk el, ha Ponta nyer, legfeljebb a kormány élén, illetve pártjában kell megtalálni az utódját, és talán a liberálisok cserélik le a vesztes pártelnököt. Johannis győzelme viszont erős földrengést okozott a teljes politikai porondon, nincs párt, politikai erő, amely kivonhatja magát a következmények alól.

A legkényelmetlenebb helyzetben nyilván a vesztes jelöltet adó párt van. Năstase és Geoană után, Ponta a harmadik, aki sikertelenül próbálkozik elnyerni az államelnöki tisztséget. Hogy mi várható, pusztán a korábbi esetekből kiindulva, könnyen kiköbözhető: Ponta bukása. Kizárólag idő kérdése, mikor veszíti el pártelnöki, illetve kormányfői tisztségét. Merthogy elveszíti mindkettőt, az holtbiztos. A nagy kérdés: levonják-e a megfelelő tanulságokat, s tesznek-e lépéseket azért, hogy valódi, hiteles szociáldemokrata párttá válhassanak?

A liberálisok sincsenek könnyű helyzetben, nekik az okoz gondot, hogy megtalálják az államelnökké választott pártelnök megfelelő utódját. Helyzetüket nehezíti, hogy olyan személyt kell választaniuk, aki kompatibilis a pédélés társelnökkel, akivel a következő parlamenti választásokig együtt kell működnie. Dehát egy megnyert választás után ez mindenképpen könnyebb feladatnak tűnik, mint amivel a vesztes vetélytársnak kell megbirkóznia.

Az RMDSZ helyzetének értékelésekor két, egymásnak ellentmondó megállapításból kell kiindulnunk: az egyik, az első forduló eredményei alapján megfogalmazott szerint az, hogy a magyar-magyar versenyben a voksok 85 százalékát megszerezték, azt bizonyítja, hogy a választók megerősítették az RMDSZ és az erdélyi magyarság közötti szövetséget; a másik, hogy a döntő menetben Johannisra adott szintén 85 százaléknyi voks azt jelenti, hogy a választók elutasítják az RMDSZ politikai irányvonalát, ezért megvonják tőle a bizalmat. Nos, egyik megállapítás sem fedi a valóságot, az „igazság” valahol középen van. Hogy hol, annak tisztázása a jövő feladata.

Elemzők Johannis győzelmét elsősorban a korruptnak minősített politikai osztály elutasításának jeleként értelmezik. Ha csak az igen magas részvételi arányra, illetve arra gondolunk, hogy egy-másfél millióra tehető azok száma, akik a rendszerváltás óta először szavaztak, igazuk lehet. Az említett politikai osztály megújítása, teljes lecserélése bizony már rég időszerű. Csakhogy kitől, mitől remélhető ennek véghezvitele? Egy ember – még ha Johannis is az illető – ehhez kevés. Bár elfogadom, szerencsés esetben személyes példájával, közvetítői szerepével sok olyan folyamat elindítója lehet, amelyek végül ide vezethetnek.

Addig is az tűnik a legvalószerűbbnek, hogy a korrupcióellenes ügyészség, a DNA lesz az, amely a maga sajátos módszereivel elvégzi a tisztogatást… Hogy lesz-e, lehet-e ebből megújulás, azt ki-ki döntse el maga.

Share Button
Ennyien olvasták: 954

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.