Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Csúcsinformatika vs. kézi vezérlés

Központ május 9, 2013 Vélemény

 LaciokMORGÓ

Csúcsinformatika vs.
kézi vezérlés

Sokat cikkeztek a napokban a Digitális Város nevű projektről, ami meglehetősen felkavarta a város politikai életének amúgy igencsak zavaros állóvizét. Hogy miről is van szó, azt laikusként a következőképpen tudnám összefoglalni: a nagylélegzetű, merész, ennél fogva költséges terv megvalósulása esetén Marosvásárhely olyan informatikai és orvosi kutatási központtá válhatna, ami párját ritkítja Európában. A terv kidolgozásakor még szinte teljes volt az összhang a városi képviselőtestületben, de miután az illetékes gazdasági minisztérium is rábólintott, nyomban megváltozott a helyzet. Igaz, közben választások – helyi és parlamenti – zajlottak, amelyek következményeként megváltoztak a politikai erőviszonyok. Ezzel egyidőben a helyi képviselőtestületben elkezdődtek a helyezkedések, a korábbi koalíció felbomlott, s az RMDSZ most a kormányzó USL-vel próbál együttműködni, méghozzá mindenáron.

Ahhoz, hogy továbbléphessenk a projekt lebonyolítására létrehozott Digitális Város Rt. közgyűlésén, a terv finanszírozásáról kellett volna dönteniük a városi képviselőknek. Ehhez összesen tíz határozattervezetet kellett volna megszavazniuk, amire nem voltak hajlandók, mivelhogy – állításuk szerint – módfelett megterhelték volna a városi költségvetést. A keddi rendkívüli közgyűlésen mindössze a PDL hat képviselője volt jelen, a többiek, az RMDSZ, illetve az USL képviselői távolmaradtak, ennek ellenére megvolt a szükséges 1/5-ös részvételi arány, s a voksoláson elfogadták a korábban elutasított hat határozattervezetet. Nos, úgy tűnik, zöld utat kapott a projekt, legalábbis helyi szinten.

Az ügy kapcsán felvetődik a kérdés: mi késztette az RMDSZ képviselőit arra, hogy a lehető legrosszabb viszonyulási módot válasszák, a távolmaradást? Két válasz lehetséges: az egyik szerint azt hitték, nélkülük nincs kvórum, azaz nem határozatképes a testület, s így akarták elgáncsolni a projektet, a másik szerint nem voltak kellő súlyú érveik ahhoz, hogy nyíltan ellene szavazzanak, ezért maradtak távol. Mindkét variáns esetében nagyot tévedtek! Az első a „képünket viselők” megbocsáthatatlan tájékozatlanságát, a második a saját vélemény – még ha téves is – melletti karakán kiállásra való teljes képtelenséget bizonyítja.

Vagy inkább arról lehet szó, hogy a Digitális Város ellen az RMDSZ kézi vezérléssel irányított önkormányzati képviselőit próbálta bevetni, mondjuk, egy esetleges kormányzati részvételért cserébe?  

Azt, hogy az érintettek némelyike esetleg milyen hasznot húzhat a projektből, nem tudni, feltehetőleg néhányan vastagon profitálhatnak belőle, dehát ez Romániában már csak így szokás. A lényeg, ennek ellenére, mégiscsak a projekt maga lenne, pontosabban az, amit a Sapientia EMTE rektora fogalmazott meg igen találóan: „el kell dönteni, hogy Marosvásárhely miben szeretne, vagy tudna jobb lenni, mint más város”.

És azt se feledjük, ha annak idején Bernády engedett volna az akkori fanyalgóknak, ma nem lenne sem Városházánk, sem Kultúrpalotánk. Úgy bizony.

Share Button
Ennyien olvasták: 382

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.