Központ
2017. szeptember 20. szerda, Friderika
Zivatar
Ma
Zivatar
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős

Cui prodest?

Szentgyörgyi László november 17, 2016 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Néhány megjegyzés a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium helyzete okán tartott tüntetésekről   

Utcára vonult a „dühös és csalódott” erdélyi magyarság – tudjuk meg az eseményről szóló egyik tudósítás címéből. Mielőtt bárki is azt hinné, hogy tüntetők lepték el az erdélyi nagyobb városok utcáit, tereit, sietek megjegyezni: ha elfogadom, hogy Marosvásárhelyen háromezren voltak, akkor a többi helyszínen – Kolozsváron, Szatmárnémetiben, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában – még egyszer ennyien, azaz összesen mintegy hatezren tartották szükségesnek, hogy elégedetlenségüknek ily módon adjanak hangot. Még egyszer: a „dühös és csalódott” magyarok közül hatezren érezték úgy, hogy – az egyik vásárhelyi tüntetővel szólva – elérkeztek a tűrőképességük határáig. Kíváncsi lennék: például a székely szabadságnapi demonstrációkon való részvételt lefitymáló „szövetségi” vélemények megfogalmazói most hogyan vélekednek…

A Vásárhelyen felszólalók egyike sem érintette, miért és hogyan alakult ki a helyzet, ami a tüntetéshez vezetett…  A jogfosztottsága miatt „csalódott és dühös” erdélyi magyarság nevében felszólaló Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke úgy fogalmazott: a román hatóságok kettős mércét alkalmaznak, egyesek pedig „kifogástalan eljárásként” állítják be a kommunista diktatúra rablását, szabadságfosztását, ha a romániai magyarságról van szó. Azt hiszem, a megállapítással egyetérthetünk, ergo: a tüntetés bármikor indokolt lett volna, s az lesz a jövőben is. A felekezeti iskola helyzete sem érdekelte korábban az RMDSZ-t, pedig már február óta nyilvánvaló volt, hogy törvényen kívül leledzik. Talán nem tévedek nagyot, amikor azt állítom, ha nem következnek a választások, a szombati tüntetés sem jutott volna senki eszébe. Így viszont a választási kampány elején úgy kellett a gyengélkedő RMDSZ-nek egy ilyen alkalom, mint egy falat kenyér… Ott is voltak a szövetségi nagyágyúk az első sorokban, az elnök Kelemen Hunor mellett Markó Béla, Borbély László, Kelemen Atilla, s a helyükre pályázó jelöltek is.

Arról, hogy valójában ki a felelős a kialakult helyzetért, egyetlen szó sem esett, amiként arról sem, hogy a római katolikus egyház, ha már felekezeti iskolát akart, miért nem mondta fel az Unirea Főgimnázium bérleti szerződését… Ennyire rászorult volna az abból származó pénzre?

A címbéli kérdésre – cui prodest? – visszakanyarodva, s arra a választ megadva, egyértelművé válik: az egész inkább az RMDSZ kampányát szolgálta, mintsem a római katolikus gimnázium ügyét.

Véleményem szerint.


cnc_600x90px


 

Share Button
Ennyien olvasták: 732

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.