Vélemény

Derűlátásra semmi ok

CSAK ÚGY MONDOM

A vasárnapi államfőválasztáson elmaradt a meglepetés: Iohannis végzett az élen, mellette az alig néhány hete megbuktatott exkormányfő, a baloldali párt jelöltje, Viorica Dancila jutott a második, döntő fordulóba. A legnagyobb csalódást az USR-s Dan Barna a várakozásoktól elmaradt eredménye okozta. Úgy fest, a korrupciós vád igencsak rásült, meglehetősen negatívan befolyásolta teljesítményét.

Egyébként a vasárnapi, megyékre lebontott eredmények azt mutatják, hogy a szocdemek visszaszorultak olyan hagyományosan vörösnek számító térségekben is, mint például Moldva, de hasonló volt a helyzet Munténiában, sőt Dobrudzsában is. Az RMDSZ két székely megyében győzedelmeskedett. Érdekességként említendő, hogy megismétlődött az EP-választásokon először tapasztalt jelenség: az RMDSZ-jelöltjének hegyekek túli meglepően jó szereplése. Ha hinni lehet a szavazatszámlálóknak, akkor a Kárpátokon túli megyékben 18 636-an szavaztak Kelemen Hunorra.

Marosvásárhelyen az RMDSZ jelöltje lett az első, Kelemen Hunor 28,33%-ot, azaz 17.734 szavazatot szerzett. Megjegyzem: a magyarok által legnagyobb számban lakott erdélyi városban mintegy ezer vokssal gyűjtött kevesebbet, mint a Kárpátokon túli színromán vidékeken. Hogy ebből vonható-e le valami következtetés, s ha igen, akkor milyen, azt nem tudom, de mindenképpen érdekes a helyzet. A második, Klaus Iohannis 27,76%-ot, illetve 17.377 szavazatot kapott, őt követi Dan Barna 16,42%-kal és Viorica Dancila 11,06%-kal.

Visszatérve a számokhoz– tudjuk: a statisztikáknak csak akkor hihetünk, ha magunk hamisítottuk –: az RMDSZ jelöltjére leadott 28,33%-nyi voks inkább a szavazatok egynegyedéhez van közelebb, mint egyharmadához. Ahogyan a májusi europarlamenti választáson volt, amikor az RMDSZ Marosvásárhelyen 35%-ot, azaz 21.491 szavazatot ért el. Tehát a trend jól kivehetően a csökkenés felé mutat. Ami nem sok derűlátásra ad okot a jövő évi helyhatósági választásokra, különösen az RMDSZ polgármesterjelöltjének esélyeire vonatkozóan.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.