Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Destruktív interferenciák

Ferencz Zsombor december 5, 2014 Vélemény

zsombor_kpontSzámos, azonos szándékú csoport tevékenykedik a mi érdekünkben. Elsősorban ott vannak az érdekvédelmi szervezeteink, amelyek különféle politikai és gazdasági előnyöket élveznek a felvállalt céljaik megvalósításához. Aztán következnek azok a tisztségviselők és intézményvezetők, akik a magyar szavazóknak köszönhetik a kiváltságos helyzetüket. Nekik is a közösségi érdekek szolgálatában kell(ene) állniuk. Ezenkívül fontos szerepük van azoknak a civil szervezeteknek, amelyek szintén valamilyen csoportérdekek mentén szerveződtek. Nagyon gyakran – egy adott nyelvi, emberjogi vagy környezetvédelmi probléma kapcsán – hatékonyabban lépnek fel még a hivatásos politikusoknál is. Az egyházaknak – a rendelkezésükre álló anyagi és emberi források felhasználásával – szintén mellettünk kell(ene) állniuk hitünk megőrzésében és a mindennapos küzdelmeink felvállalásában.

A számunkra kedvező körülmények megteremtéséért küzdő személyek és intézmények sorában nem csak a magyarokat kell megemlítenünk. Sok esetben a román pártok is nekünk dolgoznak. A bukaresti pártszövetségek főszereplésével lezajlott elnökválasztások például a román nemzetállam fogalmát ásták alá, hiszen a „népszavazat” minden kétséget kizáróan bebizonyította, hogy a dákó-román leszármazottak mellett nemcsak magyarok, hanem németek is élnek ebben az országban, és nem is akármilyenek. Ugyanakkor fontos számunkra azoknak a román ajkú közéleti személyiségeknek (például Lucian Mândruța vagy Sabin Gherman) a fellépése, akik szintén hozzájárultak a magyar és a transzilván eszmék hatékony terjesztéséhez.

Az eddig felsorolt tényezők összessége komoly alapot képezhetne az erdélyi magyar közösség optimizmusára. Az azonos célokat követő erők konstruktív interferenciája akár azok beteljesítését is eredményezhetné, hiszen ott vannak a képviselőink a parlamentben és egyelőre még a román kormányban is, valamint az önkormányzatokban, az ellenzéki magyar pártokban, a közintézményekben, az egyházi és civil szervezetekben. Elmondhatjuk, hogy mellettünk áll a magyar nemzeti kormány, és ami még ennél is fontosabb, a román társadalom egy része is.

Ennek ellenére a kormányzati szerepvállalás a minimális elvárások teljesítése helyett inkább csak a korrupciós botrányokat vonta maga után. A központi és a helyi hatalmi szervek, a jó együttműködés helyett, inkább egymás ellenében cselekedtek. A magyar érdekvédelmi szervezetek, a közös célok és az összefogás iránti igény ellenére, mindössze egymás gyengítésében jeleskedtek. Az egyházak a politikai botrányoktól sem mentes ingatlan-visszaszolgáltatások nyomán megszerzett vagyonukat sok esetben mindössze nyereségalapú haszonbérbeadásra fordították. A magyar-román párbeszéd nagyon silány, és nem vezet semerre. Nincs egy olyan, a gyakorlatban is megnyilvánuló Székelyföld-koncepció, amely egyértelművé tenné ennek a régiónak a törekvéseit, helyben tartaná a fiatalokat, valamint ide csalogatná a vállalkozókat és a külföldieket.

Természetesen vannak olyan kivételes együttműködések, amelyek jó irányba mutatnak, de szélesebb körben kellene megvalósítani azokat az interferenciákat, amelyek egymást erősítik, és esélyt adnak a közösségi létünket meghatározó párhuzamos törekvéseknek.

Share Button
Ennyien olvasták: 822

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.