Központ
2017. december 15. péntek, Valér
Borús
Holnap
Borús
Borús
Vasárnap
Borús
Borús
Hétfő
Borús

Doktorok

Központ január 20, 2012 Vélemény

LaciDoktorok

Az elmúlt hét zaklatott eseményeit, történéseit számba véve, azt kell mondanunk: ezúttal nem a politikusoké, hanem az orvosoké volt a főszerep. Kezdődött a Rohammentő-szolgálat (SMURD) felállítójának, dr. Raed Arafatnak a közvitára bocsátott egészségügyi kerettörvény elleni karakán kiállásával.

 

A jogszabály kidolgozóival, különösen az azt támogató Traian Basescu államelnökkel vitába szálló Arafat végül lemondott a kormányban betöltött tisztségéről – azóta az államfő állítólagos személyes kérésére visszatért (szerk. megj.) –, de az utca nyomására a kormány végül kénytelen volt visszavonni a komoly indulatokat kiváltó törvénytervezetet. Az említett lemondást, majd a hatalom meghátrálását követő napok történései már nem Arafatról és nem a SMURD-ról szólnak. Annál inkább a válsággal kéz a kézben járó megszorító intézkedések által kiváltott általános elégedetlenség, a felhalmozott társadalmi feszültségek és indulatok sok esetben szándékosan kiprovokált agresszív tettlegességbe hajló levezetéséről.   

Ha Arafat játszta a pozitív szerepet, akkor a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem plágiummal vádolt rektora, Constantin Copotoiu és rektorhelyettese, Brânzaniuc (Antal) Klára a negatívat. Az esetet a jelenleg Svájcban dolgozó tudományos kutató, Hantz Péter tárta fel, s állítása szerint a plágium gyanúját a tanulmányok eredeti szerzői levélben is megerősítették. A lopással vádolt Copotoiu magyarázkodásba kezdett: állítása szerint a kifogásolt dolgozat szerzője úgy tüntette fel az ő és a rektorhelyettes nevét, hogy előzetesen nem egyeztetett velük. Ők csak a megjelenés után szereztek tudomást a dolgozatról. Tavaly augusztusban az egyetem etikai bizottságához fordultak, amely az eset kivizsgálása után megállapította a plágiumot, az elkövető pedig nyilatkozatban ismerte el, hogy nem egyeztetett a társszerzőségről a rektorral és a rektorhelyettessel. Hát valami nagyon sántít a magyarázatban, különös tekintettel, hogy a plágiummal vádoltak tudomása, beleegyezése nélkül egyetlen írás sem jelenhet meg a MOGYE szóban forgó kiadványában. Ezek után szinte kötelező kimondanom: ha egy egyetemi oktatóval kapcsolatosan, főleg, ha vezető tisztséget is betölt az illető, egyáltalán felmerülhetnek hasonló feltételezések, akkor nagy baj van. Innen már csak egyetlen lépés, és kimondható: fejétől bűzlik a hal.

A másik orvos, akinek kapcsán szintén felborzolódtak a kedélyek, nem más, mint Vass Levente. Igen, az RMDSZ és a Tőkés-párt közös polgármester-jelöltje. Egy, a vásárhelyi szerkesztőségekbe eljuttatott levélben megfogalmazottak szerint Vass doktor hivatali összeférhetetlenség állapotában leledzik, hisz egyidőben tölti be az egészségügyi miniszter tanácsosi, illetve a Maros Megyei Kórház vezetőtanácsának elnöki tisztségét, mindkét helyről teljes fizetést vesz, illetve vett fel. A levélíró azt is kifogásolja, hogy Vass doktor nem volt jogosult a főorvosi titulusra, hisz annak ellenére, hogy 2006-ban végzett, mindössze öt hónapot dolgozott urológus szakorvosként. Mindemellett Vass az egyetemen is tanít. Magyarán: egy fenékkel három lovat is megül, mit megül, vágtat rajtuk a vásárhelyi polgármesteri szék felé. Vagy legalábbis úgy hiszi.


Share Button
Ennyien olvasták: 352

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.