Központ
2017. november 24. péntek, Emma
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Borús
Vasárnap
Borús

Dragnea és Gábor Zsazsa

Szentgyörgyi László december 21, 2016 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

A választások másnapjától kezdődően mintha csak egyetlen kérdés érdekelné a közvéleményt – a médiát, azaz a hírszerkesztőket, műsorvezetőket, illetve illetékeskedő meghívottjaikat –: lesz-e, lehet-e miniszterelnök a győztes párt elnöke, Liviu Dragnea?

Amint felvetődött, hogy kinevezésének lehetnek törvényes akadályai, naponta, sőt óránként jelentek meg az újabb és újabb hírek, híresztelések arról, hogyan próbál keresztbe tenni Iohannis a PSD kormányalakítási próbálkozásainak. A nézettséget hajszoló műsorkészítőknek szokás szerint teljesen mindegy, van-e valóságalapja állításaiknak, feltételezéseiknek, szinte óránként jelentkeznek bombasztikus híreikkel, amelyek egymásnak gyökeresen ellentmondva próbálják képernyőhöz láncolni a hírfogyasztókat. Annyi változatot végigzongoráztak már a kormányalakítás témájában, hogy mára ember legyen, aki eligazodni képes a témában. Az biztos: annyit és annyiszor szerepelt a képernyőkön Dragnea, hogy a napokban 99 évesen elhunyt egykori hollywoodi sztár, Gábor Zsazsa is megirigyelhette volna. A magyar származású dívától való a mondás, miszerint mindegy, milyen összefüggésben, csak beszéljen a média az emberről. Hát ha ezt akarta Dragnea, elérte: sztár, mondhatni, celeb lett belőle. Hogy a politikában való boldoguláshoz ez elegendő-e, az egyelőre nem tudható.

A mostani helyzet félreérthetetlen, a választás egyértelmű győzteseként – ha sikerül koalíciós társat találnia, és miért ne sikerülne: az RMDSZ-re például mindig lehet számítani – a PSD-nek kell kormányt alakítania. Az eredmények alapján nem is lehetne ez másként. Minden ettől eltérő lehetőség, alternatíva emlegetése nem más, mint fölösleges szószaporítás. Bár a tény, hogy magukat komolynak tartó politikusok, elemzők egyáltalán kommentálni hajlandók ezeket, sok mindenről árulkodik. A román politikus – beleértve az RMDSZ-est is – legendás állhatatlanságán túl, elsősorban arról, hogy Románia bizony a korlátlan lehetőségek országa, ahol minden, és annak az ellenkezője is megtörténhet.

Most, amikor e sorokat írom, biztosra vehető, hogy az RMDSZ nem lesz része a kormánykoalíciónak. Pedig nagyon szerettek volna kormányozni, már a választások éjszakáján felajánlkoztak a PSD-nek. Marad egyelőre a kormány parlamenti támogatására vonatkozó egyezség lehetősége. Ez a lehető legkedvezőbb esély arra, hogy elkerüljék azt a tudathasadásos helyzetet, hogy a „szövetség” politikusainak kormánytagként részt kelljen venniük a két év múlva esedékes centenáriumi ünnepségeken. Miközben új patrónusuk, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is elmondta, magyar embernek nincs mit ünnepelni akkor, a magyar külügyminiszter egyenesen megtiltotta a diplomáciai testület tagjainak a december 1-jei ünnepi rendezvényeken való részvételt.

A címbéli kérdéshez visszakanyarodva, úgy tűnik, Dragnea lekörözte –tájainkon mindenképp – a botrányhősként is elhíresült Gábor Zsazsát. A kérdés azonban marad: celebként vagy politikusként számít-e babérokra a PSD jelenlegi elnöke?

Share Button
Ennyien olvasták: 505

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.