Központ
2017. szeptember 21. csütörtök, Máté, Mirella
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Eső valószínű
Szombat
Eső valószínű

Ébresztő, vásárhelyiek!

Központ május 2, 2013 Vélemény

MORGÓ

LaciokÉbresztő, vásárhelyiek!

Tovább gyűrűzik a 2-es iskola elnevezése körüli botrány. A történet legújabb fejezetét kommentálva az egyik helyi román napilap főszerkesztője megtalálni vélte a megoldást: hirtelen megvilágosodásában azt javasolta, hogy az érintettek feledjék el mind Bernádyt, mind I. Ferdinándot, s viselje az iskola továbbra is a 2-es számot. Arra a kisokos már nem gondolt, hogy esetleg felmerülhet bárkiben a kérdés: akkor a többit miért kellett elnevezni például Europára, Daciára, Tudor Vladimirescura, George Cosbucra, Romulus Gugára, Serafim Duicura, Schillerre? Amíg ezen esetleg elgondolkodik, kapok az ötleten és javasolom: forduljanak vissza a kiindulóponthoz, töröljék el minden iskola jelenlegi nevét, s térjenek vissza a tanodák számozásához. Legalábbis egy ideig. Nem egyébért, de a vásárhelyi magyarok szempontjából a mostaninál az az állapot is kedvezőbb volt.  

Sőt, tovább mennék: azt javasolnám, hogy az általános iskolai tanulók számának arányában osszák fel a tanintézményeket tisztán román, illetve tisztán magyar, esetleg más tannyelvűekre. S ugyanígy járjanak el a középiskolákkal is. Nem dőlne össze a világ – esetleg csak néhány román sovénnacionalista számára –, hasonlóra volt, van példa Erdély más városában is. Aztán következhetne azok elnevezése. Garantálom, hogy a 2-es körüli botrányhoz hasonló sehol sem fordulna elő.

Egyébként, a dolgok jelenlegi állásából ítélve, újfent kijelenthetem: ebben a tanévben kizárt, hogy felvegye Bernády nevét az iskola, de később sem tartom valószínűnek, hogy ez megtörténjen. Miért? Azért, mert a névadás ellenzői – s közéjük sorolom azokat is, akik most látszólag elfogadják, s befolyásos, hatalmi pozícióikból megengedőleg nyilatkoznak róla – szimbolikus ügyként kezelik az esetet. Számukra a névadás egy újabb alkalom arra, hogy bizonyítsák: ki az úr a szemétdombon? Szomorú.

Hát ez idő szerint ennyire futja a vásárhelyi magyarság és politikai képviselete érdekérvényesítő erejéből…


Share Button
Ennyien olvasták: 128

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.