Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Ébresztő, vásárhelyiek!

Központ május 2, 2013 Vélemény

MORGÓ

LaciokÉbresztő, vásárhelyiek!

Tovább gyűrűzik a 2-es iskola elnevezése körüli botrány. A történet legújabb fejezetét kommentálva az egyik helyi román napilap főszerkesztője megtalálni vélte a megoldást: hirtelen megvilágosodásában azt javasolta, hogy az érintettek feledjék el mind Bernádyt, mind I. Ferdinándot, s viselje az iskola továbbra is a 2-es számot. Arra a kisokos már nem gondolt, hogy esetleg felmerülhet bárkiben a kérdés: akkor a többit miért kellett elnevezni például Europára, Daciára, Tudor Vladimirescura, George Cosbucra, Romulus Gugára, Serafim Duicura, Schillerre? Amíg ezen esetleg elgondolkodik, kapok az ötleten és javasolom: forduljanak vissza a kiindulóponthoz, töröljék el minden iskola jelenlegi nevét, s térjenek vissza a tanodák számozásához. Legalábbis egy ideig. Nem egyébért, de a vásárhelyi magyarok szempontjából a mostaninál az az állapot is kedvezőbb volt.  

Sőt, tovább mennék: azt javasolnám, hogy az általános iskolai tanulók számának arányában osszák fel a tanintézményeket tisztán román, illetve tisztán magyar, esetleg más tannyelvűekre. S ugyanígy járjanak el a középiskolákkal is. Nem dőlne össze a világ – esetleg csak néhány román sovénnacionalista számára –, hasonlóra volt, van példa Erdély más városában is. Aztán következhetne azok elnevezése. Garantálom, hogy a 2-es körüli botrányhoz hasonló sehol sem fordulna elő.

Egyébként, a dolgok jelenlegi állásából ítélve, újfent kijelenthetem: ebben a tanévben kizárt, hogy felvegye Bernády nevét az iskola, de később sem tartom valószínűnek, hogy ez megtörténjen. Miért? Azért, mert a névadás ellenzői – s közéjük sorolom azokat is, akik most látszólag elfogadják, s befolyásos, hatalmi pozícióikból megengedőleg nyilatkoznak róla – szimbolikus ügyként kezelik az esetet. Számukra a névadás egy újabb alkalom arra, hogy bizonyítsák: ki az úr a szemétdombon? Szomorú.

Hát ez idő szerint ennyire futja a vásárhelyi magyarság és politikai képviselete érdekérvényesítő erejéből…


Share Button
Ennyien olvasták: 375

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.