Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Köd
Csütörtök
Köd
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Egyik kutya, másik eb

Központ december 19, 2013 Vélemény

LaciokMORGÓ

Egyik kutya, másik eb

Sokan, sokszor leírták már a külföldi tudósítók: kivételezett helyzetben vannak, szinte isteni ajándék számukra, hogy a Dimbovita partján kell dolgozniuk, ahol minden napnak megvan a maga rikító színese. Tagadhatatlan, nem unatkozhat az, aki a román politikai közélet eseményeit próbálja követni, esetleg értelmezni. Bár azok, akik nem külföldiként teszik mindezt, sokszor örülnének, ha nyugodtabb, kiszámíthatóbb környezetben kellene élniük, dolgozniuk. Tehát nem mondok újat, amikor leírom: olcsó vásári komédiába illő mindaz, ami a napokban a román politikai élet porondján folyik. A legújabb cirkuszt a kormányzat, illetve annak legfőbb ereje, a posztkommunista PSD által a törvényhozáson áterőltetni szándékozott, a Btk-ra vonatkozó jogszabály-módosítás, valamint az amnesztiatervezet váltotta ki. Az előbbi a korrupt tisztségviselők felelősségre vonását nehezítené meg, az utóbbi pedig a már elítélt politikusok tisztára mosását könnyítené.

A nemzetközi érdeklődést és tiltakozást is kiváltó kormányzati szándék újra egymás ellen fordította a kormánykoalíció társelnökeit, a kormányfő Victor Pontát és a szenátus elnökét, az USL még hivatalos államelnök-jelöltjét, Crin Antonescut. A két „artista” válogatlanul vagdosta egymás fejéhez a sértéseket, nemes egyszerűséggel hazugsággal vádolták egymást. Hogy kinek lehet igaza? Szerintem mindkettőjüknek! A legújabb botrány kapcsán egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy Antonescu olyan helyzetbe manőverezte magát, ahonnan számára nincs kiút. Egyre világosabb, hogy a pártnak és elnökének érdekei nem azonosak. A PNL számára létfontosságú a koalíció minél további fenntartása, különösen az abból származó előnyök. Antonescu a párt, a klientúra foglya, ha személy szerint ki is lépne az USL-ből, nem teheti. Viszont minél tovább tart a konfliktusa Pontával, ha marad is az USL jelöltje, annál kevesebb szoci voksra számíthat. És számolnia kell azzal is, hogy a PSD szavazótábora egy „független” jelölt mögé sorakozik fel. Ha viszont felbomlik a pártszövetség, akkor automatikusan a PSD jelöltje válik az esélyessé. Jelen pillanatban ugyan még él a kormánykoalíció, de a sárdobálás közben a PSD szívósan összegyűjtötte a más pártok lézengő rittereit, s mára már – az RMDSZ-t, a kisebbségi képviselőket és a „függetleneket” beleszámítva – lassan megvan a PNL nélkül is a törvényhozás mindkét házában a többsége.

A két vitatott törvény parlamenti vitáját a jövőre halasztották, de az RMDSZ már nyugtalanul várja a felkérést, készül a kormányzásra. Nagyon kíváncsi lennék, mit tanácsolt Frunda Pontának a vitatott törvénytervezeteket illetően, de hogy sokan örülnének az RMDSZ-ben a módosításoknak – különösen azok, akiknek meggyűlt a bajuk az igazságszolgáltatással, s feltételezhetően azok is, akik előbb-utóbb érintettek lehetnek –, az biztosnak mondható. Erdélyi magyar szemszögből tekintve, talán jobb lenne, ha minél hamarabb tisztulna a helyzet. Mert az egyértelmű, hogy az RMDSZ-nek, ha kormányzati szerepet vállal, fel kell adnia az utóbbi hónapokban hangsúlyosabban folytatott autonómiázással.


Share Button
Ennyien olvasták: 201

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.