Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Egyoldalú egyezség?

Központ április 4, 2013 Vélemény

Nemes_GyulaEgyoldalú egyezség?

A 2012 júniusában lezajlott önkormányzati választások után a marosvásárhelyi RMDSZ-frakció politikai protokollumot, egyezséget kötött az USL-s városatyákkal, hogy tanácsosi többséget alkotva kedvező határozatokat hozhassanak a jövőben a két alakulat számára. Mint ismeretes, a választások előtt az RMDSZ a PDL-vel alkotott közös érdekcsoportot.

A szinonimaszótárakban azt olvashatjuk, hogy az egyezség annyi, mint kompromisszum, alku, megállapodás. Az értelmező szótárak szerint az egyezség egyetértést, összhangot, békességet jelent. Hát ez az utóbbi három nem igazán jellemzi a marosvásárhelyi RMDSZ- és Szociálliberális Szövetség-frakció közötti kapcsolatot. A problémákat nem minden esetben sikerül egyetértésben, összhangban, békességben megvitatni az önkormányzati tanácsüléseken. Főleg hogyha azoknak etnikai alapjuk is van. Az ilyen jellegű határozattervezeteket éppen az USL-s tanácsosok támadják a legvehemensebben, éppen ők gáncsolnak, tesznek keresztbe az RMDSZ-es partnereknek. Milyen egyezség ez? Nagyon úgy tűnik, hogy csak az egyik félre vonatkozik a megállapodás… Problémamentes a helyzet addig, amíg nincs szó arról, hogy a helyi magyarság számára kellene kedvező döntést hozni. Addig működik az egyezség. Mikor efféle napirendi pont kerül terítékre, már nem. Elég, hogyha csak két példát említünk, amikor nem működött a politikai alku: kétnyelvű utcanév-táblák, Sütő-szobor.

A PDL-s kormányzás idején kihelyezett „kétnyelvű” táblák csak az utca vagy a tér román nevét tartalmazzák, ami mögé odabiggyesztették a „tér”, vagy „utca” szócskát. Mint például Piaţa Trandafirilor tér, csak éppen nem derül ki ebből, hogy mi az a trandafir… Ezt szerette volna az RMDSZ-frakció javítani egy újabb határozattervezettel, amit azonban az USL-s kollégák leszavaztak képtelen, nevetséges okok felhozatalával.

A Sütő András író szobrának felállítását még nem utasították el végérvényesen az USL-s önkormányzati képviselők, csak elhalasztották ugyancsak alaptalan érvek felsorakoztatásával.

A kérdés az, hogy egyáltalán szükségünk van ilyen „megállapodásra”? Nem hasonlít ez a múlt század elején és derekán kötött egyezségekre, amiket minden esetben egyoldalúan felrúgtak?

Szomorú és elgondolkodtató dolog az, hogy egy Európai Unióhoz tartozó térségben ilyen problémák merülnek fel. Ahol a kisebbségeknek napi harcot kell folytatni, vívni olyan elemi jogokért, amelyek talán mások számára, más helyeken egyértelműek: kétnyelvű utcanév-táblák, önálló egyetem, intézmények névadása, szimbólumok szabad használata és a sort folytathatnánk…


Share Button
Ennyien olvasták: 500

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.