Központ
2017. november 21. kedd, Olivér
Havazás
Ma
Havazás
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Derült
Csütörtök
Derült

Elhibázták

Központ január 27, 2012 Vélemény

LaciElhibázták

Egy, az erdélyi magyar lakosság körében végzett közvélemény-kutatás eredményeit ismertették a múlt héten. A felmérést, amelynek során Erdély 16 megyéjében 1190 főt kérdeztek meg, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet végezte múlt év decemberében. Sietek már a legelején kijelenteni: kizárólag a belső használatra rendelt, nem a nyilvánosságnak szánt felméréseknek vagyok hajlandó hinni. A különböző médiákban megszellőztetettek rendszerint manipulációs szándékból készülnek, hamis adataik, az azokból leszűrt következtetések a megrendelő üzleti, illetve politikai érdekeit szolgálják.

 

Akkor lássuk, mire is jutottak a „kisebbségkutatók”: Az egyik legfontosabb megállapításuk szerint az erdélyi magyaroknak a többsége, 83 százaléka pesszimista, úgy gondolja, hogy Romániában rossz irányba mennek a dolgok, s csupán 9 százaléka szerint a jó irányba. Az erdélyi magyarok mindennapjainak legfontosabb három problémájaként a munkanélküliséget, az alacsony fizetéseket és az egészségügyi rendszer színvonalát nevezték meg. Ha az első kettőhöz közvetlenül nem is köthető a kormánykoalícióhoz tartozó RMDSZ, annál inkább az egészségügyhöz, amelyet miniszterei által irányít. Talán nem felejtették el: az országon végigsöprő tüntetéshullámot éppen a közvitára bocsátott, majd hirtelen visszavont egészségügyi kerettörvény váltotta ki. Ennek ellenére a megkérdezettek 51 százaléka elégedett az RMDSZ kormányzati teljesítményével. Amiből – ha hinni lehet a közvélemény-kutatóknak – akár azt a következtetést is levonhatnánk, hogy – sarkosan fogalmazva – 51 százalékuk elégedett azzal, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok. Így lenne?

Az erdélyi magyarok voksolási szándékát tudakoló kérdésre adott válaszok is felvetnek némi aggályokat. Az, hogy a megkérdezettek 57 százaléka elmenne szavazni, nos, az azt bizonyítja, hogy nem veszett ki teljesen a közélet iránti érdeklődés a lakosságból. A pártpreferenciák tekintetében viszont már erős kételyek merülnek fel. A felmérés szerint a válaszadók 72 százaléka az RMDSZ-re adná szavazatát, s csak 5,1 az EMNP-re, illetve 3,2 az MPP-re. Foglaljuk össze: tízből nyolcan úgy vélekednek, hogy rossz irányba mennek, rossz irányba kormányozzák az ország dolgait, viszont – a kutatás adataiból ez derül ki – a kormányzásban részt vevő RMDSZ-nek semmi felelőssége nincs ebben, hisz tízből heten mégiscsak rájuk szavaznának. Itt akkora ellentmondás látszik, amit nehezen tudnának feloldani azok a kisebbségkutatók.

Könnyen elintézhetném az egészet azzal, hogy Churchillt idézzem, aki azt találta mondani, hogy „csak annak a statisztikának – esetünkben felmérésnek – hiszek, amelynek adatait magam hamisítottam”, de nem teszem. Viszont arra nyomatékosan felhívnám a figyelmet, hogy a felmérés eredményei nyilvánosságra hozatalának időpontját rosszul választották meg a megrendelők. Akkor bizonygatni az RMDSZ népszerűségét, amikor az egész ország a kormányzat ellen tüntet – még egyszer: az egészségügyi kerettörvény robbantotta ki a tiltakozást! –, azt hiszem, nagyfokú elbizakodottságra, vagy a helyzet teljes félreértésére utal. Ez pedig több mint bűn: ez hiba.


Share Button
Ennyien olvasták: 228

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.