Központ
2018. június 24. vasárnap, Iván

Elkúrták a tévénket

Ferencz Zsombor augusztus 14, 2015 Vélemény

zsombor_kpont(mementó egy késői lemondáshoz)

Az egykori magyar televíziót. Mindannyiunk televízióját. Előbb strukturálták és megreformálták. Szakosították. Aztán összevonták. Majd feldarabolták. És végül lemondott a dicső átalakulást levezénylő vezérigazgató. Így zárta le „az MTVA ötéves történetének egyik legsikeresebb időszakát”. Jobban tette volna, ha el sem kezdi ezt a dicstelen munkát. Hiszen mit vett át annak idején és mit hagy maga után? Egy élvezhető, kiegyensúlyozott és jól bejáratott „nemzeti” televízióból egy átláthatatlan, követhetetlen, átideologizált és a szó szoros értelmében is nézhetetlen csatornatömkeleget hozott létre. Nálunk, Erdélyben az új tévéadók többségét már csak hallomásból ismerjük. És ezzel együtt a kedvenc műsorainkat és sportközvetítéseinket is szinte egytől egyik elvesztettük.

Vajon melyik csatornán közvetítik majd az ünnepi műsorokat, mikor jelentkezik be a „Székelyföldi Stúdió”, milyen most a „Balatoni nyár”, létezik-e még a „Kárpát Expressz”, a „Kívánságkosár” és a „Család Barát”, hol lehet a vasárnap esti Oscar-díjas filmeket végignézni, és mi lesz majd a Forma 1-es közvetítésekkel, az NB1-el, valamint a gyakran magyar himnusszal záruló úszóversenyekkel és vízilabda mérkőzésekkel? Komoly kutatómunkát kell végezniük azoknak a nézőknek, akik a „sikeres reform” ellenére is követni szeretnék kedvenc műsorukat és műsorvezetőjüket.

De lássuk csak, mi lett az M1-ből, az M2-ből és a Dunából. Az egykori M1-et teljesen lefejezték. Ehelyett egy „hírtelevíziónak” becézett kormánypropaganda-gépezet jött létre. Az „adások” között a leggyakoribb cím a „Híradó”, az „Egy perc híradó”, az „Időjárás jelentés”, a „Ma délelőtt”, délután és este, de még olyant is találunk, hogy „Skandináv lottó” meg azt, hogy „Rúzs és selyem”. Mindenki beszél mindenről, mindenkivel, élőben és ismétlésben. Csak általában ezek a műsorok elég egyoldalúra sikerednek. Ha egy szóval kellene jellemeznünk ezt a csatornát, akkor annyit mondhatnánk: nézhetetlen. Az M2 szintén teljesen átalakult. A műsorok között találunk rajzfilmeket, valamint ismeretterjesztő- és sorozatfilmeket. A gyerekeknek. Este pedig általában egy „hajóról közvetítenek élő beszélgetést valamilyen punk vagy alternatív rock együttes énekesével”, vagy éppen a Szigetről mutatnak képes és hangos beszámolót az alkohol és a kábítószer véletlenszerű példákkal illusztrált káros hatásairól. Ez lenne a fiatal generációk óhaja, műsorigénye? A Duna Tv átvette az egykori M1 szerepét, de annak is csak egy félresikerült hasonmásává vált, hiszen nincs benne reggeli műsor, nincs benne a „Család Barát” (ezt a Duna Worldre száműzték, akárcsak a kívánságműsort és a „Ridikül”-t), de átvették az M1 híradóját és a délutánonként közvetített „Balatoni Nyár”-t. Itt követhetőek a felnőtt korosztálynak szóló filmek, sorozatok. Nem rossz ez a csatorna, de gyengébb, mint ami eddig volt.

A sport viszont teljes egészében átköltözött az M4-re. A közvetítési jogdíjak körüli problémákat úgy oldották meg a „reformerek”, hogy egy Erdélyben és a határokon kívül eső területeken elérhetetlen csatornára költöztették az összes sportműsort. Pedig ez mindannyiunk számára nagy jelentőséggel bírt. Ha tetszik, ha nem, a sport nemzeti érzelmeket (is) nyújt. Ha figyeltek volna ránk is a „médiaszakemberek”, akkor nem vették volna ki az elérhető csatornákból ezeket a műsorokat, vagy vártak volna addig, amíg az M4 és a Duna World is elérhetővé válik. Vagy nyújtottak volna valamilyen alternatív megoldást. Így azonban csak a sokévi munka árán megszerzett nézőközönségüket veszítették el. Egyik hónapról a másikra.

Share Button
Ennyien olvasták: 1492

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

2 hozzászólás

 1. Gábor augusztus 14, 2015 at 2:55 du.

  Én , személy szerint meg vagyok elégedve a megváltozott struktúrával.
  Azt nem állítom , hogy jobban nem lehetne, azt sem , hogy van amit másképp csináltam volna, de azt , hogy minden rossz azt nem hangoztatnám és főleg nem ilyen határozottan.
  Azt ahogy a “cikk” szerzője leírja a sok ember munkáját, szándékát nem tudom másnak venni , mint a már ismert lózungot , a mindent jobban ismerő, mindent jobban csináló, mindenhez a legtőkéletesebb, KIVÁLASZTOTT és levitézlett ócska, dörzsölt, rabló és nem utolsó sorban áruló ellenzék.
  Ezt a hozzáállást az MTVA-hoz, az átalakításokhoz már hónapokkal ezelőtt olvashattuk a Mo-i ellenzéki -de legalább liberális, értékes hiradókat, föleg pártatlanul, nézhető műsorokat kínáló médiákból…
  Megvan a választási lehetőség, tessenek nézni ami tetszik, de miért kell nekem megmagyarázza, hogy az ami nekem megfelel, az nézhetetlen, elfogult, rasszista, fasiszta …meg így tovább.

  én elfogadlak téged nemzeti-ként is, te liberális létedre tolod a mocskot rám? és az egész világra. Nézz körül, tetszik amit összehozott a politikátok?

 2. Andrészek Béla augusztus 14, 2015 at 8:09 du.

  Orbán Viktor miniszterelnök úr, valamit mondott Tusnádon az M4 csatorna sport közvetitésről. De azt hiszem az csak por hintés volt.Talán az elkövetkező husz évben mdgoldodikl ez a problema is.

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.