Központ
2020. április 01. szerda, Hugó

Ellenfél nélkül

Ferencz Zsombor július 11, 2015 Vélemény

zsombor_kpontBiztos győztesként, ellenfél nélkül. Nagyjából így érezhetik magukat azok a vásárhelyi politikusok, akik mindannyiszor képesek voltak összehangolni a román választói akaratot. De még azok is, akik nem. Nyugodtan végezhetik a mindennapos dolgaikat, építhetik karrierjüket, hiszen, ha minden így marad, megint meg fogják szerezni a polgármesteri széket. Egyelőre nem kell aggódniuk a magyar vetélytársaik miatt.

Félreértés ne essék. Figyelembe véve az eddig nyújtott teljesítményüket, valamint a párton és az intézményen belül megmutatkozó alázatos és önfeladó magatartásukat, teljesen indokolt lenne bizonyos magyar, túlexponált politikusok esetében a visszavonulás, a visszavonultatás vagy a háttérbe szorítás. Még akkor is, ha ezáltal olyan személyektől szabadulunk meg, akiket „fentről” futtattak, akikbe rengeteg pénzt, energiát és szavazati tőkét fektettek, fektettünk. Alpolgármesterekbe, alelnökökbe, pártvezetőkbe. Ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Nem tudjuk, hogy milyen lesz nélkülük, de a távozásuk miatt nem kell könnyeket hullatnunk. A felvállalt szerepkörre alkalmatlan személyek visszalépése pedig önmagában véve nem baj.

A régi-új megyei alelnök kinevezésének „távolba mutató” hatásairól talán fölösleges lenne szót ejteni, ellenben akkor, amikor az előbb felvázolt stratégiai lépéseket sorozatosan olyan személyek felkarolásával társítják, akik szintén a korábbi elvek mentén politizálnak, akiktől továbbra sem számíthatunk másfajta hozzáállásra, akkor joggal merülhet fel a kérdés: miért kell egyeseknek újra és újra a politikai ellenfeleink érdekei szerint cselekedniük? Miért kell mindig olyan politikusokat küldeniük a frontvonalra, akiknek nincs saját, önálló gondolatuk, akiket csak a többségiek „lelki érzékenysége” foglalkoztatja, akik a tettek helyett az elégtelen bizonyítványukat magyarázzák? Akik nem képesek alkotni és cselekedni, csak magyarázkodni. Vagy a közpénzt költeni, költögetni. Például egy állami intézmény vezetésére, az útmenti ásatásokra, vagy akár a „magyar ihaj-csuhajra”.

És valóban, milyen szép dolog a barátság. Közösen szervezni, harmóniában élni, együtt dolgozni. Például a városvezetésben. Ott van az a sok megkezdett „projekt”. Jobbnál jobb ötletek. Például a vár és környéke. Egyre kevesebb fával, egyre több burkolatkővel. És a múzeumnak megígért jelentős hatáskörrel. Kell támogatni ezeket a nagyszerű elképzeléseket! Ja, hogy a polgármester együtt dolgozik az eddigi fő „kihívójával”, a múzeum igazgatójával? És ez a maga rendjén szintén együtt dolgozik a magyar-magyar megméretkezésen induló fő vetélytársával? Aki tényleg csak „semleges” baráti viszonyt ápol „forgatagos” kollégájával? Hát ezek a személyek lesznek majd a győzelemre esélyes jelöltek? Akik kivágják a rezet, és megdöntik a Florea-rezsimet? Akik megszerezhetik számunkra a polgármesteri széket? Hát megéri nekünk az az igazgatói állás, és az a néhány napos buli, hogy lekenyerezve érezzük magunkat, és ne tudjunk egy igazán esélyes jelölttel előrukkolni?

Share Button
Ennyien olvasták: 963

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.