Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Elmozdulás, egyelőre fesztiválfronton

Központ február 7, 2013 Vélemény

LaciokElmozdulás,
egyelőre fesztiválfronton

A legutóbbi napok, hetek információi szerint jelentősen átrendeződnek a Maros megyei, vásárhelyi fesztiválok, tömegrendezvények helyszínei, időpontjai. A legnagyobb sajtóérdeklődést a Félsziget Kolozsvárra költöztetése váltotta ki, de a helyi fesztiválozók is élénken kommentálták az esetet. Nem látok be a hasonló rendezvények kulisszái mögé, de az nyilvánvaló, ha a rendezők, akiket pedig elsősorban anyagi megfontolások vezérelnek, úgy látják jónak, illetve kifizetődőbbnek, akkor oda viszik a cirkuszt, ahova akarják. Ez tiszta sor. Ebből a szempontból Sziget, Félsziget, esetleg Zátony egyre megy.

 

A másik hír szerint a Félsziget távozása által keletkezett űrt a fiERD próbálja betölteni, amelynek szervezői úgy döntöttek, mindenképpen távoznak a Bözödi-tó mellől, mert az eddigi helyszín, elsősorban megközelíthetőségi, de komfort szempontjából sem megfelelő. Azt tervezik, hogy az idei fesztivált már Marosvásárhelyen tartják. Hogy jó döntés-e vagy sem, az majd kiderül.

A fesztiválfronton várható leglényegesebb változásnak a Vásárhelyi Forgatag név alatt, a Kolozsvári Magyar Napok mintájára tervezett rendezvénysorozat számít. Az már

legalább tíz esztendeje érzékelhető volt, hogy az 1997-ben indult Vásárhelyi Napok színvonalát, kínálatát tekintve lassan és biztosan elsekélyesedik, mondhatni elbalkanizálódik. Sörivók, csórékolbász-zabálók hajnalig tartó cirkuszi zenebonája, és tengernyi szemét – ez lett a városnapokból. Azon, hogy lassan kiszorultak a magyar vonatkozású rendezvények, már senki nem lepődik meg. Úgy gondolom, éppen ideje volt egy olyan rendezvénysorozatot kitalálni, útjára bocsájtani, ami a vásárhelyi, illetve a környékbeli magyarság ünnepe lehet, amelyen kultúránké, hagyományainké, művészetünké a főszerep. S nem utolsó sorban, amely által megismerhetnek a helyi románok is. Már akiket érdekelnek a hasonló hiábavalóságok.

Tamáskodók állítják: egy ilyen vállalkozáshoz politikum, civil szféra és a városlakók összefogása, együttműködése szükséges. Valóban így van, de ha ez sikerül, akkor az olyan folyamat kiindulópontja lehet, amelyre igencsak megért a helyzet, s amelynek szükségességét egyre többen el- és felismerik, s remélhetőleg tenni is hajlandók érte.


Share Button
Ennyien olvasták: 436

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.