Központ
2017. szeptember 19. kedd, Vilhelmina
Zivatar valószínű
Kedd
Zivatar valószínű
Zivatar valószínű
Holnap
Zivatar valószínű
Eső valószínű
Csütörtök
Eső valószínű

Elmozdulás, egyelőre fesztiválfronton

Központ február 7, 2013 Vélemény

LaciokElmozdulás,
egyelőre fesztiválfronton

A legutóbbi napok, hetek információi szerint jelentősen átrendeződnek a Maros megyei, vásárhelyi fesztiválok, tömegrendezvények helyszínei, időpontjai. A legnagyobb sajtóérdeklődést a Félsziget Kolozsvárra költöztetése váltotta ki, de a helyi fesztiválozók is élénken kommentálták az esetet. Nem látok be a hasonló rendezvények kulisszái mögé, de az nyilvánvaló, ha a rendezők, akiket pedig elsősorban anyagi megfontolások vezérelnek, úgy látják jónak, illetve kifizetődőbbnek, akkor oda viszik a cirkuszt, ahova akarják. Ez tiszta sor. Ebből a szempontból Sziget, Félsziget, esetleg Zátony egyre megy.

 

A másik hír szerint a Félsziget távozása által keletkezett űrt a fiERD próbálja betölteni, amelynek szervezői úgy döntöttek, mindenképpen távoznak a Bözödi-tó mellől, mert az eddigi helyszín, elsősorban megközelíthetőségi, de komfort szempontjából sem megfelelő. Azt tervezik, hogy az idei fesztivált már Marosvásárhelyen tartják. Hogy jó döntés-e vagy sem, az majd kiderül.

A fesztiválfronton várható leglényegesebb változásnak a Vásárhelyi Forgatag név alatt, a Kolozsvári Magyar Napok mintájára tervezett rendezvénysorozat számít. Az már

legalább tíz esztendeje érzékelhető volt, hogy az 1997-ben indult Vásárhelyi Napok színvonalát, kínálatát tekintve lassan és biztosan elsekélyesedik, mondhatni elbalkanizálódik. Sörivók, csórékolbász-zabálók hajnalig tartó cirkuszi zenebonája, és tengernyi szemét – ez lett a városnapokból. Azon, hogy lassan kiszorultak a magyar vonatkozású rendezvények, már senki nem lepődik meg. Úgy gondolom, éppen ideje volt egy olyan rendezvénysorozatot kitalálni, útjára bocsájtani, ami a vásárhelyi, illetve a környékbeli magyarság ünnepe lehet, amelyen kultúránké, hagyományainké, művészetünké a főszerep. S nem utolsó sorban, amely által megismerhetnek a helyi románok is. Már akiket érdekelnek a hasonló hiábavalóságok.

Tamáskodók állítják: egy ilyen vállalkozáshoz politikum, civil szféra és a városlakók összefogása, együttműködése szükséges. Valóban így van, de ha ez sikerül, akkor az olyan folyamat kiindulópontja lehet, amelyre igencsak megért a helyzet, s amelynek szükségességét egyre többen el- és felismerik, s remélhetőleg tenni is hajlandók érte.


Share Button
Ennyien olvasták: 143

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.