Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Előjogaikat féltő álcivilek

Szentgyörgyi László augusztus 23, 2019 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Tény, hogy nem kifejezetten a magyarbarátság jegyében gyülekeznek évente a Marosfői Nyári Egyetem előadói, hallgatói. A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumának szervezésében tartott rendezvényen kizárólag az úgymond hazájukban elnyomott székelyföldi románok sanyarú sorsa, számbeli fogyása, elüldözése fölött keseregnek, s követelik a hatóságok közbelépését a folyamat megállítására.

Egyébként a rendezvény hangadóinak neve közismert: mindannyian az etnikai kizárólagosság, felsőbbrendűség elkötelezett hívei, megszállottjai. Rendszerint a székely autonómiaigények veszélyeire hívják fel a bukaresti kormány figyelmét, de mindannyiszor kitérnek az Orbán-kormány Románia belügyeibe való beavatkozására is. A heves nemzetféltők közé tartozik a Népi Mozgalom Pártja (PMP) egyik korifeusa, a megyénkbeli Marius Pașcan is.

Idén már tovább mentek a marosfői „civilek”: a szervező egyesület elnöke egyenesen arra kérte a kormányt, a parlamentet és az elnöki hivatalt, hogy „tegyenek sürgős és határozott lépéseket annak megakadályozása érdekében, hogy Magyarország végérvényesen kiterjessze társszuverenitását Székelyföldre”. Ennek érdekében egy kormányhivatal felállítását követelte, amelynek az lenne a feladata, hogy védje a románok jogait és kulturális identitását, és akadályozza meg etnikai alapú hátrányos megkülönböztetését a térségben. Az előadó elképzelése szerint a kormányhivatal vezetése a miniszterelnöknek alárendelt „nemzeti identitás államtanácsosának” lenne a feladata.

Az a követelés is megfogalmazódott, hogy a parlamenti pártok fogadjanak el egy egyezséget, „amelyben ünnepélyesen kijelentik, hogy soha nem fogadják el az etnikai alapú területi autonómiát Romániában”. Mi ez, ha nem annak bizonyítéka, hogy a marosfői rendezvényen megjelenők inkább jogfosztó, mintsem jogkiterjesztő indítványok megfogalmazásával foglalatoskodnak?

A civil fórum vezetője ugyanakkor azt is kérte, hogy a központi költségvetésből finanszírozzák a székelyföldi románok kulturális projektjeit, intézményeit, egyházi és civil egyesületeit és azok kiadványait. Hogy eddig miből finanszírozták, arról szemérmesen hallgatott az előadó. Kezdeményezte továbbá, hogy hozzanak törvényt, amely biztosítja a három megye románságának képviseletét a parlament alsóházában.

Nos, ezzel az utóbbi indítvánnyal elvben akár egyet is érthetnénk. A kölcsönösség jegyében hasonló elbánást kérhetnénk a magyar közösség részére mi is. Tovább mennék: akár abban is megegyezhetnénk, hogy az alkotmányt olyan értelemben módosítsák, hogy a törvényhozói, megyei és helyi önkormányzati képviselői mandátumokat a mindenkori etnikai arányoknak megfelelően osszák szét, a magyar közösségnek biztosított helyekre pedig külön versenyeznének a magyar politikai alakulatok.

Ördögtől való a gondolat? Nem hiszem.

Share Button
Ennyien olvasták: 1306

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.