Központ
2018. július 17. kedd, Endre, Elek

Elterelő hadművelet

Ferencz Zsombor május 27, 2015 Vélemény

zsombor_kpontEgy újabb ötlet, egy újabb elodázás, egy újabb elterelő hadművelet. Ez a stratégiája a magyar érdekképviseletnek? És közben eljátszották még az utolsó ütőkártyájukat is, a bojkottot. Mindössze egyetlenegy tanácsülés maradt el a „határozott politikai fellépésnek” köszönhetően. Pedig korábban még arról szóltak a hírek, hogy „addig tart az RMDSZ bojkottja, amíg a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal kiteszi a kétnyelvű utcanévtáblákat”. Aztán következtek a nagyon fontos, halaszthatatlan napirendi pontok. A városnapokon alkalmazandó díjszabások. És az ehhez hasonlók. A tanácsülés pedig nem játék! Szóval életbevágó kérdések merültek fel, így tehát szükség volt az elöljáróink megenyhülésére. Akkor viszont mi értelme volt a nagy felhajtásnak, a bojkottal való fenyegetőzésnek? Csak az elnyomó hatalomnak szabad szórakoznia a jogos igényeinkkel, a szimbólumainkkal, az önérzetünkkel? Közben lecsillapodtak a kedélyek, egy újabb javaslat került terítékre. A kétnyelvű utcanévtáblák persze továbbra sincsenek sehol. A kutya ugat, a karaván halad.

A tavalyi év júliusában az önkormányzat által kihelyezett kétnyelvű utcanévtáblákért öntömjénezés, elismerés és vállveregetés járt, a civilek kezdeményezéséért viszont már egy vagyont érő büntetés. Hol van itt az egyenjogúság, az egymás iránti tisztelet? Miért van ez a kettős mérce, miért nem hozták fel ellenük is vádként a reklámtáblás rablómesét? A sikerként elkönyvelt, megszavazott tanácsi határozatok életbe ültetése helyett minek kellett most egy újabb ötlettel előállniuk, és a cél közeledtével egy irányváltással az érdekérvényesítő munkát legyengíteniük? Hiszen eddig is jól álltunk az időhúzást elősegítő közleményekkel, ellentétben a felmutatható eredményekkel. A táblák azonnali kihelyezése, vagy a bojkott folytatása helyett egy újabb témára terelték el a figyelmet. Az utcáink és a tereink „történelmi elnevezésére”. Pedig ráért volna ezzel foglalkozniuk az előbbi cél elérése után is. Így viszont egy újabb posványban találjuk magunkat. Hiszen ha az Iskola utcát a zsidók tanintézményéről nevezték el, akkor azt írják ki héberül (sőt, németül, franciául és angolul is), de mivel nincs meg a húsz százalékuk a városban, ez megint lehetetlen, vagy kérni kell hozzá az érintettek beleegyezését. Hadd, legyen, amiről értekezniük.  Ráadásul Peti „svéd csavarját” néhány nappal korábban Florea már a nyilvánosság elé tárta. Ami a bojkott ideje alatt, a háttérben zajló és a közvéleményt mellőző, lázas egyeztetések meglétét igazolja.

Ilyen következetlen politizálással, a sértődést követő azonnali kiengeszteléssel, a nyilvánvaló tétovázással és a háttéralkukkal nem fognak semmilyen eredményt elérni.  Olyan a frakciónk, mint egy irányvesztett, különféle sodrások közé keveredett, vergődő hajó. A képviselőink úgy viselkednek, mintha nem tudnák, hogy kiért és miért kerültek hatalomra. A civilek tematizálnak, ők pedig csak utólag hozzák meg az elodázó határozataikat. Kétségbeesetten kapkodnak, hol ide, hol oda. Pedig az elvárásaink között nincs egyetlen egetrengető, kirekesztő követelmény sem. Nincs nagyobb hatalmunk, csak az a negyvenvalahány százaléknyi szavazatunk. Nem várunk csodákat, sem érdemtelen adományokat, de be kell bizonyítanunk, hogy nem tehet ki minket néhány pökhendi elöljáró a nevetség tárgyának.

Share Button
Ennyien olvasták: 550

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.