Központ
2020. február 26. szerda, Géza

Emmanuel Merkel elnöksége elkezdődött

Szentgyörgyi László május 18, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Vasárnap megtörtént a váltás az Elysée-palotában, s hétfőn Emmanuel Macron máris Berlinbe utazott. A píszí média tudósításai szerint Merkel és Macron igen jól megértették egymást, a rossz nyelvek szerint Angéla kiosztotta a mieheztartást Emmanuelnek.

Mindenesetre a híradások közös „menetrend” elkészítésének szándékáról számoltak be az Európai Unió és az euróövezet továbbfejlesztését illetően. Hogy ez gyakorlatilag mit is jelent, arról egyetlen szót sem szóltak, de vélhetően Németország unión belüli pozíciójának a megerősítéséről, vezető szerepének egyértelművé tételéről van szó. Ami ellen a gazdaságilag meggyengült Franciaországnak egyetlen szava sem lehet. Most látszik beigazolódni az epésnek szánt mondás, hogy bárhogyan voksolnak is a második fordulóban a választópolgárok, Franciaországot egy nő vezeti majd.

Arról, hogy ha tehetnék, a jövőben merre terelnék az európai politikát, sok mindent elárul a közös sajtótájékoztatón kifejezett szándék, miszerint újraalapítanák az EU-t. Mégpedig a föderális gondolat jegyében. Amelyben, affelől ne legyenek kétségeink, továbbra is, sőt ezentúl hangsúlyosabban Németország érdekei élvezik az elsőbbséget. „Én leszek az utolsó, aki megmondja Franciaországnak, hogy mit kellene tennie” – mondta szinte szabadkozóan Angela Merkel, ami a diplomácia nyelvén azt jelenti, hogy ő az első. Eme szándék alátámasztásaként értékelendő az is, hogy a találkozó utáni közös sajtótájékoztatón célként megfogalmazott több pragmatizmus, kevesebb bürokrácia mind-mind az egyközpontú unióra utal. Az a tény, hogy mindketten „menekültpolitikáról” és nem irányított migrációról beszéltek azt bizonyítja, hogy a „migráncs”-kérdés valós megoldására szándékuk sincs. Igaz, ha akarnának, akkor se tudnának megbirkózni a feladattal.

Ehelyett újfent rámutattak a közös ellenségre, a bukott, mert a huszonegyedik századi kihívásokra helyes, hogy úgy mondjam: adekvát válaszokat találni képtelen liberális demokráciák ellenségére, a populizmusra, amelynek európai „előrenyomulását fel kell tartóztatni”. És itt nyilván Putyinra és az EU-n belüli „különutasokra”, a népvándoroltatás útjában álló V4-ekre gondoltak.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 499

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.