Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Ennél mi többet érdemlünk

Központ május 4, 2012 Vélemény

Ennél mi többet érdemlünk

Ferenc ZsomborA hagyományőrzés szempontjából örvendetes dolog, hogy az idén is megrendezték a gulyásfőzést a Maros parton. Sokan várták ezt a kellemes, szórakoztató, önfeledt kikapcsolódást nyújtó rendezvényt. Jó alkalom volt a találkozásra, a beszélgetésre, az evésre-ivásra. Fontos volt, hogy a gulyás minél finomabb legyen, a közönség minél jobban érezze magát, és ezáltal melegebb érzelmek alakuljanak ki a vásárhelyi választókban az RMDSZ iránt. Ez egy bevett kampányfogás, senki sem állította ennek az ellenkezőjét. Akkor azonban, amikor a szervező párt több mint két évtizedes parlamenti képviselettel, valamint több választási cikluson is átívelő kormányzati szerepvállalással is „büszkélkedhet”, egy kissé romlott ízűnek tűnhet a gulyás.

Bármennyire is igyekeztek a szakácsok, hogy minél jobb ízű legyen a főztjük, bármennyire is szépen sütött a nap, bármennyire is hideg volt a sör, mintha mégis túl szegényes lenne a felhozatal, és már nem lenne elégséges mindössze ennyit felmutatni a vásárhelyi választóközönségnek.

Volt huszonkét esztendejük, hogy bebizonyítsák, mennyire jók az érdekérvényesítésben. Huszonkét év alatt volt alkalmuk bőven a szorgalmas és odaadó munkára. Nem kellett volna mindent az utolsó percre (a választások előtti utolsó hetekre) hagyni. Akkor nem jutottak volna ide, mint a rossz tanuló, aki az utolsó percekben siránkozni kezd a bepótolhatatlan tananyag miatt. Eddig nagyon ráérős volt szinte valamennyi választási ígéret megvalósítása, és most, mintha minden egyszerre a politikusok nyakába zúdulna. „Nem kellett volna olyan erős nyomást gyakorolni a hatalomtól most búcsúzni kényszerülő szegény honfitársainkra, mert most milyen nagy árat kell emiatt fizetnünk” – mondják egyesek a gulyásfőzők csapatából, csak arról feledkeznek meg, hogy nekünk nem a gulyás a fontos, hanem az üst és a hozzávalók, ráadásul nem csak évente egyszer, hanem az év minden napján. A választások közötti ínséges időkben is szükségünk van a „gulyásra”, pontosabban a megélhetést és az anyagi jólétet biztosító gazdasági feltételekre és a kisebbségi jogok tiszteletben tartására. Nem a választók hibája, ha a politikusok nem végzik megfelelően a dolgukat és nem tudják kihasználni a választói bizalom és a kormányzási pozíció nyújtotta lehetőségeket.

Kissé megromlott ez a gulyás, nem vevő már erre az erdélyi magyarság, de annál inkább értékeli és értékelni fogja, ha valódi, időtálló eredményeket érnek majd el a politikusaink, vagy ha nyíltan és őszintén kiállnak a választóközönség elé, és nem kampányszlogeneket, hanem kitartó munkát és következetességet ígérnek és nyújtanak a következő választásokig. Mindannyian az erdélyi magyarság érdekeinek szolgálatára vállalkoztak, tehát jogos az elvárásunk, hogy ne „közönséges”, balkáni stílusban politizáljanak, ne csak a gulyáspartikban jeleskedjenek, ne kompromittálják magukat a román politikai környezet szennyezettségére hivatkozva. Ennél mi többet érdemelünk.

Share Button
Ennyien olvasták: 492

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.