Központ
2020. június 02. kedd, Anita, Kármen

Ép mezben ép lélek?

Központ július 25, 2013 Vélemény

LaciokMORGÓ

Ép mezben ép lélek?

A testedzésnek, annak amit ma sportnak nevezünk, főleg a tömegsportnak a jelentőségét már a régiek felismerték, s a Iuvenálistól származó megfogalmazás – mens sana in corpore sano – híven tükrözi annak lényegét. Mindemellett a sport a társadalomban fel-felgyülemlő feszültség, az agresszivitás levezetésének ideális terepe is egyben. Ez történik a stadionokban, s nemcsak magán a pályán, hanem a lelátókon is. Manapság – úgy a XX. század elejétől-közepétől – éles határ választja el a tömegsportot a hivatásszerűen űzött tevékenységtől, az élsporttól. Az utóbbi ma már a komoly tömeghatású szórakoztatóipar része, jelentős, a közember számára elképzelhetetlen nagyságú pénzek forognak benne, gyakran maga a sportteljesítmény csak másodlagos, a legfőbb a profit. A pénz körül forog ma minden a sportban is. Hogy egy másik klasszikust idézzek: „kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci”.

Mindez annak kapcsán jut eszembe, hogy helyi politikusok, sportvezetők, egykori élsportolók élénk vitát folytatnak a vásárhelyi sport helyzetéről. A vitát az önkormányzati képviselőtestület néhány tagjának ama szándéka váltotta ki, hogy jelentősen megnyirbálja a Városháza költségvetéséből a sport támogatására szánt összegeket. Sportkedvelőként, egykori sportolóként, de amúgy teljesen kívülállóként, mondhatni a lelátóról, amolyan felelőtlen kibicként szólok magam is hozzá a témához.

Először is fontosnak tartom néhány alapvető dolog tisztázását. Ajánlatos lenne nem megfeledkezni arról, hogy egy országnak, egy társadalomnak három fő területre kell összpontosítania, azaz anyagilag is áldoznia ahhoz, hogy jogot formálhasson a jövőre: az egészségügyre, az oktatásra és a kultúrára. A sport, a tömegsport pedig szervesen kapcsolódik az egészségügyhöz: egészséges, tartásos, küzdeni tudó fiatalság nélkül lehetetlen jövőt építeni – ez talán mindenki számára egyértelmű. Továbbá: ajánlatos élesen elkülöníteni a tömegsportot az élsporttól, az előbbire minden magára adó közösségnek – anyagi lehetőségeinek függvényében – kötelessége áldozni.

Az élsport esetében már más a helyzet, számtalan példát ismerünk arra vonatkozólag, hogy mit és hogyan lehet, érdemes tenni. Konszolidált demokráciákban átlátható „játékszabályok”, jogilag teljesen tisztázott körülmények között történik a sport közpénzből való támogatása. Nálunk, tudjuk, egészen más a helyzet, itt a szabályok csak arra valók, hogy megkerüljék őket, a törvényekbe előre beépítik az annak kijátszását megkönnyítendő kiskapukat. Köztudomású: Romániában a sportból – magukon a sportolókon kívül – sokan jól megélnek, egyesek elképesztően magas jövedelmekre tesznek szert, akkorákra amekkorákat az élet más területén tevékenykedők még elképzelni sem tudnak. Tehát világos a teendő: tiszta vizet kell önteni a pohárba, világos törvények szerint kell szabályozni a sportéletet. Elsőként is tisztázni kell: van a futball és a többi sport. Legalábbis tájainkon, ahol a foci iránt többen érdeklődnek, mint az összes többi sport iránt együttvéve. A labdarúgásnak tehát más elbírálás jár, mint a kevésbé népszerű, tehát szponzorokban is szegényebb egyéb, akár olimpiai sportágaknak. A hivatásos labdarúgókat foglalkoztató kluboknak szerintem nem jár a közpénzből, más sportágak esetében – különösen, ha eredményesek – viszont igen. Általános gyakorlattá kellene tenni, hogy közpénzt kizárólag az utánpótlás-nevelésbe kell és szabad fektetni. Merthogy az – főleg, ha jól felkészült, komoly szakemberekre bízzák – többnyire megtérül. És ez érvényes minden sportágra. Még Vásárhelyen is.


Share Button
Ennyien olvasták: 477

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.