Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Érdekképviseleti kódex

Központ február 24, 2012 Vélemény

Érdekképviseleti kódex

Az erdélyi magyar választói réteg megcsappant létszáma ellenére is a román (és a magyar) közélet egyik jelentős politikai tényezője maradt. A jelenlegi helyzet szerint nem kevesebb, mint három párt fog egymással megküzdeni a szavazatainkért. Ez akár „természetesnek” is mondható, hiszen volt már példa versenyhelyzetre. Ennek ellenére most mégis abban kell reménykednünk, hogy nem fognak megismétlődni a korábbi esetek, és végre valódi képviseletet fognak eredményezni számunkra a soron következő választások. Mire is lenne szükségünk?

 

Elsősorban nem kérünk az RMDSZ ernyő-elméletéből. Jól tudjuk, hogy azt az ernyőt csak akkor mutogatták nekünk, amikor választási kampány volt. Aztán, amikor esett az eső, és valaki be akart állni alája, akkor csak „egyeseknek” jutott ott hely. Ugyanakkor nem kellene az egyéni felelősséget összemosni a pártfegyelemmel és a „nagyívű” politikai érdekekkel. Szinte valamennyi vásárhelyi kampány része volt a (főtéri) kerékpáros közlekedés szükségességének hangoztatása. Ez a téma végül csak elméletben és papíron került terítékre, az RMDSZ tanácsosai nem léptek fel egységesen. Mi több, az RMDSZ rangidős frakcióvezetője ki is nyilvánította nemtetszését a kerékpárosokkal szemben (alulírott rádióhallgatóként tanúsíthatja ezt.) Akkor mi hasznuk is volt így a kampány-biciklizéseknek? A Bernády iskola kapcsán az RMDSZ alpolgármestere amiatt aggódott, hogy nehogy megsértsük a románoknak a témával kapcsolatos érzékenységét. Szerintem inkább a magyar lakosság érzékenységére kellene tekintettel lennie. Látjuk a környezetvédelmi miniszter esetét. Ha valóban a városunk környezetét óhajtja megvédeni, márpedig a jelenlegi pozíciójából erre nem képes, akkor mi akadályozza meg őt abban, hogy lemondjon, és társuljon az ügyben tevékenykedő civil szervezetekhez? Városunk ügyvéd-szenátorát az Európa Tanácsban kifejtett munkájáért vagy pedig a közösségünk problémáinak a felvállalásáért támogattuk szavazatainkkal? Minden elismerésünk külhoni tevékenységéért, de nem inkább itt, helyileg kellene aktívabb lennie? Meggyőződésem, sokan jobban értékelnék a minket érintő, jogi problémák felvállalásáért (lásd az RMDSZ-ből eltávolított ellenlábas ügyvéd kitartó szélmalomharcát). Miért kell ugyanazt a magyar ügyet más és más módon kezelni, attól függően, hogy azt mennyire társítják valamelyik hatalmon lévő politikussal? A vásárhelyi iskola-ügyekben egymás mellett beszélnek el a felek, annak ellenére, hogy valamennyien ugyanazt akarják, és közben marad minden a régiben. Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Miért nem élnek a magyar szóhasználati joggal a tanácsosaink? Egy másik fontos kérdés, hogy ki mit tud a helyi közösség számára nyújtani? Miért szavazzunk az EMNP-re, ha az minden erőforrását más vidékekre összpontosítja? Miért nem hozzák például a Sapientia vezetőségét a városunkba? Esetleg „lobbizzanak ki” egy magyar konzulátusi kirendeltséget nekünk, vagy jöjjenek más közösségépítő ötletekkel. Azt gondolják, hogy elegendő érv mellettük az, hogy másak, mint az RMDSZ? Az MPP a hangzatos kijelentéseken kívül tud-e mást is nyújtani nekünk? Vagy csak az udvarhelyi (kis)vállalkozásokra futotta az energiájukból?

Mindent összevetve, jó néven vennénk, ha egy-egy írott dokumentum formájában a magyar pártok írásba foglalnák, mit vállalnak fel értünk, választókért.

Share Button
Ennyien olvasták: 543

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.