Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

Erdély is Európa

Központ július 18, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborErdély is Európa    

Az Európai Unió hivatalos szervei az utóbbi időben Magyarországot és Romániát is felszólították a különböző belpolitikai kérdések „szalonképesebb” rendezésére. Ezek a beavatkozások elég élénk ellenállást és felháborodást szültek a megrovásban részesített politikai erők háza táján, és az eddigi fejlemények alapján kijelenthető, hogy a brüsszeli irányelvek mély nyomot hagytak a magyar és a román döntéshozó szervekben is.

Az elemzők egy erőltetett párhuzamot is vontak a két ország „jogtipró” intézkedései között, és külön zavaró tényezőként, plágiumügyek is kirobbantak a magyar államfő illetve a román kormányfő körül. Nem lenne meglepő, ha valakik a két ország „keresztmetszetében” található romániai magyar vezetők doktori diplomáit kezdenék vizsgálni, de talán mégis jobb, ha a valós politikai értékek mentén zajlana a közélet. Természetesen, a plagizálásért és a csalásért mindenkinek felelnie kell.

A parlamenti többségre hivatkozó, annak alapján cselekvő politikusok mindenhatóságát az európai beavatkozás akadályozta meg. Magyarországon a jobb, Romániában pedig a baloldal akaratával szemben. A két helyzet között helytelen lenne párhuzamot vonni, hiszen Romániában még nem voltak parlamenti választások, csak pártok közötti átigazolások. Magyarországon nemzetstratégiai kérdések merültek fel, míg Romániában eddig csak a teljes körű hatalomátvétel volt a tét. Mindezek ellenére, anélkül, hogy részletesen elemeznénk a két esetet, az eddigi benyomások alapján is érdemes lenne néhány következtetést levonni.

Többek között bebizonyosodott, hogy megfelelő európai kapcsolatokkal komoly nyomást lehet gyakorolni az éppen parlamenti többséggel rendelkező hatalommal szemben. Az európai kötelék nem biztosíték a kisebbségi jogok betartására, de ha jókor és jó helyen, jól „adagoljuk” a problémáinkat, akkor látványos előrehaladást érhetünk el azok megoldásában. Az országon belüli pártkoalíciók nem állnak föltétlenül összhangban az Európai Parlamentben éppen fennálló erőviszonyokkal, és egy tagállamon belüli kisebbség könnyen bekerülhet egy uniós többségbe. Ezáltal eredményesen tudja befolyásolni a helyi döntéseket, főleg akkor, ha azok alkotmányellenesek, sértik az emberi jogokat, vagy nem egyeznek az uniós normákkal. Érdemes lenne döntéshozóinknak elgondolkodniuk azon, hogy kivel kellene jobb és kiegyensúlyozottabb kapcsolatot kiépíteniük, ha nem a magyar képviselőkkel? Ki állna mellénk egy ilyen harcban, ha nem az anyaországiak? A román kormányzati szerepvállalás csak ideiglenes, formai vagy felületes megoldásokat ad a kisebbségi lét gondjaira, de a határokon átívelő, hosszú távú, európai partnerségi viszony sokkal megbízhatóbb garancia lenne a számunkra is kedvező kisebbségi lét megteremtésére. A fenti példák azt bizonyítják, hogy nem csak az számít, hogy jobbról vagy balról fúj a szél, hanem az is, hogy ki, hogyan tudja mozgósítani az uniós erőket. Ezeket a kapcsolatokat nagyon szolid alapokra kellene építeni és csak olyankor igénybe venni, amikor tényleg komoly gondok vannak. Olyankor viszont nagyon határozottan kellene lépni. Van ilyen képviselete a közösségünknek?


Share Button
Ennyien olvasták: 443

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.