Központ
2019. július 16. kedd, Valter

Erdély TV

Központ augusztus 22, 2013 Vélemény

etvErdély TV

A magát közszolgálatinak valló Erdélyi Magyar Televízióról (a továbbiakban ETV) sok mindent el lehet mondani, de egyet tuti nem: azt, hogy ki finanszírozza, így még azt sem tudjuk, állami-e vagy privát. Halványan persze erősen sejtjük – a műsoraik alapján –, hogy valószínűleg RMDSZ-es pénzekkel tartják fenn. A teljesség igénye nélkül, nézzük a főbb műsoraikat.

 

Híradó. Legyen egy tévé közszolgálati vagy kereskedelmi, a hírműsoraik mind egy kaptafára készülnek, és ez alól az ETV sem kivétel: a hírolvasó súgógépbetyár vagy prompterica pár szóban felkonferálja a hírt, utána helyszíni felvételek következnek, mialatt a narrátorhang kissé bővebben is kifejti a témát – az ETV esetében igen zavaró, hogy legtöbbször ugyanaz a kettő –, majd színre lép a kiküldött tudósító, aki harmadjára is elmondja ugyanazt, hátha úgy már felfogja az a baromállat néző, hogy miről is van nagyba’ szó. Ezen felül az ETV hírszerkesztőinek a reakcióideje is hagy némi kívánnivalót maga után: hozzájuk képest egy kivénhedt, reumás, döglőfélben lévő nyugdíjas lajhár kapkodó idegbeteg. Kizárólag abban az esetben nézzünk ETV-híradót, ha azelőtt napokig el voltunk utazva az országból, és momentán nem megy se az internet, se más tévécsatorna – kábé annyira aktuális, érdekes és informatív, mint egy múlt heti Népújság, annak is az irodalmi melléklete.

Erdélyi kávéház. Eleinte stúdióbeszélgetés formájában zajlott, később annyit frappantottak rajta, hogy egy valódi kávéházban üldögélnek, műsorvezető uram és vendége. Néha előfordul, hogy érdekes embert hívnak meg, de azzal maradunk, mert a bemutatkozást követően már nemigen jut szóhoz a szerencsétlen: attól kezdve végig a kávéházigazda sztorizgat és mesél neki magáról.

Sajtóprés. Abban különbözik az immár egy éve az RTL 2-re száműzött Heti Hetestől, hogy hat helyett csak három meghívott osztja az észt, valamint abban is, hogy még véletlenül se tolnak soha semmi poénost. Eleinte egy hölgy műsorvezette, de néhány adás után lecserélték egy úrra, vélhetően azért, mert autisták nem valók ama székbe: mondhattak bármit a vendégek, még véletlenül se reagálta le, gépiesen nyomta a következő hírt, az előzőeket pedig rögvest ügyesen kihúzogatta kis ceruzájával, nehogy beolvassa még egyszer. Jobbára aktuálpolitikai kérdéseket járnak, illetve ülnek körbe, és beceneveiken szólítják egymást. Négyből háromszor a szebbik nem is képviselteti magát az asztalnál, bár ez így kissé erős.

Többszemközt. Érdekessége abból fakad és abban apad el egyben, hogy a beszélgetőpartner és beszéltetője nem ülve, hanem állva trécselnek, ámde nemcsak ettől van állomástéri talponálló-fílingje – a purparlé színvonala is a külvárosi fekvehányók koszos, ragacsos könyöklői fölött folytatott, ködös rachiu-filozófálás szintjén levitál. Kizárólag RMDSZ-es politikusok számára fenntartott dobitóksó, Borbély László – Peti András – Brassai Zsombor a főtengely, de néha Kelemen Márton és Lokodi Edita Emőke is odafér. Talán még annyit érdemes megemlíteni róla, hogy a műsor végére a fedett pályás alákérdezés-világbajnok műsorvezető nyelvének és a meghívott ánuszának pH-értéke ezreléknyi eltérést sem mutat.

Kultúrcsepp. Igazi kakukktojás: színes, érdekes, szórakoztató. Elsősorban a témák miatt, de a műsorvezető csaj szerepe sem elhanyagolható: jól és jókat kérdez, helyesen artikulál, nem beszédhibás, habitusa, orgánuma és külseje egyaránt megnyerő, kellemes; nem játssza el a természetességet, hanem valóban természetes, ohne póz, ohne manír. Ha jár egy pont az ETV-nek, akkor csak és kizárólag miatta. Mert egyébként még hivatalból sem.

Share Button
Ennyien olvasták: 437

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.