Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Erdélyi kék vagy regáti piros?

Ferencz Zsombor november 6, 2014 Vélemény

zsombor_kpontAz utóbbi napokban egyre gyakrabban láthattuk azt a térképet, amely az autonomisták és a transzilvanisták egyik legfőbb álma. Az elnökválasztások első fordulójának az eredményeit bemutató térképen pirossal van megjelölve Havasalföld, Moldva és Dobrudzsa, kékkel Erdély, zölddel pedig Székelyföld. Az említett színek az adott régióban legtöbb szavazatot megszerző politikus pártját jelképezik. A színek árnyaltak, hiszen vannak megyék, ahol halványabb a kék, illetve égetőbb a piros attól függően, hogy milyen arányú győzelmet arattak a nyertesek az őket követő jelöltek felett. Ettől függetlenül a térkép egyértelműen azt jelzi, hogy komoly határok húzódnak a Kárpátok vonulatánál, Erdély peremén.

Ezeknek a választásoknak azonban nem az a tétje, hogy akarnak-e önállósulni a különböző tájegységek, hanem az, hogy tud-e nyerni a posztkommunistának megbélyegzett, titkosszolgálati múlttal rendelkező baloldali jelölt az erdélyi szász, jobboldali kihívójával szemben. Ebben a versenyben komoly szerepet kaphat a térképen „zöld foltként” megjelenő közösségünk. A képlet nem túl egyszerű, hiszen a szavazatainkat egyaránt befolyásolják az érdekvédelmi szervezeteink megállapodásai, az Erdélyhez való kötődésünk, valamint az esetlegesen fennálló, baloldallal szembeni undorunk, illetve a jobboldal iránti szimpátiánk. Ehhez még hozzá kell számolni a román pártok azon félelmét, hogy ha nyilvános egyezséget kötnek egy magyar politikai alakulattal, és „eladják az országukat” néhány szavazatért, akkor olyan vádakkal kell szembesülniük, amelyek akár több román szavazatot is elvihetnek, mint ahány magyart hoznak. Ebben a bonyolult politikai helyzetben, akárcsak a korábbi kampányok során, könnyen előfordulhat, hogy egy-egy párt üzenete más tartalmat fog hordozni, mint amit a politikusok valójában akarnak. Vagyis manipuláció eszközeivé válhatunk.

Az eddigi államelnök-választások alapján kijelenthetjük, hogy a „zöld” választók csak részlegesen követték a fentről érkezett utasításokat, sőt, több alkalommal meg is szegték azokat. Ennek ellenére, a párt vezetői következetesen, többször is lepaktáltak a baloldal képviselőivel, legutóbb pedig kiálltak a jobboldali elnök megbuktatására irányuló kísérlet mellett. Mindhiába. A szavazók nagy többsége ellenszegült a politikai felkérésnek.

Most egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, a korábbihoz hasonló szereposztással és díszlettel. Az ország térképén jelenleg megtalálható három szín helyett, a következő forduló után már csak kettő díszeleghet. A kérdés az, hogy kékké változnak-e az érintett „zöld megyék”, vagy pirossá? Ha mindenki jól tudja, hogy Erdélyben és Székelyföldön sokkal kelendőbb a kék, mint a piros, akkor miért kell egyeseknek a vöröset erőltetniük? Kinek az érdeke, hogy már megint másra buzdítsanak minket, mint amit akarunk? Hogy néz majd ki egy olyan térkép, amelyen Székelyföld nem Erdélyhez tartozik, hanem a Kárpátokon kívüli regáti kiflihez?

Share Button
Ennyien olvasták: 674

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.