Központ
2020. július 10. péntek, Amália

Erdélyi mátrix

Központ május 30, 2013 Vélemény

Ferenc ZsomborErdélyi mátrix

(az orvosi szakma példájából kiindulva)

Marosvásárhely nagyon sokat köszönhet orvosainak. Azon kívül, hogy egy olyan komoly és megbízható egészségügyi szolgáltatást nyújtó közösségről van szó, amelyet az ország minden tájáról érkező betegek is nagyrabecsülnek, a medikusok hozzájárulása számottevően érezhető a város gazdasági és szellemi életében is. Egyfelől a betegápolással kapcsolatos jövedelmek megteremtése, másfelől pedig az orvosi egyetemen folytatott igényes nevelési munka által. Itt élnek közöttünk a betegeik által megbecsülésnek örvendő gyógyászaink, és az egyetemi éveiket nálunk töltő hallgatók is. Valamennyien komoly „hozzáadott értéket” jelentenek Vásárhely számára.

Ennek a fontos tevékenységi területnek a fejlődésével elszaporodtak a szakmai konfliktusok is, arányosan a klinikák és az egyetemi karok fejlesztéséhez kötődő anyagi érdekekkel. A tapasztalt orvosok gyakran összetűzésbe keveredtek a fiatalabb szakmabeliekkel, az elismert professzorok pedig háttérbe szorították a kezdő tanársegédeket. Azok a személyek, akik kényelmetlenül érezték magukat az őket „felemésztő” munkaközösségben, külön klinikát, intézményt vagy részleget hoztak létre. Ebben a nagy fejlődési rohamban számos olyan döntés is született, amely utólag nem bizonyult helyénvalónak, és mind a mai napig megoldatlan feszültségforrás maradt. Ezek a konfliktusok általában minden objektív tényezőtől függetlenül jöttek létre.

Egy sajátos megfigyelés alapján elmondhatjuk, hogy ezek az ellentmondásos helyzetek a legtöbb esetben nem az eltérő nemzetiségi hovatartozás miatt alakultak ki. Általában azonos (román vagy magyar) nemzetiségű orvosok kerültek ilyen helyzetbe. A szakmai harcok hátterében pedig esetleg személyes sérelmeket, politikai összeférhetetlenséget vagy szakmai féltékenységet találunk. Az egyik leglátványosabb összecsapás most éppen a város polgármestere és a szívtranszplantációs központ orvosprofesszora között zajlik. Mindenki azt a látszatot kelti, mintha valamennyien a mi javunkat akarnák szolgálni. Ezalatt megértünk néhány kormány- és miniszterváltást, de mégsem oldódtak meg a problémák. A műtőasztalok kihasználatlanul maradtak, az átültetésre felkínált szíveket nem tudták a betegek szervezetébe beültetni, pedig több életet is meg lehetett volna menteni általuk. A hatalmi harcok felőrölték a rendszert, működésképtelenné tettek egy létfontosságú intézményt.

Egyetlen pozitív következményként elmondható, hogy a szakmai közeg nem a nemzetiségi kritériumok alapján rétegződött, hanem bizonyos belső szabályoknak megfelelően. A nyelvi jogaink gyakorlásától minket féltő politikusoknak és intézményvezetőknek pedig nyugodtan beszámolhatunk ezekről a fejleményekről. Nem áll fenn semmilyen etnikai, nyelvi szegregáció veszélye az orvosok, vagy más szakmai közösségek – például művészek, mérnökök, gépkocsivezetők, stb. – berkein belül. Az erdélyi mátrixban valóban nagyon fontos szerepet tölt be a nyelv, de legalább ennyire fontosak a szakmai, kulturális, vallási, anyagi, társadalmi vagy politikai tényezők is.


Share Button
Ennyien olvasták: 449

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.