Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Eurekorderek

Molnár Tibor február 12, 2015 Vélemény

Azt, hogy az olaszok hangosak, a görögök lusták, a németek pontosak, a franciák jó szeretők, a magyarok vendégszeretők, a skótok fukarok, az amcsik műveletlenek, az oroszok nagy piások és a székelyek furfangosak, eddig is tudtuk, de egy nemrég közzétett, vélhetően statisztikai felmérések alapján készült „tanulmányból” az is kiderül, hogy a vén Európa országai, illetve azok lakói miben jeleskednek. Íme, az érdekesebbek:

EU flags

A belga Európa „legzöldebb” nemzete, őket érdekli a legjobban a környezetvédelem, és náluk működik legjobban az újrahasznosítás – bizonyára azért, mert ráérnek ilyen semmiségekkel foglalkozni, hiszen akkora a jólét, hogy még a körítés is kolbászból van.

A ciprusiak a legjobb pénzfelismerők! Ha Ciprusban aprópénzzel csengeted ki a büntetésedet, a hivatalnok nem küld el melegebb éghajlatra (a közelben nem is nagyon van olyan), ugyanis a ciprusiak 78%-a könnyen meg tudja különböztetni a pénzérméket! Ciprus ama ország, ahol még Lakó Péterfi Tündét is szeretik!

A csehek a legádázabb sörisszák (mondjuk ezt eddig is tudtuk), évente fejenként háromszáz üveg Kozelt, Pilsner Urquellt, Staroprament meg egyéb finomságokat hörpint be Hrabal bátya bohém népe. Viszont azt nem tudtuk, hogy a dánok a legtáncikásabbak: az elmúlt évben a jó dánok 35 százaléka táncolt, és 38 százalékuk énekelt is! De nem kizárt, hogy a csehek ebben is megelőzik őket, csak a kérdezettek nem emlékeztek rá (a „sörtől nem lehet berúgni” mondás az emberiség egyik legnagyobb mítosza).

A legtöbben Litvániában érettségiznek le, egész pontosan a maturandusok 93,4 százaléka szerez érettségi diplomát. Ugyanakkor, a felmérés készítői szerint az amerikaiak pontosan ennyi százaléka nem is tudja, hogy hol van Litvánia, amire a litvánok és a litlányok száz százaléka magasról tojik.

A leghosszabb várható élettartamban az olaszok reménykedhetnek: 82 év. Aki megéri, az hetvenéves kora tájékán adja el a lakását, és költözzék Itáliába.

A legtöbb idegen nyelvet beszélők trófeája Luxemburgé, ahol a luxemburgok kétharmada három nyelvet beszél kommunikációs szinten, ami ildomos is egy olyan országban, ahol pontosan három hivatalos nyelv van, és az ötszázezres lakosság kvázi fele külföldi: portugálok, franciák, olaszok, belgák, németek, akiknek a zöme anyanyelvi szinten beszéli a luxemburgi nyelvet. (A II. világháborús német megszállás kellemetlen emlékei miatt sok luxemburgi nem díjazza, hogy a nyelvüket a külföldiek egy német dialektusnak nevezik. Manapság a két nyelv annyira különböző, hogy az, aki csak az irodalmi németet ismeri, nagyon nehezen érti meg a luxemburgi nyelvet.) Luxemburgban élsz – luxemburg vagy!

Még néhány könyörtelen tudnivaló EU-s falustársainkról: Lengyelország a legnagyobb almatermelő (évi három millió tonna); dugásban a portugálok a legjobbak: a világ parafadugó-készletének mintegy felét ők gyártják le; a svédek kilencvenöt százalékának van internet-elérhetősége. Utóbbival kapcsolatban akad ennél érdekesebb adat is, ami nem szerepel eme felmérésben: Svédországban a bevándorlók aránya csupán 3,5%, de ők követik el az összes bűncselekmény négyötödét!

Románia sem maradt le a listáról: nálunk a legalacsonyabb a… kokainfogyasztás! Ebben közrejátszhat az, hogy egy adag kokó árából még egy öt danos alkoholista is hetekig vidáman elpiálgat, valamint az is, hogy a tablettás bort vagy a szánkás vodkát relatíve könnyebb és veszélytelenebb beszerezni.

Foltos, sokszín ruhája oly sokszor elszakadt, álma adja az álmokat…       

Share Button
Ennyien olvasták: 757

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.