Központ
2017. december 14. csütörtök, Szilárda
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szombat
Eső valószínű

Eurekorderek

Molnár Tibor február 12, 2015 Vélemény

Azt, hogy az olaszok hangosak, a görögök lusták, a németek pontosak, a franciák jó szeretők, a magyarok vendégszeretők, a skótok fukarok, az amcsik műveletlenek, az oroszok nagy piások és a székelyek furfangosak, eddig is tudtuk, de egy nemrég közzétett, vélhetően statisztikai felmérések alapján készült „tanulmányból” az is kiderül, hogy a vén Európa országai, illetve azok lakói miben jeleskednek. Íme, az érdekesebbek:

EU flags

A belga Európa „legzöldebb” nemzete, őket érdekli a legjobban a környezetvédelem, és náluk működik legjobban az újrahasznosítás – bizonyára azért, mert ráérnek ilyen semmiségekkel foglalkozni, hiszen akkora a jólét, hogy még a körítés is kolbászból van.

A ciprusiak a legjobb pénzfelismerők! Ha Ciprusban aprópénzzel csengeted ki a büntetésedet, a hivatalnok nem küld el melegebb éghajlatra (a közelben nem is nagyon van olyan), ugyanis a ciprusiak 78%-a könnyen meg tudja különböztetni a pénzérméket! Ciprus ama ország, ahol még Lakó Péterfi Tündét is szeretik!

A csehek a legádázabb sörisszák (mondjuk ezt eddig is tudtuk), évente fejenként háromszáz üveg Kozelt, Pilsner Urquellt, Staroprament meg egyéb finomságokat hörpint be Hrabal bátya bohém népe. Viszont azt nem tudtuk, hogy a dánok a legtáncikásabbak: az elmúlt évben a jó dánok 35 százaléka táncolt, és 38 százalékuk énekelt is! De nem kizárt, hogy a csehek ebben is megelőzik őket, csak a kérdezettek nem emlékeztek rá (a „sörtől nem lehet berúgni” mondás az emberiség egyik legnagyobb mítosza).

A legtöbben Litvániában érettségiznek le, egész pontosan a maturandusok 93,4 százaléka szerez érettségi diplomát. Ugyanakkor, a felmérés készítői szerint az amerikaiak pontosan ennyi százaléka nem is tudja, hogy hol van Litvánia, amire a litvánok és a litlányok száz százaléka magasról tojik.

A leghosszabb várható élettartamban az olaszok reménykedhetnek: 82 év. Aki megéri, az hetvenéves kora tájékán adja el a lakását, és költözzék Itáliába.

A legtöbb idegen nyelvet beszélők trófeája Luxemburgé, ahol a luxemburgok kétharmada három nyelvet beszél kommunikációs szinten, ami ildomos is egy olyan országban, ahol pontosan három hivatalos nyelv van, és az ötszázezres lakosság kvázi fele külföldi: portugálok, franciák, olaszok, belgák, németek, akiknek a zöme anyanyelvi szinten beszéli a luxemburgi nyelvet. (A II. világháborús német megszállás kellemetlen emlékei miatt sok luxemburgi nem díjazza, hogy a nyelvüket a külföldiek egy német dialektusnak nevezik. Manapság a két nyelv annyira különböző, hogy az, aki csak az irodalmi németet ismeri, nagyon nehezen érti meg a luxemburgi nyelvet.) Luxemburgban élsz – luxemburg vagy!

Még néhány könyörtelen tudnivaló EU-s falustársainkról: Lengyelország a legnagyobb almatermelő (évi három millió tonna); dugásban a portugálok a legjobbak: a világ parafadugó-készletének mintegy felét ők gyártják le; a svédek kilencvenöt százalékának van internet-elérhetősége. Utóbbival kapcsolatban akad ennél érdekesebb adat is, ami nem szerepel eme felmérésben: Svédországban a bevándorlók aránya csupán 3,5%, de ők követik el az összes bűncselekmény négyötödét!

Románia sem maradt le a listáról: nálunk a legalacsonyabb a… kokainfogyasztás! Ebben közrejátszhat az, hogy egy adag kokó árából még egy öt danos alkoholista is hetekig vidáman elpiálgat, valamint az is, hogy a tablettás bort vagy a szánkás vodkát relatíve könnyebb és veszélytelenebb beszerezni.

Foltos, sokszín ruhája oly sokszor elszakadt, álma adja az álmokat…       

Share Button
Ennyien olvasták: 308

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.