Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Hóesés valószínű
Hétfő
Hóesés valószínű
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

Ezt elbaltáztad, Zsombor!

Központ május 23, 2013 Vélemény

MORGÓ

LaciokEzt elbaltáztad, Zsombor!

Azt mondják, az indulat nem jó tanácsadó. Ebből a megfontolásból halogattam az írást, mert nem tagadom: feldühített Brassai Zsombornak, az RMDSZ Maros megyei szervezete viszonylag újsütetű elnökének minapi kijelentése. Be kell vallanom, dühöm azóta sem enyhült. Mi váltotta ki belőlem az indulatot? A Maros megyei RMDSZ-vezér azon kijelentése, amelyet vásárhelyi intézményvezető pedagógusokkal folytatott tárgyalása után tett: „Nem hiszem, hogy a gettósítás − az, hogy önálló magyar iskolákban, kulturális intézményekben és különféle szerveződésekben gettósítjuk magunkat − lenne a helyes marosvásárhelyi magyar stratégia. Az európai szellemű együttélés stratégiáját még nem próbáltuk ki, úgy vélem egy olyan interetnikus, urbánus térben, mint Marosvásárhely ez a szemlélet szavatol jövőt” − mondta.

Ehhez fogható lélegzetelállító baromságot RMDSZ-politikus szájából még nem hallottam, pedig az eltelt 23 esztendő során tapasztalhattam ezt-azt. Bárhogyan is próbálom értelmezni, a kijelentés nem más, mint másodrendű állampolgárságunkba való belenyugvásra való felszólítás. Minden bizonnyal a „merjünk kicsik lenni”, immár klasszikusnak számító mondás, illetve politikai alapállás lehet az ihletője. Pedig – s ezt Brassainak is illene tudnia – a módszerváltás után, a 90-es évek legelején,  

az óvodától az egyetemig terjedő, önálló állami magyar iskolahálózatért szálltunk síkra. Igaz, az RMDSZ az emlékezetes és elvetélt Petőfi-Schiller-projekt felvállalásával kihátrált e követelés mögül. Ami azóta történt, mind azt bizonyítja, hogy a Brassai által emlegetett „európai szellemű együttélés” vágyálom csupán – legalábbis Romániában –, megvalósításához, akárcsak a házassághoz, két fél szükséges… Ezt ne tudná az RMDSZ-vezér? Ha más nem, akkor a 2-es iskola névadása körüli botrány rádöbbenthette volna erre…  

A Brassai idézett kijelentésében tetten érhető mentalitástól, politikai alapállástól egyenes út vezet a tájba simuló politikai magatartáshoz, a többségi elvárásoknak való elvtelen megfelelési kényszerhez, a másodrendű állampolgári létbe való belenyugváshoz, az etnikai önfeladáshoz, az asszimilációhoz.  

Hát ezt elbaltáztad, Zsombor! Ezek után egy magára valamit is adó politikai – jó, legyen „érdekvédelmi és közképviseleti” – szervezet nem tűrhetne meg a tagjai sorában. Ha pedig mégis, akkor mit mondhatnék mást, megérdemlitek egymást.


Share Button
Ennyien olvasták: 170

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.