Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Ezt elkúrtátok… nem is kicsit, nagyon

Központ december 26, 2011 Vélemény

Ferenc_ZsomborEzt elkúrtátok…
nem is kicsit, nagyon

Ha önként nem mond le néhány hónappal ezelőtt a Színművészeti Egyetem rektora, ha nem ilyen „hatékonyan” egyengeti kisebbségi sorsunkat az RMDSZ kulturális és örökségvédelmi minisztere, a tanügyért felelős kormányfő-helyettese és az összes érintett államtitkár és tanácsos, ha nem duzzasztották volna fel alpári átszavazókkal az eddigi magyar vezetők ezt az intézményt, ha lett volna cseppnyi becsület a köpönyegforgatók tantestületében, akkor ezt az egyetemet magyar rektor vezetné.


De sajnos, a színfalak mögötti megállapodás értelmében, vagy egyszerűen csak az emberi butaság miatt egy újabb végvárat veszítettünk el. A nemzetiség önmagában nem érték. El kell fogadnunk (mi mást is tehetnénk?) ezt az új helyzetet, de mivel adott volt egy többségében magyar szavazói közösség, amelyik nyilvános és logikus indoklás nélkül a román jelöltet választotta, jogos a magyarok felháborodása és kérdőre vonása. Hogyan juthatott ide a közpénzekből működtetett, a kormányzat felügyelete alatt álló, számunkra oly fontos és meghatározó intézmény?

Néhány hónappal ezelőtt, amikor hírtelen sietős lett az egyetem rektorának, hogy a Nemzeti Színház vezetői tisztségét foglalja el, ésszerűnek tűnt az a feltételezés, hogy ez a lépés egy kis áldozatot jelent a nagyobb célok eléréséhez. A 2012 márciusáig érvényes mandátumáról mondott le egy magyar vezető, pedig volt és van még olyan magyar ember Erdélyben, aki képes lett volna a színház vezetésére. Ez a „helycserés támadás” valójában egy nagyon rossz lépés volt, és mi, egyszerű „nézők” csak csodálkozunk azon, hogy mindössze egy ilyen együgyű stratégiára futotta a „diplomáciáról” híres magyar vezetőknek. Már akkor tudták, kik vannak a vezetőségben, kik fognak szavazni, kik lehetnek a jelöltek, melyek az esélyeink. De mégis, a pártelnökké választott miniszter a „szakértői csapatával” együtt áldását adta ehhez a lépéshez. Bár ne tette volna! Akkor ma magyar rektora lenne az egyetemnek és magyar igazgatója lehetne a színháznak. Nagyon jól tudjuk, a nemzetiség nem garancia arra, hogy valaki jó munkát is végez, de az állami intézményeknél köztudottan politikai alapon történnek a kinevezések, még akkor is, ha erre nincs nyílt bizonyíték. Az RMDSZ pedig az egyetlen, parlamenti képviselettel is rendelkező romániai magyar érdekképviselet volt.

Vétkesek közt cinkos aki néma. Egyénileg is hibáztatható az, aki tagja volt annak a választói közösségnek, amelyik nem volt képes hű lenni önmagához és az őt  feladatokkal megbízó erdélyi magyarsághoz. Egyértelműen tettenérhetők azok a személyek, akik felelőssé tehetők a történtekért. Azok, akik közvetlenül érintve voltak az áthelyezésekben, akik elmulasztották az előzetes egyeztetések lefolytatását, akik álszent módon kihátráltak egy közösség mögül. Akik érdemtelenül vallják magukat erdélyi magyaroknak, akiknek nem jár sem becsület, sem tisztelet, akikre nincs szüksége a közösségünknek. Ha ennyire megalázó módon gúnyt űznek a mások számára oly fontos értékekből, ha nem képesek az alapvető emberi elvárásoknak eleget tenni, ha hazugok, gerinctelenek és árulók, jobb ha máshol keresnek boldogulást.

Share Button
Ennyien olvasták: 623

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.