Központ
2020. május 26. kedd, Evelin, Fülöp

Facebookvásárhely

Molnár Tibor május 16, 2016 Vélemény

Habár mi, vásárhelyiek, Székelyföld más városainak lakóihoz hasonlóan szeretünk fészbukozni, például olyan faölelgetős villámcsődületeket szervezni, amelyekre az „ott leszek”-re klikkelőknek aztán egyötöde se megy el a nonvirtuális térbe is tiltakozni, a fészbukos csoportok tekintetében Marosvásárhely meglehetősen alulreprezentált: alig féltucatnyi említésre érdemes vásárhelyes csoport található a fészbukon. Lássuk a fontosabbakat:

viragora

A mintegy tizenháromezer tagot számláló „Marosvásárhelyiek” csoport a legnépszerűbb, ugyanakkor érthetetlen, hogy miért zárt, mintha valamiféle titkos szekta-tömörülés lenne (fészbuk-szüzeknek: a zárt csoportok bejegyzéseit kizárólag a csoporttagok láthatják, és értelemszerűen csak ők posztolhatnak/kommentelhetnek). De ez a kisebb baj. A nagyobb az, hogy a hozzászólásokban jobbára olyan falustársaink osztják az észt, akiknek igencsak takarékoskodniuk kellene azzal a kevéssel. Vitatkozási kultúra nuku, ha szembemész a guruk (adminok) vagy a nyáj véleményével, kétmozgásból letácsolnak, észérvek hiányában és helyett többnyire steril okoskodásokkal meg személyeskedésekkel. Az Ismeretlen Szájberbetyárt idézve: „fészbuk-kommentekben vitatkozni kábé olyan, mint indulni a paralimpián; lehet, hogy győzöl, de attól még fogyatékos maradsz”. Magyarán: nem igazán érdemes vitatkozni fészbukon – se e csoportban, se másutt –, mivel legyőzni valakit virtuális szellemi párbajban nem túl nagy dicsőség, pláné, ha az ellenfél fegyvertelen. Kiváltképp akkor, ha ő nem is tudja.

A tizenkétezres „Marosvásárhelyi fotótár” csoport az előzővel ellentétben szerencsére nyílt, így bárki láthatja az oda kipakolt képeket. A kínálat gazdag, színes, meg fekete-fehér is. Találni ott mindenfélét: a ’60-’70-’80-as évekbeli szürke cement-trambulinos Víkendtől és a főtéri, lombos fák által övezett békás szökőkúttól kezdve (melynek helyén most Dandea pajtás kuruttyol), a régi szocreál Turist-Bem-Fructo reklámpannón keresztül egészen a friss, olykor már kiállítás-sanszos Marospart-fotókig. Csupáncsak az zavaró, hogy olykor olyan pár szavas helymegjelöléssel posztolja az illető a posztolnivalóját („Ma délelöt a fötéren”, „A sómostető regel” stb.), amitől egy nyugdíjas magyartanárnő menten agyvérzést kapna.

Viccek Marosvásárhelyről és nem csak” – ilyen is van. Az elnevezés megtévesztő: nem Vásárhelyről vagy vásárhelyiekről szóló vicceken kacaghatunk eme gruppban, hanem itteniek vagy innét elszármazottak által posztoltakon, és nem csak. Amúgy nem is rosszabb, de nem is jobb, mint egy tetszőleges vicc-csoport. Azazhogy mégiscsak rosszabb, mivel ez is zárt. Ez a legnépszerűbb csoportunk, húszezer tagja van.

Az 5400 kétlábút tömörítő „Marosvásárhelyi kutyások és cicások és mindennemű állatbolondok” csoportban rengeteg édibédi kutyás-macskás-mindenneműállatos fotográfiát meg videót lehet nézegetni, ahogy kábé huszonötmillió hasonszőrű csoportban is. Egyes túlbuzgó állatbolondok néha kitesznek képeket olyan kutyákról is, „eltűnt” vagy „keressük” szöveggel, amely ebek nem tűntek el, és a kutya se keresi őket, hanem egyszerűen kóbor kutyák.

Végül a csemege: „Esti din Targu Mures daca…”, azaz „Marosvásárhelyi vagy, ha…” (nem bilingv csoport, a monolingv olvasók kedvéért fordítottuk le). Ez az a huszonkét ezres vásárhelyi román csoport, amelybe beléphetsz magyarként is, ha szépen viseled magad, és „nem csinálod a feszültséget”. Ameddig csak olyan képeket posztolsz, hogy ujtébö, mozgássérült-helyre parkolt a gondolkodássérült urbánparaszt, addig megtűrnek, de ha magyarkodni kezdesz, seperc alatt szétszednek kommentekben, mint kiéhezett piranhák az Amazonasba pottyant menstruáló majomlányt. És ha továbbra is pofázol, simán és figyelmeztetés nélkül kivágnak. Elvégre „Armonie, nu conflict”, ahogy a nagy gondolkodó mondá.

Share Button
Ennyien olvasták: 1872

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

1 Hozzászólás

  1. Zsolt Kiss május 16, 2016 at 12:30 du.

    Éppen ezért alakult a napokban a “Tîrgumureșeni / Marosvásárhelyiek (free version)” bi-, multilingv csoport! Ahol a tagok száma (románok, magyarok) nem érik még el a százas számot. Ez egy plussz lehetőség nekünk vásárhelyieknek, románoknak, magyaroknak, külföldi vendégeknek. Csak jó volna, népszerűsíteni, a románság és magyarság körében egyaránt: https://www.facebook.com/groups/1700615990211452/

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.