Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Fehéret vagy feketét?

Központ november 15, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborFehéret vagy feketét?

Vagyis fehér vagy fekete elnökjelöltet válasszanak, ez volt az amerikai lakosság legfontosabb dilemmája. A kérdés árnyaltabb vetületei olyan ellentét-párokat tartalmaztak, mint demokrata vagy republikánus, pacifista vagy militarista, liberális vagy konzervatív, szocialista vagy kapitalista, de ezek ellenére számtalan kérdésben közel álltak a felek. A választási küzdelmet ismét a „fekete” elnökjelölt nyerte meg, de a szenátusban továbbra is a „fehérek” maradtak többségben.

Ennek az eredménynek az egyik legfontosabb oka az a társadalmi átalakulás, amelyen az utóbbi évtizedben Amerika átesett. Az afroamerikai és spanyol ajkú szavazóbázis jelentősége túlnőtt a fehér középosztályén. A demográfiai változások az elnökválasztások eredményein is megmutatkoztak. Ezzel egyidőben, a kínai gazdaság előretörésének és a világ újrarendeződésének köszönhetően, egyre többen tanulmányozzák a római birodalom hanyatlásával foglalkozó történelemkönyveket. Szinte biztosra vehetők azok a gazdasági előrejelzések, amelyek az amerikaiak világhatalmi pozíciójuktól való trónfosztását jósolják meg.

Jelenleg Marosvásárhelyen is választási kampánnyal járó küzdelmek folynak. A korábban lezajlott helyhatósági választások után most a parlamenti választásoknak jött el az ideje. Nehezen vonható párhuzam az amerikai és a vásárhelyi választások között, de bizonyos szempontból mégis találhatunk közös elemeket. Például itt is megfigyelhető a „fehér középosztálynak” nevezhető közösség térvesztése, amely már több mint egy évtizede nem volt képes polgármesteri széket szerezni, de a helyi tanácsban még mindig a legnagyobb frakciót tudhatja magáénak. Ugyanakkor, a változó demográfiai mutatóknak megfelelően, itt is találunk két olyan dinamikusan fejlődő közösséget, amelyet az említett analógia alapján a „spanyol ajkú” és az „afroamerikai” közösségekkel vonhatunk párhuzamba. Egyre növekvő létszámuknak köszönhetően mind nagyobb és nagyobb befolyást gyakorolnak, illetve fognak gyakorolni a politikai életre is. Ezzel a hasonlattal élve kijelenthetjük, hogy az utóbbi választásokat itt is a „feketék” nyerték meg. A dilemma a mi városunkban, többek között úgy vetődik fel, hogy román vagy magyar, hatalompárti vagy ellenzéki, jobb- vagy baloldali, harcias vagy kiegyezéspárti. Miközben a mi köreinkben ezek az értelmetlen küzdelmek folynak, sajnálattal kell tudomásul vennünk, hogy városunk teret veszített a régióban betöltött gazdasági, kulturális és politikai szerepéből. A „fehér vagy fekete” harcok helyett inkább a transzilván vagy „Bukarest-párti”, a becsületes vagy korrupt, a dolgozni vágyó vagy lopni akaró, a közösségért vagy az egyéni érdekért kérdések mentén kellene politizálni.

Az erdélyi magyar választóközösségre nem jellemző az amerikai fele-fele arányú megosztottság. A többség még mindig „egyszínű”, de ebben a szövetségben nem csak az elvek, hanem a közös célok és a méltányos eszközök alapján kellene a döntéseket meghozni. Jelenleg nincs olyan feltörekvő hatalmi erő, amely az RMDSZ egyeduralmát veszélyeztetné, de ez nem jogosít fel senkit a gőgös politizálásra.

Share Button
Ennyien olvasták: 473

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.