Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Fejetlenség a vásárhelyi RMDSZ-ben  

Szentgyörgyi László augusztus 2, 2018 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

A hírek szerint akár meg is hiúsulhat Marosvásárhely dél-koreai kapcsolata, amelyet sokan és hevesen vitatnak az utóbbi időben. Mint ismeretes, legutóbb az RMDSZ önkormányzati képviselőinek zöme igennel szavazott az újabb dél-koreai útra, csakhogy a POL három képviselője ellenezte azt, mire a PSD és PNL képviselői sem álltak ki egyöntetűen az utazás mellett, így nem gyűlt össze a szükséges szavazatszám az utazásra vonatkozó határozattervezet elfogadásához.  Lapértesülések szerint a városháza nem adja fel, augusztus 9-re rendkívüli tanácsülést hív össze a kérdés újratárgyalására.

Mint ismeretes már tavaly is járt egy négytagú vásárhelyi küldöttség Szöulban,  a Vallások a békéért világszövetség találkozóján, amelyre egyenesen a „mennyek hírvivőjétől”, azaz  Man Hee Lee-től kapták a meghívást. Már akkor is közfelháborodást keltett a látogatás, nemcsak a szektás kapcsolat miatt, hanem maga az utazás hasznossága, pontosabban haszontalansága miatt is. Állásfoglalásra kényszerült maga az RMDSZ városi szervezetének elnöke, Vass Levente is. Facebook-bejegyzésében azt írta: „A félreértések elkerüléséért! A két marosvásárhelyi RMDSZ-tanácsos nem fog Koreába utazni. Vagy ha megteszi, akkor sajtótájékoztatón fogom kérni, hogy bemutassák a munkájuk eredményét és a megtérülést”. Hogy a Vass által beígért számonkérésre sor került volna, arról nincs tudomásunk.

Vass Leventének az ügyhöz való ellentmondásos viszonyulása ezúttal is tetten érhető: a sajtó érdeklődésére válaszolva kifejtette, hogy nem látja ugyan a dél-koreai kapcsolat hasznát, azt viszont jónak tartja, hogy az önkormányzatban nem sikerült elfogadtatni az újabb ázsiai kiruccanást. Eme álláspontját magunk is osztjuk. Csakhogy megfogalmazódik bennünk a kérdés: vajon az RMDSZ városi szervezetében – a városi önkormányzati képviselők pártbéli elöljárója mégiscsak a városi elnök, azaz Vass lenne – nem egyeztettek arról, miként szavazzanak az utazás ügyében? Nehezen hihető. Egy felelős, magát komolyan vevő párt, szervezet ezt nem engedheti meg magának.

Ha egyeztettek, akkor két eset lehetséges: vagy tartották magukat a közös állásponthoz, vagy nem. Ha az előzetes közös álláspont szerint az RMDSZ nem támogatta volna az utazást, ezzel szemben a képviselők mégis megszavazták, akkor Vass Levente elnöki tekintélye komoly csorbát szenvedett. Ha pedig az utazás támogatása mellett döntöttek volna, akkor Vass utólag kifejtett ejnyebejnyéző véleménye azt jelentené, hogy nem vállal közösséget, cserbenhagyja párttársait, csakhogy tisztára moshassa magát.

Ismerjük el: egyik változat sem túl biztató sem a városi RMDSZ-szervezet, sem a vásárhelyi önkormányzati képviselőtestület RMDSZ-frakciójának tagjai, sem magának a városi szervezet elnöke politikai jövőjére nézvést. Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 1384

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.