Központ
2017. november 25. szombat, Katalin
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Borús
Holnap
Borús
Eső
Hétfő
Eső

Feladtuk Vásárhelyt?

Szentgyörgyi László január 9, 2015 Vélemény

MORGÓ
lacijo
Jövőben újra önkormányzati képviselőket és polgármestereket választunk. Az ismert mondás szerint a választási kampányt az éppen lezárult másnapján kezdik. Legalábbis azok, akik győzni szeretnének. Ezt Vásárhelyen a jelek szerint a mai napig nem voltak hajlandók tudomásul venni. Igaz, másutt sem nagyon. Tud-e, hallott-e már valaki arról, hogy bárhol is tudatosan építenék, mondjuk, a polgármester-jelöltjüket?

Kanyarodjunk vissza Vásárhelyhez. Ismerjük a történetet: a polgármesteri szék 2000-ben Fodor Imre által történt elvesztése óta egyetlen választáson sem volt az RMDSZ jelöltjének reális esélye a győzelemre. Annak ellenére sem, hogy olyan, akkoriban nagyágyúknak számító, a legfelsőbb pártvezetés belső köreihez tartozó figurákat indítottak, mint Kelemen Atilla, Borbély László és Frunda György.

A vereségek okait sokan, sokféleképpen magyarázták. Talán azok jártak a legközelebb az igazsághoz, akik úgy vélték, az RMDSZ előre feladta a küzdelmet. Hogy milyen alkudozások folytak a háttérben, arról csak sejtéseink lehetnek. Az viszont tény, hogy a felsoroltak mindenikéből gyanúsan hiányzott a győzelem akarása, nem voltak többek, mint alibijelöltek.

A mostani helyzet – legalábbis egyelőre – kísértetiesen hasonlít a négy évvel korábbihoz. Mert az lenne a logikus, ha olyan személyt jelölnének alpolgármesternek, akit a következő választáson a polgármester ellenlábasaként indíthatnak. Négy esztendő bőven elegendő egy esélyes jelölt felépítéséhez, a tisztséggel járó közszereplési lehetőségek pedig, ha okosan bánnak velük, meghozhatják a szükséges ismertséget is.

A jelek szerint az RMDSZ ezúttal sem kívánt élni az adott lehetőséggel. Mert azt talán ők sem gondolják komolyan, hogy Peti Andrásnak polgármester-jelöltként reális esélye lehetne Floreával vagy akár Maiorral szemben.

Ha módosítják a választási törvényt, és újra kétfordulós menetben döntünk majd a városvezetői tisztséget illetően, akkor viszont végleg lemondhatunk a vásárhelyi polgármesteri szék visszahódításának reményéről. Addig mindenképp, amíg elsősorban az etnikai hovatartozás határozza meg, ki hova adja voksát.

Addig is mihamarabb megválaszolandó a kérdés: ki lehetne a legalkalmasabb magyar polgármester-jelölt? Mielőtt eldöntenénk, nem ártana, mondjuk, megrajzolni az esélyesnek ítélt jelölt robotképét.

Tisztázni azt, hogy férfi legyen-e, vagy nő; idősebb, tapasztaltabb, vagy fiatal, lendületes személy; valamely párt meghatározó kulcsfigurája, vagy laza pártkötődésű, netán független?

Marosvásárhely különleges helyzete, a korábbi évek történései alapján egyértelműnek tűnik, hogy csak és kizárólag egy közösen támogatott polgármester-jelöltnek lehet esélye. Ezért célszerű lenne az előválasztás jól bevált eszközéhez folyamodni. Esélyeink maximalizálása érdekében pedig a közös képviselőjelöltlista-állítás lehetőségén is érdemes lenne elgondolkodni.

Mindennek a megvalósításához széleskörű politikai, egyházi és civil társadalmi összefogásra lenne szükség. Valamint tisztánlátásra, felelősségtudatra, politikai érettségre.

Birtokában vagyunk-e mindezeknek?

Ha nem, magunkra vessünk.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 542

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

1 Hozzászólás

  1. pedro január 13, 2015 at 9:02 de.

    Az esély megvan és egy normális marosvásárhelyi sem adja fel. A magyarság megosztása volt a téves politikai lépés. Miért nem tudott a 3 magyar párt megeggyezni és csak egy magyar jelölt legyen ?? Vagy döntsenek egy semleges jelöltért ,mert még a Smaranda Enache asszonyt is sokkal jobbnak találom mint ami most van. Tehát csak rajtunk mullik.

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.