Vélemény

Felszállt a fehér füst(felhő) – bemutatkozott a magyar alpolgármester

„Azzal a gondolattal indulok, hogy mindent megtegyek a feladataim teljesítésére, és legalább olyan hatékony alpolgármester legyek, mint az elődeim” – nyilatkozta hétfői sajtótájékoztatóján Makkai Gergely, Marosvásárhely RMDSZ-es alpolgármestere; tekintve a nagy elődök eredményességét, közülük is főleg a legutóbbiét, nehéz eldönteni, hogy a randamentes dumát komolynak vagy viccnek szánta-e. A frissen beiktatott alpolgármester Kali István ügyvezető elnökkel – aki az MPP-s és EMNP-s kalandozások után megállapodni látszik az RMDSZ-nél, legalábbis egyelőre – és Magyary Előd frakcióvezetővel közösen tartott sajtótájékoztatóján ismertette a polgármester által a számára kijelölt feladatköröket. „Óriási megtiszteltetésnek” nevezte a tisztségbe való kinevezését, és azt is elárulta, hogy a polgármesteri hivatalban „nagy szeretettel fogadták, szinte várták”. (Mi az, hogy szinte? Valakit lehet várni, vagy lehet nem várni – szinte várni hogyan lehet?) Ígérete szerint igyekszik majd hasznosítani parlamenti képviselői, illetve a meteorológiai intézetben, valamint helyi tanácsosként szerzett tapasztalatait.

Makkai startból több feladatot kapott, mint annak idején Peti András vagy Csegzi Sándor, sőt, még irodát is, ami szintén biztató, mivel egy másik nagy előd, Józsa Tibor anno még azt se akvirált, csupán egy levegőtlen padlástéri legényszobát a Hangya-épületben, és egy Furnica-lépcsőre szóló ingyenes gyalogosbérletet. Feladatkörébe tartozik a társadalmi és kulturális ügyekért felelős igazgatóság koordinálása, a műszaki igazgatóság, a társadalombiztosítás, továbbá ő a helyi katasztrófavédelem elnöke, képviseli a várost a megyei tanáccsal szemben, figyelemmel kíséri az adók és illetékek begyűjtését, illetve a hulladékkezelés ellenőrzése is az ő reszortja lesz. Szerencsére a vásárhelyi kóborkutya-probléma már évekkel korábban megoldódott, különben még azt is a nyugdíjas alpolgink nyakába varrták volna, aki valahogy átcsusszant az RMDSZ által még a választási kampányban meghirdetett fiatalítási szitán.

Elmondta még, hogy jó stratéga szeretne lenni, és helyt kíván állni a „mindennapi taposómalomban”. Mindehhez kívánunk neki egészséget, munkabírást, kitartást és… tartást!

Makkai Gergely meteorológus, informatikus 1952. április 7-én született Marosvásárhelyen. A Papiu Ilarian líceumban érettségizett 1971-ben, majd a Babeş-Bolyain szerzett földrajztanári diplomát és meteorológusi szakképesítést. A Maros-Bánát Vízügyi Igazgatóság munkatársa volt 1976-tól; 2003-ban megszerezte a környezettudományok doktora fokozatot a gödöllői „Szent István” Egyetemen. 2000 és 2004 között az RMDSZ parlamenti képviselőjeként tevékenykedett. Tudományos ismeretterjesztő írásokat közölt A Hétben és a Vörös Zászlóban, földrajzi témájú előadásokat tartott a Népi Egyetemen, és szakelőadásokkal szerepelt a Marosvásárhelyi Rádió Mikroenciklopédia rovatában. Több tudományos mű szerzője, illetve társszerzője.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.