Központ
2017. szeptember 22. péntek, Móric
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Eső
Holnap
Eső
Jórészt felhős
Vasárnap
Jórészt felhős

Félsziget lefújva, Forgatag újratöltve

Központ június 12, 2014 Vélemény

FerenczZsomborFélsziget lefújva, Forgatag újratöltve

Átrajzolódott a vásárhelyi fesztiváltérkép. A valamikor még a város egyik legértékesebb védjegyeként emlegetett fesztiválból mindössze egy magyarázkodó szöveggel elfehérített honlap maradt. Kérdéses, hogy sikerül-e még feltámasztani, és a korábbi hírnevéhez méltóvá tenni. A leendő szervezőknek el kell majd gondolkodniuk, megéri-e a politika befolyása alatt tartani a szórakoztatásra szánt fesztivált, érdemes-e a magyar közönséget a román mögé helyezni, illetve a két különböző nemzetiségű és kultúrájú célcsoportot összekeverni.

A Forgatagnak, a Félszigettel ellentétben, nem az erdélyi potenciális jegyvásárló fiatalok érdekeinek, hanem a helyi magyar közösség kulturált szórakozási igényeinek kell, kellene megfelelnie. Amint az a tavaly már bebizonyosodott, erre is alkalmas a vásárhelyi közönség. Ezen túlmenően még további, „a város magyar értékeinek a bemutatását” szolgáló rendezvényre is számíthatunk. Ilyen szempontból indokolt a magyar állami támogatás kiutalása. Igaz ugyan, hogy akár önerőből is meg tudnánk szervezni a mi Vásárhelyi Forgatagunkat, de mivel itt a nemzeti értékek felmutatásáról van szó, a rendezvény minőségi szintjének az emeléséért jól jön az anyaországi segítség. Persze, ugyanolyan fontos és indokolt a városi és megyei önkormányzatok támogatása is. Ezek megszerzéséhez nyújthat majd segítséget az a politikai összefogás, amely a rendezvény hatékony megszervezése céljából jött létre. Az párttagok jelenléte remélhetőleg nem a politikai befolyást, hanem a széles körű támogatást fogja eredményezni. Szépen hangzik ugyan, hogy a városi és megyei önkormányzatok által a Félszigetre elkülönített pénzek egy részét a Forgatag „kaphatja meg”, de nem mindegy, hogy mikor és mekkora részét.

A Forgatag szervezőinek arra kell gondolniuk, hogy adott egy jó lehetőség a város hétköznapjainak a megváltoztatására. Képletesen szólva, a felkínált muníciót – a magyarországi és a helyi önkormányzati támogatást – a látványos, de haszontalan tűzijátékok helyett a helyi értékek megőrzését és megerősítését szolgáló tevékenységek megszervezésére kellene felhasználniuk. Az erdélyi, de főleg a székelyföldi magyarok bebizonyították, hogy nem dőlnek be az összes trendi áramlatnak. Marosvásárhelyen pedig talán fokozottan is elvárható, hogy a szervezők ne az átlagos városnapi hangulat irányába „fejlesszék” a számunkra kiemelt fontosságú rendezvényt.

A tavalyi, első kiadásról elmondható, hogy jól sikerült. A régi-új szervezőgárda soraiban megtaláljuk azokat a fiatal – szakmai rátermettségüket már bizonyító – személyeket, akik sikerre vihetik a Forgatagot. Reméljük, lesz kellő bátorság és kreativitás bennük ahhoz, hogy egy újabb, a városunk múltjához, jelenéhez és jövőjéhez méltó rendezvényt szervezzenek. Lehetőleg minél kisebb politikai befolyással, és minél kevesebb szemfényvesztő tűzijátékkal.


Share Button
Ennyien olvasták: 168

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.