FerenczZsombor
Vélemény

Félsziget lefújva, Forgatag újratöltve

FerenczZsomborFélsziget lefújva, Forgatag újratöltve

Átrajzolódott a vásárhelyi fesztiváltérkép. A valamikor még a város egyik legértékesebb védjegyeként emlegetett fesztiválból mindössze egy magyarázkodó szöveggel elfehérített honlap maradt. Kérdéses, hogy sikerül-e még feltámasztani, és a korábbi hírnevéhez méltóvá tenni. A leendő szervezőknek el kell majd gondolkodniuk, megéri-e a politika befolyása alatt tartani a szórakoztatásra szánt fesztivált, érdemes-e a magyar közönséget a román mögé helyezni, illetve a két különböző nemzetiségű és kultúrájú célcsoportot összekeverni.

A Forgatagnak, a Félszigettel ellentétben, nem az erdélyi potenciális jegyvásárló fiatalok érdekeinek, hanem a helyi magyar közösség kulturált szórakozási igényeinek kell, kellene megfelelnie. Amint az a tavaly már bebizonyosodott, erre is alkalmas a vásárhelyi közönség. Ezen túlmenően még további, „a város magyar értékeinek a bemutatását” szolgáló rendezvényre is számíthatunk. Ilyen szempontból indokolt a magyar állami támogatás kiutalása. Igaz ugyan, hogy akár önerőből is meg tudnánk szervezni a mi Vásárhelyi Forgatagunkat, de mivel itt a nemzeti értékek felmutatásáról van szó, a rendezvény minőségi szintjének az emeléséért jól jön az anyaországi segítség. Persze, ugyanolyan fontos és indokolt a városi és megyei önkormányzatok támogatása is. Ezek megszerzéséhez nyújthat majd segítséget az a politikai összefogás, amely a rendezvény hatékony megszervezése céljából jött létre. Az párttagok jelenléte remélhetőleg nem a politikai befolyást, hanem a széles körű támogatást fogja eredményezni. Szépen hangzik ugyan, hogy a városi és megyei önkormányzatok által a Félszigetre elkülönített pénzek egy részét a Forgatag „kaphatja meg”, de nem mindegy, hogy mikor és mekkora részét.

A Forgatag szervezőinek arra kell gondolniuk, hogy adott egy jó lehetőség a város hétköznapjainak a megváltoztatására. Képletesen szólva, a felkínált muníciót – a magyarországi és a helyi önkormányzati támogatást – a látványos, de haszontalan tűzijátékok helyett a helyi értékek megőrzését és megerősítését szolgáló tevékenységek megszervezésére kellene felhasználniuk. Az erdélyi, de főleg a székelyföldi magyarok bebizonyították, hogy nem dőlnek be az összes trendi áramlatnak. Marosvásárhelyen pedig talán fokozottan is elvárható, hogy a szervezők ne az átlagos városnapi hangulat irányába „fejlesszék” a számunkra kiemelt fontosságú rendezvényt.

A tavalyi, első kiadásról elmondható, hogy jól sikerült. A régi-új szervezőgárda soraiban megtaláljuk azokat a fiatal – szakmai rátermettségüket már bizonyító – személyeket, akik sikerre vihetik a Forgatagot. Reméljük, lesz kellő bátorság és kreativitás bennük ahhoz, hogy egy újabb, a városunk múltjához, jelenéhez és jövőjéhez méltó rendezvényt szervezzenek. Lehetőleg minél kisebb politikai befolyással, és minél kevesebb szemfényvesztő tűzijátékkal.


Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.