Központ
2020. augusztus 07. péntek, Ibolya

Férfiak napja

Molnár Tibor február 5, 2016 Vélemény

November 19-e a férfiak napja ezentúl Romániában – a képviselőház szerdán szavazta meg a vonatkozó jogszabályt, már csak Johannis kell rábólintson. Ezzel a lépéssel Románia hivatalosan is csatlakozott a nemzetközi férfinapot ünneplő országokhoz, ergo nem hazai találmány – először 1999-ben tartották meg Trinidad és Tobagóban (egyszerre), ENSZ-támogatással, majd onnan szép lassan tovaterjedt az Egyesült Államokba, Európába, Afrikába és Ázsiába, mint a Zika-vírus. (Magyarországon 2009-től szerveznek az internacionális csávónaphoz köthető rendezvényeket.)

Chuck-Norris-Approved

Elsődleges célja, hogy „felhívja a figyelmet a fiúk és férfiak egészségére, és hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget”. Előbbi okés, utóbbi szamárság: nemzetközi nőnap 99 éve létezik, mégse lettek a nők „egyenjogúbbak” tőle, azaz nem attól lettek azok, de főleg azért, mert egy ideig még várat magára a matriarchátusos társadalmi berendezkedés visszatérése, ami valóban indi-indukálná férfinap kijelölését. De az se kizárt, hogy egy világméretű kriptofeminista összeesküvés áll a háttérben! Hiszen a nőnapi céges bulikon minden asztalnál félóránként elhangzik a régi „vicc”: Férfinap miért nincs, csajok? Mert a mait kivéve minden nap férfinap! (kacagás, koccintás, rezignált bólogatás, jajmilyenigazadvanozás) Vagyis ez lehet a konteós magyarázat: „egy nagy bogost nekik 364/365 férfinap, elégedjenek meg ők is eggyel!”. Na, de ha már van, lett, vajon hogyan zajlik majd a férfinap in practico? Mit vesznek nekünk ajándékba a csajok? Lesznek előjelei itt Erdélyben annak, hogy közeleg a férfinap? Mondjuk egy héttel előtte kapunk – a március elsejei márciuska mintájára – egy novemberkét? Pár év múlva az Erzsébetek is másodrangú névnap-ünnepeltek lesznek, ahogy március 8-án szegény Zoltánok, mivelhogy pont Erzsébet-napra suppintották be a férfinapot a trini-tobágók? Elintéznek egy csokor virággal a jányok bennünket aznap? Remélhetőleg nem. Mert az egy dolog, hogy egyre több a metroszexuális, lumberszexuális meg ilyen-olyanszexuális „férfi”, akik fél lábbal már felhágtak a meleg-mozgólépcsőre: musical- és operett-előadásokra járnak, borotválják a mellkasukat, kozmetikussal testápoltatják a testüket, pszichológussal istápoltatják a lelküket, és szilvapálesz helyett citromos sört küldenek a selyemsállal körbetekert nyakukba, szigorúan pohárból és eltartott kisujjal. De ha már férfinap, akkor mi, régi vágásúak olyasféle ajándékokat preferálnánk, mint bőrszivar, tőrkés, Absolut vodka, Playboy-előfizetés satöbbi.

És végül adódik a kérdés: mi a nagy (szőrös) helyzet Conchita Wursttal meg a többi hozzá hasonló lánylegénnyel? (Újabban már a „transznemű” se polkorrekt kifejezés, ballibbanték pár hete kitaláltak egy szebbet: gender-nonconform; székelyesen: töke van a menyasszonynak.) Őket eztán évente kétszer is felköszöntik, egyszer a nők, aztán meg a férfiak napján? Mert ha igen, akkor az tényleg diszkrimi, még ha pozitív is, és már most kérem, kérjük a picsogókönyvcsit. Izé, a panaszkönyvet.

Share Button
Ennyien olvasták: 935

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.