Laciok
Vélemény

Fociőrület

LaciokMORGÓ

Fociőrület

Ma kezdődik, s egy hónapig tart a nézőket és családtagjaikat egyaránt próbára tevő brazíliai foci világbajnokság. Tekintve a gigantikus érdeklődést, ami a sportágat övezi, bizony világesemény ez a javából. Hogy azzá lett, az sokban köszönhető a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek (FIFA), amely kivételes sportdiplomáciai érzékkel oroszlánrészt vállalt a foci világszintű elterjedésében. Ma már nincs kontinens, ahol eltérő szinten ugyan, de ne rúgnák a labdát. A foci mai népszerűsége elválaszthatatlan attól, hogy a sportág a szórakoztatóipar része, akkora pénzek fordulnak meg, cserélnek gazdát benne, ami sokáig elképzelhetetlen volt. Angliában, a labdarúgás őshazájában ma hatszázezer ember él a fociból, illetve a hozzá társult tevékenységekből. Túlzás nélkül állítható, hogy teljes iparág ez. És továbbra is fejlődő.  

Mivel magyarázható a sportág népszerűsége? Mint minden játék, ez is az életet modellezi. Nem túl bonyolult, mindenki által könnyen átlátható játékszabályok mellett mérkőznek meg egymással a csapatok. Az egyéni sportoktól eltérően, ahol a képességek, teljesítmények határozzák meg az esetek döntő többségében a versenyek végkimenetelét, a fociban – akárcsak az életben – igen sok a bizonytalansági tényező. Ne feledjék: a játékszert nem kézzel, hanem lábbal irányítják, s legkevesebb tizenegy csapattag összjátékán múlik egy meccs sorsa. Nem számítva a csapat szakmai irányítóját, s nem feledkezve meg a tizenkettedikként emlegetett legfontosabbról, a közönségről. Mint mondtam: sok itt a bizonytalansági tényező, nem véletlen, hogy a posztonként a világ legjobbjainak számító játékosokból még nem törvényszerűen lesz a világ legjobb csapata. Egyéni képességeik tekintetében szerényebb játéktudású focistákból álló, de közösségként összeforrottabb csapat, az előzetes várakozásokat megcáfolva sokszor eredményesebb. Igaz, ez a megállapítás minden csapatsportra érvényes. Ebben rejlik a labdarúgás varázsa.

Visszatérve a VB-re, úgy tűnik, a rendezők egyelőre nem állnak mindenben a feladat magaslatán, bár el kell ismerni, komoly áldozatokat hoztak a szükséges infrastruktúra kiépítéséért. A közbiztonság megteremtése azonban, úgy hírlik, meghaladja pillanatnyi képességeiket. Mindaz, ami a VB-t övezi hű tükre annak a felemás, átmeneti társadalmi, politikai állapotnak, amelyben a rohamosan fejlődő gazdasági hatalom, Brazília ez idő szerint leledzik. Reméljük, a július 13-ai döntő után kimondhatjuk, mind a rendezés, mind a játék színvonalát tekintve sikeres

VB-t láttunk.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.