Központ
2019. december 06. péntek, Miklós

Futunk a jussunk után

Központ október 17, 2013 Vélemény

LaciokMORGÓ

Futunk a jussunk után

Nem mond le az 1948-ban felszámolt II. Rákóczi Ferenc Főgimnázium újraalapításának szándékáról a római katolikus egyház, ezért nem hajlandó eladni a marosvásárhelyi önkormányzatnak azt az épületegyüttest, amelyben jelenleg az Unirea Líceum működik – tudtuk meg a minap a vagyonkezelői jogokat gyakorló Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány sajtónyilatkozatából. A hír örvendetes, a jövőre nézvést bizakodással töltheti el az olvasót. Ezek szerint közeli lehet a nap, amikor, a Református Kollégium után, a II. Rákóczi Ferenc Főgimnázium is a város és környéke fiataljainak magyar nyelvű oktatását szolgálhatja.

Csakhogy, amint ugyanabból a sajtónyilatkozatból megtudhatjuk, a Városháza 2011 áprilisa és 2012 júliusa között elmulasztotta törleszteni adósságát, megszegve ezáltal a bérleti szerződésben vállalt kötelezettségeit, ezért egy 2012 júliusában kelt figyelmeztetést követően, az év augusztus elsején az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány jogerősen hatálytalanította a bérleti szerződést. Azaz: bő egy esztendeje semmi jogalapja nincs az Unirea Gimnáziumnak az említett épületben, épületrészben való jelenlétéhez. Ezért érthetetlen, miért a tulajdonos részéről tapasztalt körülményeskedés, miért a túlzott egyezkedési hajlam, a félelem a  „bérlemény kedvezményezettjének” a kilakoltatásától?

Térjünk vissza az általunk is üdvözölt szándékhoz, a II. Rákóczi Ferenc Főgimnázium újraindításához. Felmerül a kérdés: miért nem a visszaszolgáltatáskor, azaz már 2006-ban intézkedtek erről? Miért kellett ennyi ideig várni, hisz az öregdiákok, a hívek részéről megfogalmazódott már akkoriban is ilyen irányú óhaj. Ha éltek volna a kedvező lehetőséggel, akkor nem kellett volna a Református Kollégium épületében indítani a katolikus osztályokat.

Amint azt fentebb is említettem, 2006-ban szolgáltatták vissza a szóban forgó épületet a római katolikus egyháznak. Abban az évben, amikor a magyar kisebbségi, a román állami és a vatikáni geopolitikai elvárásoknak való egyidejű megfelelés kényszerében vergődő Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye belement papnevelő intézetének a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetembe való beolvasztásába. Akkoriban sokan az önfeladás jeleként értelmezték a lépést, s tiltakoztak is ellene.

Nem szándékom erőltetett párhuzamot vonni a két eset között, de hogy van bennük közös vonás, az tagadhatatlan. A Deák Ferenc-i mondásra gondolok elsősorban, mely szerint, amiről önként lemondunk, azt visszaszerezni lehetetlen.

Share Button
Ennyien olvasták: 291

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.