Központ
2020. május 27. szerda, Hella

Gáz van!

Szentgyörgyi László június 29, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Tűz ütött ki vasárnap az Azomureş vegyipari kombinátban- tudtuk meg azonnal az elektronikus médiából. A szűkszavú közlés nem sok részletet árult el, mindössze annyit, hogy „a hatóságokat azonnal riasztották, azonban a kombinát tűzoltócsapata és a katasztrófavédelmisek hatékony közbelépése miatt nem kellett kiüríteni a környéket”.

Aztán később a katasztrófavédelmi felügyelőség vezetője mégiscsak elárulta: egy megrepedt hidrogénszállító vezeték szigetelése gyulladt ki, a mintegy 20 méteres lángokkal égő tűzet, miután a minimálisra csökkentették a sérült vezetékben a nyomást, a helyi katasztrófavédelmi csoport tagjai és a kombinát alkalmazottai fékezték meg.

A hatóságok, szokásukhoz híven, próbálták minimalizálni a keletkezett veszélyt, de azért az a tény, hogy megtiltották a kombináttal átellenben levő Promenada Mall megnyitását, illetve bezárattak néhány közeli benzinkutat, sőt az E60-as közutat is le akarták zárni, mégiscsak arról árulkodik, hogy bizony nemcsak holmi könnyűszerrel elfojtott tűzeset, hanem komoly veszély volt a kombinátnál.

Amióta csak működik az ipari monstrum, számos mendemonda, hivatalos oldalról meg nem erősített, de feltételezhetően nem csak kósza hír terjedt arról, mennyire szennyezi a környezetet, különösen a légkört a vegyi üzem. Ezt a leginkább az igazolja, hogy a huzamosabb ideig a környéken lakók két évvel korábban vonulhatnak nyugdíjba, mint másutt, az ország szerencsésebb vidékein lakók.

Az utóbbi években számos olyan esetről is hallhattunk – igaz, hivatalos helyekről egyetlen esetben sem nyertek igazolást -, hogy a kombinát vezetősége rendre békés úton „elintézi”, hogy az ellenőrző szervek által jelzett rendellenességek komolyabb következmények nélkül maradjanak. Egyesek szerint elegendő lenne az utóbbi évtizedek szponzorizálási szerződéseit átvizsgálni, hogy közvetett bizonyítékok táruljanak elénk.

Nem igazán értek a környezetvédelemhez, újdondászként szerzett információim alapján azonban kijelenthetem: hasonló vegyipari kombinátnak egy várostól, bármely lakott településtől legalább 30-40 kilométernyi távolságra lenne a helye.

A vasárnapi, könnyen semlegesített tűzeset is azt bizonyítja, hogy bizony gyakran csak hajszálon múlik, hogy komolyabb katasztrófa következzék be.

Azaz: a minap „csak” tűz volt, de amúgy folyamatosan gáz van a kombinát körül. Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 1826

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.