Központ
2017. szeptember 26. kedd, Jusztina
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Csütörtök
Helyenként felhős

Gondoljátok meg, emberek!

Központ szeptember 27, 2012 Vélemény

LaciGondoljátok meg, emberek!

A kormányfő és a szakminiszter múlt heti vásárhelyi látogatásával sokadik fejezetéhez ért a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemről szóló szappanopera, de nevezhetnénk bátran akár tragikomédiának is. A hatalom éppen soros illetékeseit elkísérték a találkozóra az RMDSZ labanc lelkületű politikusai is, akik bizonyos megfontolásokból nyíltan azon munkálkodnak, hogy a posztkommunista PSD-hez kapcsolják alakulatuk szekerét. A találkozó, amint az egyébként borítékolható volt, a megfoghatatlan ígéreteken kívül, nem hozott semmi konkrét, kézzelfogható eredményt.

„Áprilisban majd meglátjuk…” Találóbb lett volna, ha azt mondják: május 40-ben.

A felsőoktatás, az önálló magyar tannyelvű állami egyetem, a MOGYE magyar tagozata, ha jól emlékszünk, a 89-es gengszterváltás pillanatától kezdődően az erdélyi magyarság stratégiai fontosságú követelései közé tartozik. A másik az autonómia, de erről most nem kívánunk szólni… Mi van meg ezek közül a közösségi fennmaradásunk szempontjából létfontosságúnak mondott célok közül? Semmi. Talán megkockáztatható a kijelentés: ahogyan telik az idő, úgy ritkulnak a lehetőségek, úgy fogy az esély a felsorolt célok bármelyikének is az elérésére. A román hatalom, a mindenkori kormányzat nem tesz mást, mint amit eddig: mereven elzárkózik követeléseink elől, csak arra tesz ígéretet, ami elől nemzetközi kötelezettség-vállalásai, vagy az éppen aktuális koalíciós kényszer miatt nem térhet ki, aztán húzza-halasztja azok beváltását… Román ember soha nem lehet olyan szegény, hogy ígérni ne tudjon – jut eszembe ilyenkor egykori munkatársam kaján megjegyzése. Hát eszerint jár el a kormányzat most is… Ígér fűt-fát, hogy végül semmit ne tartson be belőlük. És mi, balga magyarok, beérjük ennyivel, azaz az ígéretekkel…

Ami az új tanügyi törvény – ez mondja ki, hogy a multikulturálisnak nevezett egyetemeken (ezek közé sorolják a Babes-Bolyait, a vásárhelyi művészeti egyetemet, valamint a MOGYE-t) magyar  „departamentumokat” kell felállítani – életbe léptetése óta az orvosin történik, az nem más, mint időhúzás. Korábban a törvényt kidolgozó Boc-kabinet bukására vártak, aztán a helyhatósági választások lejártára, aztán Basescu leváltására, most pedig a decemberi parlamenti választásokra vár az egyetem sovénnacionalista román vezetése – természetesen abban a reményben, hogy talán nem kell betartaniuk a törvényt. És eme reményeiket – titkon vagy egészen nyíltan – a mindenkori hatalmi és kormánykörök is táplálták, táplálják.

Abban, hogy idáig fajultak a dolgok, be kell ismernünk, komoly felelősség terheli az egyetem magyar oktatóit is. Különösen azokat, aki benne voltak, vannak az intézmény vezetőségében is. Nem én mondom, egyetemi tanárok állítják: rendre olyan oktatókat választottak be az intézmény vezetőségébe, akikben nyilvánvaló volt a megfelelési kényszer, akik karriervágyból és egyéb természetű meggondolásokból soha nem mondtak ellent a román többség akaratának, akik nem viselték szívükön a magyar nyelvű oktatás sorsát. Karakteresebb kiállással talán megakadályozható lett volna a magyar nyelvű orvosképzés leépülése.

A MOGYE-ügy kapcsán a legnagyobb magyart kell idéznem: „Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és szerencse ismét visszahozhatja, de amiről a nemzet, félve a szenvedésektől, önmaga lemond, annak visszaszerzése mindig nehéz és mindig kétséges…”

Gondoljátok meg, emberek!


Share Button
Ennyien olvasták: 171

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.