Központ
2020. július 13. hétfő, Jenő

Ha hallgattak volna…

Szentgyörgyi László január 14, 2016 Vélemény

lacikicsiMONDOM A MAGUNKÉT

A prédikátor Salamon szerint mindennek rendelt ideje van, ideje a hallgatásnak, és ideje a szólásnak. Régi bölcsesség ez, de hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla. Többnyire olyan élethelyzetekben, amikor a legnagyobb szükségünk lenne rá. A napokban két erdélyi magyar politikus is akkor szólalt meg, s mondott szamárságokat, amikor hallgatnia kellett volna.

Antal István udvarhelyi parlamenti képviselő például azt találta mondani egy év eleji sajtótájékoztatón, hogy szerinte a törvényhozók megérdemlik az extranyugdíjat. Alig futott ki a száján az állítás, érezhette, hogy túl meredekre sikeredett, mert finomítani próbált rajta. Vannak olyan képviselők és szenátorok ugyan, akik nem érdemlik meg ezt a pluszjuttatást, de a többségük igen, főleg a székelyföldiek, akik részt vettek a rendszerváltás után az ország alakításában, fejlesztésében – tette hozzá. Hát ezt nem kellett volna. Mert ez úgy marhaság, ahogy van. Itt élünk mi is, jól látjuk, nap mint nap tapasztaljuk, milyenné alakították, hova fejlesztették az országot. De az is lehet, ők nem ebben a világban élnek…

A meggondolatlanul szólók másik példáját Soós Zoltán, a magyar pártok közös vásárhelyi polgármester-jelöltje szolgáltatta, aki közleményben szólította fel az illetékes hatóságokat, hogy szerezzenek érvényt a törvénynek, és azonnal akadályozzák meg az Azomureș jogsértő működését. „Felszólítom a polgármesteri hivatal vezetőit, hogy a soron következő tanácsülésen tűzzék napirendre az RMDSZ által kezdeményezett népszavazás határozattervezetét. Az önkormányzat jegyzője ne kifogásokat keressen a kezdeményezés akadályozására, hanem engedje szóhoz jutni a közakaratot. Ez a demokrácia minimuma!” – fogalmazott Soós.

Alig került nyilvánosságra a dokumentum, az Azomureș szintén közleményben jelezte: a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség január 6-án úgy döntött, kibocsátja a vegyipari üzem számára az integrált környezetvédelmi engedélyt, mivel a társaság „megfelel az év elején életbe lépett új környezetvédelmi előírásoknak”, tudósított az Agerpres.

Eléggé ciki a helyzet, legalábbis Soósra nézvést. Talán érdemes lett volna előbb érdeklődni, mondjuk: a környezetvédelmi ügynökségnél. Akkor talán elkerülhette volna annak látszatát, hogy teljesen tájékozatlan. De lehet, azt gondolta, hogy kampánycélra így is megfelel.

A két eset kapcsán csak annyit: ha hallgattak volna – Antal is, Soós is –, bölcsek maradhattak volna…

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1051

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.