Központ
2020. október 28. szerda, Simon, Szimonetta

Hacsek és Sajó

Központ július 25, 2012 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Na, két nap múlva kezdődik! / – Micsoda? / – A júliusi harcsabőgés! Hásze’ az olimpia! Nem szokta nézni azokkal az ötkarikás szemeivel? / – Nem igazán. Kinek drukkoljak? A románoknak elvből nem, és a 2004-es tápiai népszavazás óta a magyar himnusz hallatán se szorul el a torkom, ahogy azelőtt. De remélem, nem lesz semmilyen balhé, az al-Kaida nem indul egyik versenyszámban sem…

– Nem valószínű. Nagy-Britanniában békeidőben még soha nem volt olyan nagyfokú a rendőri és katonai készültség, mint most az olimpia miatt.

– Én is olvastam, hogy a lakóházak tetején föld-levegő rakétákat helyeztek készültségbe, és a II. világháború óta először állnak készenlétben harci repülőgépek. De az amcsiknak még ez sem elég, több ezer saját biztonsági embert és FBI-ügynököt küldenek Londonba.

– Azért ez már enyhe hard rockos túlzás. Még csak azt kéne kitalálják, hogy a versenyeken minden atléta mellett két öltönyös-napszemüveges testőr loholjon, a medencékben szigonyos búvárok figyeljék a vizet, a kenusokat torpedóvetős gyorsnaszád kísérje, és a teniszmeccseken gyerekek helyett törpe kommandósok szedjék a labdát.

– Apropó, hallotta Szász Jenő indítványát, miszerint egy magyar választási szövetséget hoznának létre az RMDSZ-szel és az EMNP-vel közösen? Egy „nemzeti válogatottat”, ahogy ő fogalmazott.

– Hallottam, de ezzel az elnevezéssel saját magát cselezte ki, mert rengeteg vicces asszociáció táptalaja, még Kovács Péter pártfőtitkár is tolt rá egy poént.

– Mit mondott a főtitkár nyelvtárs?

– Azt, hogy egyetlen válogatottba se hívnak meg harmadik ligás játékosokat.

– Kvázi szellemes, ugyanakkor pökhendi és arrogáns is, de Peti már csak ilyen. Toró viszont rámoccant az ötletre, nem zár ki egy EMNP-MPP fúziót.

– Ezzel csak az a difi, hogy ha nullával szorzunk valamit, az eredmény is nulla lesz.

– Vagyis?

– Az EMNP még fél százalékot se ért el a helyhatóságin, országos szinten, ergo sok értelmét nem látom eme ridegfúziónak. Ugyanakkor, ha valamilyen csoda folytán össze is jönne ez a hármas transzilván magyar nagykoalíció, annak is csak Orbán Viktor örülne.

– Miért?

– Nem külön-külön kellene fogadnia őket a viktori audiencián, ahogy legutóbb is, hanem elmehetnének együtt sörözni. Fájin kis asztaltársaság verődne össze: Orbán, Kelemen Hunor, Szász Jenő, Toró, Tőkés.

– Ja, és utána mindenki mulatna tovább a saját cimboráival: Hunor megcsaládlátogatná Gyurcsányékat, ifjú hitvesével oldalán, Szász Jenő sztriptízbárban lazulna Kövér László és Bayer Zsolt társaságában, Toró és Tőkés pedig bezörgetne Répás Zsuzsához egy demizson háziborral és egy friss, ropogós erdélyi magyar nemzeti kaláccsal.

– Azt nem tudja véletlenül, hogy miért van zárva hetek óta a vásárhelyi RMDSZ főhadiszállásának ajtaja, mint egy eldugult budié?

– Átszervezések folynak… meg mindenféle szagos levek…

– Brassai Zsombor gépjármű- és ügyvezető elnök azt nyilatkozta hétvégén: „entitásként nem szűnt meg az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete, csak a struktúrája”. Ez mit jelent magyarul?

– Szerintem azt, hogy van, de még nincs. Bár ettől függetlenül kibiggyeszthetnének egy táblácskát a bejáratra, hogy „Átszervezés miatt zárva”, „Tatarozás/totojázás folyik” vagy „Vin imediat”.

– Erről jut eszembe: még valamikor a kilencvenes évek elején egy balatoni étteremben romlott tojásból készítették a madártejet, több tucat vendég került kórházba súlyos szalmonellafertőzéssel, az egészségügyi hatóság bezáratta a vendéglőt, erre a pofátlan tulaj mit írt ki az ajtajára?

– Na mit?

– Betegség miatt zárva!


Share Button
Ennyien olvasták: 534

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.