Központ
2017. augusztus 21. hétfő, Sámuel, Hajna
Eső
Hétfő
Eső
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Hacsek és Sajó

Központ augusztus 8, 2012 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Citius, altius, fortius! / – Miciusz? / – Műveletlen, mint a pityókaföld! Ez az olimpiai jelszó. Azt jelenti: gyorsabban, magasabbra, erősebben! / – Akár az én jelszavam is lehetne. Valahányszor betoppan hozzánk anyósom, vagy RMDSZ-es kretént látok nyilatkozni a tévében, pont így emelkedik a vérnyomásom: gyorsabban, magasabbra, erősebben. / – Hagyjon a politikával, herótom van az egésztől! Mit szól a kis kínai úszópinkó teljesítményéhez? / – Melyikéhez? Mind egyformák, pláné gumisapkában.

 

– A 16 éves Je Si-Venről beszélek, aki úgy úszott elképesztő világrekordot 400 vegyesen, hogy az utsó ötven méteren még az amerikai Ryan Lochte idejénél is jobb volt, aki aranyat szerzett a férfiaknál, ugyanebben a versenyszámban, a világ második legjobb idejével!

– Meg kellett volna doppingvizsgálni a rányit. Én láttam egy ecuadori súlyemelőmacát, aki még súlykinyomás közben leadta a vizeletmintát: becsurgatott az erőlködéstől. Szerintem a barnamedve is kiköszönt, de szerencsére csak a pisi ment át a gatyón.

– Pont ez benne a pláné! Az ellenőrök eszik a kefét, mert doppingnak nyomát se találták a szervezetében. Pedig nem csak vizeletmintát vettek tőle, hanem vizsgálták a székletét, a verejtékét, a nyálát, a könnyét, a csipáját, a fülzsírját, mindent. Zéró öröm.

– Kár, hogy a magyar úszólányt, Jakabos Zsuzsannát nem kellett vizsgálgatni…

– Igen, ellenben őt a sportújságírók kikiáltották minden idők legszebb, legdögösebb olimpikonjának!

– Csakhogy egy úszónál vagy egyéb sportolónál a szépség kábé annyit ér, mint a Miss World versenyen az, hogy a csámpáskirálynő-aspiráns milyen gyorsan tud futni vagy úszni. Lehet egy atlétanő olyan rusnya, hogy a cukorbeteg ló nem veszi el tőle az inzulint, kizárólag az számít, hogy milyen gyorsan, milyen magasra vagy milyen messzire.

– Sportesztéta is újabban? A magyar lányok a legszebbek, és kuss! Ott van például a szolnoki cselgáncsozó kislány is, Karakas Hedvig, akit a dzsúdó Anna Kurnyikovájaként emlegetnek azóta.

– Apropó, cselgáncs: olvastam, hogy az ezüstérmes román dzsudoka, Alina Dumitru örömében piros-sárga-kékre festette kis körmeit a verseny után.

– Nem tudja véletlenül, csak fővárosok rendezhetnek olimpiát?

– Tudtommal nincs ilyen megszorítás, az 1996-os olimpia Atlantában volt, a rákövetkező Sydneyben, egyik se főváros.

– Akkor jó. Az jutott eszembe a minap, hogy mink is rendezhetnénk olimpiát.

– Itt, Vásárhelyen?!

– Miért ne? Már azt is kitaláltam, hogy Nyárádtőn vagy Ákosfalván kapna helyet az olimpiai falu, a Kövesdombon, a Billa fölött égne az olimpiai láng, és Jócka lenne a maszkota.

– Mennyit ivott ma? Ahhoz még szükségeltetne néhány apróság, először is egy olimpiai méretű stadion, mert a Bolyai sportpályáján kissé bajos volna lezavarni az atlétikai versenyeket, és a Turbina is meglehetősen keskeny az evezős versenyszámok lebonyolításához. Momentán egyedül a maratoni futás megoldott logisztikailag: elszaladnának Gyulakutáig s vissza, az fix 42 kilométer.

– Nem a következő olimpiára gondoltam, pókarc, az Rióban lesz, és a 2020-asra is már rég le kellett adni a pályázatokat, hanem a 2024-esre. Lenne bő tizenkét évünk összeeszkábálni a szükséges sportlétesítményeket.

– Hát, ha azt vesszük alapul, hogy azt a parasztköpésnyi aluljárót is huszonhárom évig taknyolták, akkor 2224-re talán elkészülnénk a felével.

– Az késő. De egy halvány reménysugár csak pislákol…

– Éspedig?

– Hátha ősszel beveszik az RMDSZ-t a kormánykoalícióba, és megint Borbély lesz a területfejlesztési miniszter!

Share Button
Ennyien olvasták: 195

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.