Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Hacsek és Sajó

Központ augusztus 8, 2012 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Citius, altius, fortius! / – Miciusz? / – Műveletlen, mint a pityókaföld! Ez az olimpiai jelszó. Azt jelenti: gyorsabban, magasabbra, erősebben! / – Akár az én jelszavam is lehetne. Valahányszor betoppan hozzánk anyósom, vagy RMDSZ-es kretént látok nyilatkozni a tévében, pont így emelkedik a vérnyomásom: gyorsabban, magasabbra, erősebben. / – Hagyjon a politikával, herótom van az egésztől! Mit szól a kis kínai úszópinkó teljesítményéhez? / – Melyikéhez? Mind egyformák, pláné gumisapkában.

 

– A 16 éves Je Si-Venről beszélek, aki úgy úszott elképesztő világrekordot 400 vegyesen, hogy az utsó ötven méteren még az amerikai Ryan Lochte idejénél is jobb volt, aki aranyat szerzett a férfiaknál, ugyanebben a versenyszámban, a világ második legjobb idejével!

– Meg kellett volna doppingvizsgálni a rányit. Én láttam egy ecuadori súlyemelőmacát, aki még súlykinyomás közben leadta a vizeletmintát: becsurgatott az erőlködéstől. Szerintem a barnamedve is kiköszönt, de szerencsére csak a pisi ment át a gatyón.

– Pont ez benne a pláné! Az ellenőrök eszik a kefét, mert doppingnak nyomát se találták a szervezetében. Pedig nem csak vizeletmintát vettek tőle, hanem vizsgálták a székletét, a verejtékét, a nyálát, a könnyét, a csipáját, a fülzsírját, mindent. Zéró öröm.

– Kár, hogy a magyar úszólányt, Jakabos Zsuzsannát nem kellett vizsgálgatni…

– Igen, ellenben őt a sportújságírók kikiáltották minden idők legszebb, legdögösebb olimpikonjának!

– Csakhogy egy úszónál vagy egyéb sportolónál a szépség kábé annyit ér, mint a Miss World versenyen az, hogy a csámpáskirálynő-aspiráns milyen gyorsan tud futni vagy úszni. Lehet egy atlétanő olyan rusnya, hogy a cukorbeteg ló nem veszi el tőle az inzulint, kizárólag az számít, hogy milyen gyorsan, milyen magasra vagy milyen messzire.

– Sportesztéta is újabban? A magyar lányok a legszebbek, és kuss! Ott van például a szolnoki cselgáncsozó kislány is, Karakas Hedvig, akit a dzsúdó Anna Kurnyikovájaként emlegetnek azóta.

– Apropó, cselgáncs: olvastam, hogy az ezüstérmes román dzsudoka, Alina Dumitru örömében piros-sárga-kékre festette kis körmeit a verseny után.

– Nem tudja véletlenül, csak fővárosok rendezhetnek olimpiát?

– Tudtommal nincs ilyen megszorítás, az 1996-os olimpia Atlantában volt, a rákövetkező Sydneyben, egyik se főváros.

– Akkor jó. Az jutott eszembe a minap, hogy mink is rendezhetnénk olimpiát.

– Itt, Vásárhelyen?!

– Miért ne? Már azt is kitaláltam, hogy Nyárádtőn vagy Ákosfalván kapna helyet az olimpiai falu, a Kövesdombon, a Billa fölött égne az olimpiai láng, és Jócka lenne a maszkota.

– Mennyit ivott ma? Ahhoz még szükségeltetne néhány apróság, először is egy olimpiai méretű stadion, mert a Bolyai sportpályáján kissé bajos volna lezavarni az atlétikai versenyeket, és a Turbina is meglehetősen keskeny az evezős versenyszámok lebonyolításához. Momentán egyedül a maratoni futás megoldott logisztikailag: elszaladnának Gyulakutáig s vissza, az fix 42 kilométer.

– Nem a következő olimpiára gondoltam, pókarc, az Rióban lesz, és a 2020-asra is már rég le kellett adni a pályázatokat, hanem a 2024-esre. Lenne bő tizenkét évünk összeeszkábálni a szükséges sportlétesítményeket.

– Hát, ha azt vesszük alapul, hogy azt a parasztköpésnyi aluljárót is huszonhárom évig taknyolták, akkor 2224-re talán elkészülnénk a felével.

– Az késő. De egy halvány reménysugár csak pislákol…

– Éspedig?

– Hátha ősszel beveszik az RMDSZ-t a kormánykoalícióba, és megint Borbély lesz a területfejlesztési miniszter!

Share Button
Ennyien olvasták: 454

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.