Központ
2017. november 18. szombat, Jenő
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Borús
Holnap
Borús
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős

Hacsek és Sajó

Központ augusztus 15, 2012 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Maga milyen rádiót szokott hallgatni? / – A fölöttünk lakó román szomszédét. Amikor meg van mecseredve, mindig üvöltet valamilyen infekt mánélés adót. Egyszer agyonütöm… / – Úgy értettem, hogy önszántából. / – Semmilyet. / – Miért? / – Az agyamra megy az a sok reklám. Egy alkalommal kíváncsiságból lemértem: a Rádió Gagán egy órából huszonkét perc reklám és közlemény volt. / – Ez van, kereskedelmi rádió, abból élnek. Hallgasson akkor Erdély FM-et, azok csak önmagukat reklámozzák.

– Azt se szeretem, mert tegezik a hallgatókat. Engem ne tegezzenek, nem őriztünk együtt verőmalacot az árokparton.

– És sok kulturális, ismeretterjesztő műsoruk van, például a Művelődési Nesquik (Kultúr-kakaó) vagy a Lélekcsicsergő (Pszichotrillák). Le merem fogadni, lövése sincs, mit jelent a kulturálisan kreatív kifejezés.

– Kulturálisan letojom.

– Na látja! Egyik adásban erről cseverésztek valami pszichológus mámival…

– Akkor makogja, hogy mit jelent.

– Fogalmam sincs.

– Hát nem hallgatta?

– Dehogynem. Csak olyan szavakat használtak, amelyek még az öt kilón felüli lexikonokban sincsenek benne, mintha valami hülye pszichológuskonferencián trécseltek volna, nem rádióban. Az asszertívet még gyorsan megsasoltam a szótárban (bár attól se lettem okosabb), de a kognitív disszonanciánál már csak fél kézzel kapaszkodtam, s a perszuabilitásnál már zuhantam. Pedig akkor is elhittem volna, hogy három számjegyű az íkújuk, ha magyarul osztják az észt.

– Erről az egyik intelligens kinézetű RMDSZ-tanácsos, Peti András jut eszembe: ő is rengeteg idegen szót használ, felét se értem annak, amit mond, habár lehet, nem ezért. Kissé levon az értékéből, hogy ugyanakkor a -ba, -be, -ban, -ben ragokat következetesen felcseréli (például: „szóljanak bele közös dolgainkban”). Izé, konzekvensen, hogy legyek sztájlszerű.

– Visszatérve az Erdély FM-re: vannak ám informatív műsoraik is! Például, nemrég tudtam meg a Szülők iskolája címűből, hogy a szoptatós kismamák kerüljék a „k” betűvel kezdődő kajákat: káposzta, karfiol, karalábé, katöbbi, mert attól hasgörcsöl a kicsi szopás után.

– Ebben lehet valami. Én is akkorákat szoktam eregetni a kolbászos korhelylevestől vagy a konzervgombás krumplisalátától, hogy bepárásodik a termopán ablak, és a könnyezőpálmánk hangosan felsír.

– Apropó, krumpli: Kelemen Hunor volt a Csíkszeredai Pityókafesztivál egyik díszvendége. Jobban állt neki a habfehér szakácshacuka, mint Markó Bélának vagy Kelemen Atának a fekete marhapásztor-, izé, cowboykalap.

– Én is láttam erről egy rövid tudósítást az Erdély TV-ben, és vakujjak meg, ha értem elnök urat: most is olyan zord-komoran nyilatkozott, mintha nem egy vidám főzicskés vetélkedőn lett volna, hanem mosogatóversenyen vagy céklatemetésen. Ha cowboynak születik, tuti Búfaló Billnek keresztelik. Hát sosincs néki jó kedve?

– Biztos van, csak nem exteriorizálja az emócióit. Ezeket a szavakat onnan tudom, hogy az „e” betűnél nyílt ki a szótár, amikor kerestem az asszertívet. Azt jelenti, hogy nem mutatja ki az érzelmeit.

– Ellentétben a két Erdély TV-s híradós csajjal.

– Hogyhogy?

– Nem vette észre? Egyikük a legmegrázóbb, legtragikusabb híreket is fülig érő szájjal tolja, a másik meg olyan morci mindig, mintha azelőtt öt perccel ébresztették volna fel legszebb álmából, egy vödör jeges vízzel.

– Én nem is értem, hogy alkalmazták őket, de nem emiatt.

– Hanem, miért?

– Mert hiányzik belőlük az, ami más tévéknél – legyen az akár a Duna, az M1 vagy a TV2 – minden valószínűség szerint alapkövetelmény.

– Éspedig?

– Egyik sem beszédhibás!


Share Button
Ennyien olvasták: 253

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.