Központ
2017. november 17. péntek, Gergő, Hortenzia
Borús
Holnap
Borús
Eső valószínű
Vasárnap
Eső valószínű
Eső valószínű
Hétfő
Eső valószínű

Hacsek és Sajó

Központ szeptember 12, 2012 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Minek böngészi azt az étlapot, éhes? / – Nem. Unatkozom. Mondja, magának mi a kedvenc étele? / – Az ebéd. / – Ne ökörködjön már startból! Szereti például a marhahúst? / – Tatárbifsztéknek igen, amúgy nem különösebben, főleg mert marha drága. Miért, meg akar hívni egy jó pörköltre? / – Eszemben sincs. Csak olvastam, hogy a japán Kobe tartományban tenyésztik a világ legdrágább marháját, háromszáz euróba kerül kilója!

– Akkor egy itteni nyugdíjas marhára be kéne ossza, kábé egy fél kilóra futná a havi nyugdíjából. Aztán mitől olyan borsos ama barom, szarvasgombával és kaviárral etetik széna helyett?

– Nem, de a lehető legtermészetesebb körülmények között, szabadba nyíló kifutókban tartják őket, és naponta masszírozzák…

– Ez nem új, mesélte egy masszázsszalonban dolgozó ismerősöm, hogy itt is jobbára csak pénzes tehenek járnak masszíroztatni.

– Egy speciális kesztyűvel naponta 2-3 órát dörzsölik őket, miközben rizsborral permetezik, állítólag attól lesz überporonyó és extrafincsi a húsuk. Ráadásul italként sört is kapnak, fülledt napokon akár két korsóval is.

– S még van pofájuk meginni! Én másképp csinálnám: a szakét meginnám, és árpát meg komlót löknék nekik, hogy sört adjanak tej helyett, a tőgyükre pedig rávasalnék egy „Igen, tessék! – Da, poftiti!”-matricát, hogy mindenki lássa: ez a váka magyarul is múúgat.

– Apropó: Vásárhelyen is elindult ez az izgalom, izé, mozgalom, sajtót is tájékoztattak múlt csütörtökön. A részleteket Borbély László ismertette, és kihangsúlyozta: nem politikusként, hanem a Bernády György Alapítvány elnökeként van jelen.

– Szegény Bernády! Amúgy mit tevékenykedik eme alapítvány, már ha egyáltalán…

– Például kitüntetik egymást minden évben, tavaly Markó Béla kapta a Bernády-emlékplakettet.

– Mire fel?

– Csak. Valakinek oda kell adni. Szeretnek ám ezek díjakat és kitüntetéseket gyűjtögetni! Akárcsak a volt palesztin vezető, Jasszer Arafat.

– Az legalább egy jópofa muki volt: egyszer azt mondta, hogy ölni tudnék egy béke-Nobel-díjért.

– Meg is kapta aztán.

– Visszatérve erre az „Igen, tessék! – Da, poftiti!” kampányra, amit exminiszter úr, ne szépítsük, lenyúlt: szerintem úgy kreténség, ahogy van.

– Miért?

– Kolozsváron még hagyján, hogy matricákat ragasztanak ki egyes üzletekben, vendéglőkben, jelezvén, ott az anyanyelveden is bátorkodhatsz megszólalni, mert lassan annyi magyar sincs, hogy Eckstein-Kovács Péter rendezhessen egy becsületes házibulit. Na de itt, nálunk?! Ne röhögtessenek! Tuti, hogy én ezután is magyarul fogok megszólalni a matricátlan boltokban is. Sőt, az lesz az első kérdésem, hogy: hol a matrica?

– Azt hozta fel érvként többek közt alapítványelnök úr, hogy Vásárhelyen nem ritka az olyan helyzet, amikor két magyar ajkú románul szól egymáshoz, csupán azért, mert nem tudják egymásról, hogy magyarok.

– Ekkora blődséget, vájdéminyé! Habár velem egyszer előfordult hasonló, olyan másnapos voltam egy lagzi után, hogy románul szóltam magamhoz, mert nem tudtam, hogy magyar vagyok.

– Hasznosabb dolgokra is költhetnék azt a pénzt, az már biztos. Például, segítsék a fogyatékos személyeket, akik hónapok óta nem kapták meg a járandóságaikat, Floreáék tojnak rájuk.

– Vagy szervezzenek városismereti tanfolyamot a Görgény völgyéből, Olténiából, Galacról s még ki tudja honnét idetelepített taxisofőrök számára, mert újabban mindig a GPS szerepét töltöm be taxizáskor, én kell elmagyarázzam a vankujnak, merre menjen. De mondjak valami jót is?

– Mondjon.

– Hamarosan Románia lesz az ígéret(ek) földje…

– Az meg hogy? Jön Mózes?

– Nem Mózes jön.

– Hanem?

– A választási kampány!

Share Button
Ennyien olvasták: 202

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.