Központ
2017. november 20. hétfő, Jolán
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős
Havazás
Holnap
Havazás
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Hacsek és Sajó

Központ szeptember 20, 2012 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Akarom mondani: aves báchtaló! Szo kérész? /  – Mit hadovál itt nekem cigányul, elgurult a kúpja? / – Nem. És maga is jobban tenné, ha elsajátítaná legalább a basic cigányt, különben pórul járhat, mint ama kanadai biciklis turisták a Szilágy megyei Szurduk village határában. /  – Azokra gondol, akiket a szurduki szurkosok megdobáltak kövekkel és elszedték a cuccaikat? Egyiküknek még a karját is eltörték egy féltéglával. / – Ja. Szerencsétlenek Szentpétervárról indultak, és Isztambulba akartak eljutni. / – Akkor mi a túrót kerestek a Szilágyságban, nem volt GPS a biciklin? / – Lehet. Nagy cirkusz lesz belőle, pedig a cigók nem akarták bántani őket, egyszerű kommunikációs problémáról vagyon szó.

– Éspedig?

– Békésen játszadoztak a purdék az árokparton, amikor arra kerekezett a húszfős csipetcsapat. Éhesek lévén, mármint a kinderromák, udvariasan megkérdezték tőlük: nem kínálnák-é meg őket némi madárlátta elemózsiával. Természetesen anyanyelvükön érdeklődtek, mivel az angolt nem szpíkelik, se a montreali franciát, csak a párizsit. A bunkó kanadaiak persze nem értették.

– Valami orbitális marhaságot fog kisütni ebből, de folytassa…

– Utána próbálkoztak magyarul és románul is, hiába. Már-már lemondtak az egészről, szomorúan és korgó gyomorral nézték a távolodó bicajkaravánt, amikor az egyik purádénak az a mentő ötlete támadt, hogy dobálják meg őket kővel, hátha visszadobnak kenyérrel meg pár húskonzervvel. Na, így történt.

– Esküszöm, maga olyan hülye, hogy elmehetne képviselőnek! Azt hallotta, hogy múlt héten Manuel Valls francia belügyminiszter és Bernard Cazeneuve, a francia kormány európai ügyekért felelős tárca nélküli minisztere ellátogatott egy aranyosgyéresi gettóba? Azt mondta nekik az egyik panaszkodó máriskó, hogy „ha nem adnak munkát, megyünk Franciaországba!”.

– Fordítási hiba lehet, szerintem „nem” nélkül mondta. Erről a vizitáról az a régi mondás jutott eszembe, még a hidegháború idejéből: látogass el a Szovjetunióba, mielőtt a Szovjetunió látogat el hozzád!

– Na, a franciák ezzel kicsit elkéstek, ami a barna cserediákokat illeti.

– El bizony! Emlékszik még, amikor mondtam, hogy Románia hamarosan az ígéretek földje lesz, mert jönnek a választások? Van egy még jobb hírem: akár a csodák földje is lehet hamarosan!

– Zippelje ki.

– Francia pajtásék elkezdték angróban hazazsuppolni a bandát, repülővel, mert a buszról már az első kanyarban ledzsálnának. Most képzelje el: ha az a sok purdé nekiáll csintalankodni a gépen, nem kizárt, hogy cigánygyerekek fognak potyogni az égből.

– Remélem az első a maga nyakába fog esni!

– Oké, nem fárasztom tovább. Lapátoljunk hazai vizekre: akkorát mondott múlt pénteken Alejandro hidalgó-tanácsadó, hogy szinte lehidaltam.

– Csegzi mester? Mivel kapcsolatban és mit?

– Csütörtök éjjel ismeretlen tetvesek felgyógyítottak egy trikolórt a Székely Vértanúk emlékművére. Nos, azt mondá egy újságírónak, hogy „amíg nem tudjuk, ki csinálta, ne beszéljünk provokációról. Lehet, hogy a Víkendről éppen hazafelé tartó fiatalok tették”.

– Elvileg lehet.

– Naná! Véletlenül zászlót vittek magukkal törülköző helyett, és véletlenül volt náluk léc, drót meg két szalonnakampó, amikkel felimprovizálták.

– Vérbeli hazafiataloknál mindig vannak ilyesmik. A Noua Dreapta székhelyén kapni, Nagy-Románia-térképes dobozban, Trusa micului nationalist felirattal.

– A városi rendőrkapitány pedig azt kérdezte a riportertől: „Ön szerint Románia zászlajának kitűzése lehet bűncselekmény?”. Na, hová megy?

– A végére akarok járni ennek: kitűzök én is egyet, halám, lesz-e baj belőle?

– Hova?

– Egy olyan helyre, hogy aztán duplán mentegetőzhessek: ez nemcsak hazafias gesztus részemről, de egyben országimázs-építés is.

– Hova na?

– Jócka hátára!

Share Button
Ennyien olvasták: 181

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.