Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Hacsek és Sajó

Központ szeptember 20, 2012 Vélemény

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Akarom mondani: aves báchtaló! Szo kérész? /  – Mit hadovál itt nekem cigányul, elgurult a kúpja? / – Nem. És maga is jobban tenné, ha elsajátítaná legalább a basic cigányt, különben pórul járhat, mint ama kanadai biciklis turisták a Szilágy megyei Szurduk village határában. /  – Azokra gondol, akiket a szurduki szurkosok megdobáltak kövekkel és elszedték a cuccaikat? Egyiküknek még a karját is eltörték egy féltéglával. / – Ja. Szerencsétlenek Szentpétervárról indultak, és Isztambulba akartak eljutni. / – Akkor mi a túrót kerestek a Szilágyságban, nem volt GPS a biciklin? / – Lehet. Nagy cirkusz lesz belőle, pedig a cigók nem akarták bántani őket, egyszerű kommunikációs problémáról vagyon szó.

– Éspedig?

– Békésen játszadoztak a purdék az árokparton, amikor arra kerekezett a húszfős csipetcsapat. Éhesek lévén, mármint a kinderromák, udvariasan megkérdezték tőlük: nem kínálnák-é meg őket némi madárlátta elemózsiával. Természetesen anyanyelvükön érdeklődtek, mivel az angolt nem szpíkelik, se a montreali franciát, csak a párizsit. A bunkó kanadaiak persze nem értették.

– Valami orbitális marhaságot fog kisütni ebből, de folytassa…

– Utána próbálkoztak magyarul és románul is, hiába. Már-már lemondtak az egészről, szomorúan és korgó gyomorral nézték a távolodó bicajkaravánt, amikor az egyik purádénak az a mentő ötlete támadt, hogy dobálják meg őket kővel, hátha visszadobnak kenyérrel meg pár húskonzervvel. Na, így történt.

– Esküszöm, maga olyan hülye, hogy elmehetne képviselőnek! Azt hallotta, hogy múlt héten Manuel Valls francia belügyminiszter és Bernard Cazeneuve, a francia kormány európai ügyekért felelős tárca nélküli minisztere ellátogatott egy aranyosgyéresi gettóba? Azt mondta nekik az egyik panaszkodó máriskó, hogy „ha nem adnak munkát, megyünk Franciaországba!”.

– Fordítási hiba lehet, szerintem „nem” nélkül mondta. Erről a vizitáról az a régi mondás jutott eszembe, még a hidegháború idejéből: látogass el a Szovjetunióba, mielőtt a Szovjetunió látogat el hozzád!

– Na, a franciák ezzel kicsit elkéstek, ami a barna cserediákokat illeti.

– El bizony! Emlékszik még, amikor mondtam, hogy Románia hamarosan az ígéretek földje lesz, mert jönnek a választások? Van egy még jobb hírem: akár a csodák földje is lehet hamarosan!

– Zippelje ki.

– Francia pajtásék elkezdték angróban hazazsuppolni a bandát, repülővel, mert a buszról már az első kanyarban ledzsálnának. Most képzelje el: ha az a sok purdé nekiáll csintalankodni a gépen, nem kizárt, hogy cigánygyerekek fognak potyogni az égből.

– Remélem az első a maga nyakába fog esni!

– Oké, nem fárasztom tovább. Lapátoljunk hazai vizekre: akkorát mondott múlt pénteken Alejandro hidalgó-tanácsadó, hogy szinte lehidaltam.

– Csegzi mester? Mivel kapcsolatban és mit?

– Csütörtök éjjel ismeretlen tetvesek felgyógyítottak egy trikolórt a Székely Vértanúk emlékművére. Nos, azt mondá egy újságírónak, hogy „amíg nem tudjuk, ki csinálta, ne beszéljünk provokációról. Lehet, hogy a Víkendről éppen hazafelé tartó fiatalok tették”.

– Elvileg lehet.

– Naná! Véletlenül zászlót vittek magukkal törülköző helyett, és véletlenül volt náluk léc, drót meg két szalonnakampó, amikkel felimprovizálták.

– Vérbeli hazafiataloknál mindig vannak ilyesmik. A Noua Dreapta székhelyén kapni, Nagy-Románia-térképes dobozban, Trusa micului nationalist felirattal.

– A városi rendőrkapitány pedig azt kérdezte a riportertől: „Ön szerint Románia zászlajának kitűzése lehet bűncselekmény?”. Na, hová megy?

– A végére akarok járni ennek: kitűzök én is egyet, halám, lesz-e baj belőle?

– Hova?

– Egy olyan helyre, hogy aztán duplán mentegetőzhessek: ez nemcsak hazafias gesztus részemről, de egyben országimázs-építés is.

– Hova na?

– Jócka hátára!

Share Button
Ennyien olvasták: 462

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.